Döviz kurundaki artışla birlikte hammadde fiyatlarındaki anormal artışların sektörü olumsuz etkilediğini belirten Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Mahmut Özsoy, 'Tekstil hammadde fiyatlarına gelen zam yüzde 100'ü geçti. Maliyetler arttığından ve alım gücü düştüğünden dolayı piyasa şuan zorlanmakta. Sektörde durgunluk devam ediyor çünkü ne talep var ne iş var. Satışlar yüzde 80-90 oranında düştü. Küçük esnaf gerçekten zor durumda. Böyle giderse kepenk kapatan çok esnaf olacak' dedi. Küçük esnafa kredi desteği verilmesi gerektiğini belirten Özsoy, 'Küçük esnafa en az 20-30 bin lira 1-2 yıl ödemesiz kredi desteği verilmesi lazım. SGK ve bağkur primlerinin de düşürülmesi lazım' dedi.

HAMMADDE FİYATLARINDAKİ ARTIŞLARIN SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Döviz kurundaki artışla birlikte Hammadde fiyatlarındaki anormal artışların sektörü olumsuz etkilediğini belirten Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Mahmut Özsoy, '2021 yılında normal ticari hayatımız devam ederken tekstil sektöründeki pamuk fiyatlarının dünya genelinde artması sebebiyle mamullerin fiyatları artmaya başladı. Akabinde döviz kurundaki artışlarla birlikte sektörde baya sıkıntı gördük. Vadeli satışlar tamamen bitti. TL ile çalışan firmalar bile dolar ile teklif vermeye başlayınca piyasa anormal bir hal aldı. Bu anlamda 2021 yılının son ayları hem ülke için hem sektörümüz için baya sıkıntılı geçti' dedi.

FİYATLARDA BİR GERİLEME YOK

Fiyatlarda bir gerileme yaşanmadığını belirten Özsoy, 'Fiyatlarda bir gerileme söz konusu değil. Çünkü asgari ücret, maliyet, elektrik, doğalgaz giderleriyle imalatçılar henüz daha fiyatlarını tam netleştirip piyasaya sürmediler. Dolaysıyla piyasa şuanda durağan geçiyor. 2022 yılı başında piyasa şuanda durgun geçiyor' dedi.

ESNAF GERÇEKTEN SIKINTIDA

Küçük esnafın sıkıntıda olduğunu belirten Özsoy, 'Esnaf gerçekten sıkıntıda. Vadeli alış satışlar olmadığından dolayı küçük esnaf baya sıkıntıda. Masraflar anormal bir şekilde arttı ama kar yok. Bu durağanlık böyle devam ederse esnaf daha da sıkıntıya girecek. Umarız hükümet biran önce birtakım politikalar uygulayarak küçük esnafı rahatlatır' dedi.

HAMMADDE FİYATLARINA GELEN ZAM YÜZDE 100'Ü GEÇTİ.

Hammadde fiyatlarına gelen zammın yüzde 100'ü geçtiğin belirten Özsoy, 'Tekstil hammadde fiyatlarına gelen zam yüzde 100'ü geçti. Pamuk, iplik, bez fiyatlarının yanı sıra enerji giderlerinden dolayı bazı hammaddelerin fiyatlarına gelen zam yüzde 100'ü geçti. Maliyetler arttığından ve alım gücü düştüğünden dolayı piyasa şuan zorlanmakta. 1 yıl önce 17 liralık kumaşın metresi şuanda 35 lira. Yani kumaşa gelen zam yüzde 100'ü geçmiş durumda. TL değer kaybettiğinden ve alım gücü düştüğünden dolayı çok zor şartlarda ayakta kalmaya çalışıyoruz' dedi.

SATIŞLAR YÜZDE 80-90 ORANINDA DÜŞTÜ

Esnaf siftah yapmadan dükkanı kapattığını belirten Özsoy, 'Sektörde şuanda nakit para yok. Çünkü ne talep var ne iş var. Durgunluk devam ediyor. Esnaf siftah yapmadan dükkanı kapatıyor. Küçük esnaf gerçekten zor durumda. Satışlar yüzde 80-90 oranında düştü. Sektörde bir daralma var. Sektörün geleceğini iyi görmüyoruz. Böyle giderse kepenk kapatan çok esnaf olacak' dedi.

KÜÇÜK ESNAFA KREDİ DESTEĞİ VERİLMESİ LAZIM

Küçük esnafa kredi desteği verilmesi gerektiğini belirten Özsoy, 'Küçük esnafa kredi desteği verilmesi lazım sektörün yeniden canlanması için. Küçük esnafa en az 20-30 bin lira 1-2 yıl ödemesiz kredi desteği verilmesi lazım. SSK ve bağ kur primleri yüksek. SGK ve bağkur primlerinin düşürülmesi lazım. Yapılandırmada borçlarını ödeyemeyen esnaf daha çok' dedi.

AVM'LERİN VE SEMT PAZARLARIN KÜÇÜK ESNAFA ZARARI ÇOK

AVM'lerin ve semt pazarların küçük esnafa çok zararı olduğunu belirten Özsoy, 'AVM'lerin ve semt pazarların küçük esnafa çok zararı var. Kayıt dışı olanlar pazarda. Pazarcıların da kayıtlı olması lazım. AVM'lerin de yeni yasada buzdolabı, beyaz eşya, tekstil gibi ürünleri satılmaması sağlanırsa küçük esnaf desteklenmiş olacaklar. AVM'lerin yerlerinin uzak yerlerde olması lazım. Küçük esnafı kuruma amacıyla bu uygulama devreye girerse küçük esnafı kurumuş olurlar' dedi.

BAHRİ UÇAR