2022 emekli ve memur maaşı, Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarının netleşmesiyle Temmuz zammı ile belli olacak. Nisan ayı enflasyon oranının ardından SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için 4 aylık zam oranı şimdiden yüzde 31,71 olarak kesinleşirken, memur zammı için bu rakam yüzde 31,21 olarak kayıtlara geçti. Memur maaşlarının enflasyon karşısında erdiğini belirten Mil-Diyanet Sen Gaziantep Şube Başkanı Atıf Deniz, 'Ya enflasyon için gereken önlemler alınsın ya da memura adil bir zam verilsin' dedi.

MEMUR MAAŞ ZAMMI İÇİN HESAPLAMALAR YAPILMAYA BAŞLANDI

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammı için hesaplamalar yapılmaya başlandı. Zamlar için kritik olacak veri 5 Mayıs Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon rakamları. Memur ve memur emeklisi iki yılda bir imzalanan toplu sözleşmeye ek olarak enflasyona göre fark alırken, SSK ve Bağkur emeklileri hesaplanan 6 aylık enflasyona göre zam alıyor.

2022 emekli ve memur maaşı, Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarının netleşmesiyle Temmuz zammı ile belli olacak. Nisan ayı enflasyon oranının ardından SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için 4 aylık zam oranı şimdiden yüzde 31,71 olarak kesinleşirken, memur zammı için bu rakam yüzde 31,21 olarak kayıtlara geçti. Yaklaşık 1,5 ay sonra yılın ikinci maaş zam oranı belli olacak.

NİSAN AYI ENFLASYON RAKAMI İLE 4 AYLIK FARK KESİNLEŞTİ

Türkiye'de milyonlarca emekli ve memur yılda 2 kez, Ocak ve Temmuz aylarında zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı 6 aylık enflasyon rakamı kadar olurken, memur ve memur emeklisi önceki aldığı toplu sözleşme zammının üzerindeki enflasyon farkı ve yeni toplu sözleşme zammı alıyor.

4 AYLIK ENFLASYON ORANI YÜZDE 31,71

TÜİK Nisan ayı enflasyon oranını açıklanmasıyla birlikte 4 aylık enflasyon oranı yüzde 31,71 oldu. Nisan ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli ve memur 2022 Temmuz zammı için ipuçları güçlendi.

MEMURLAR ENFLASYON FARKI VE TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI ALACAK

Nisan ayı enflasyon rakamlarının ardından 4 aylık 'Memur enflasyon farkı' da kesinleşmiş oldu. Memur ve memur emeklisi Ocak 2022'de yüzde 7,5 toplu sözleşme zammı almıştı.

Bu zam oranının üzerindeki enflasyon oranı, enflasyon farkı olarak maaşlara yansıtılacak. Temmuz 2021'de belirlenen toplu sözleşmeye göre; memur ve memur emeklisi Temmuz 2022'de yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacak. Yani 4 aylık enflasyon rakamları ile memur zammı, "31,71-7,5+7" hesabına göre yüzde 31,21 olarak kesinleşmiş oldu.

MEMURLARA ADİL BİR ZAM VERİLSİN

Memur maaşlarının enflasyon karşısında erdiğini belirten Mil-Diyanet Sen Gaziantep Şube Başkanı Atıf Deniz, 'Temmuz zamanında yüzde 7 zam yapılacak ve şu anki enflasyon farkıyla beraber yüzde 31.92 civarında zam alacak ancak mayıs ve haziran enflasyon rakamları sonucunda tam olarak alacağı zam netleşecek. Bu da 3 bin TL civarında bir zam olarak yansıyacak. Yetkili sendika Memur Sen'in imzalanan 'defolu' toplu sözleşmenin biran önce düzeltilmesini talep etmesini istiyoruz. Çünkü memur maaşları yetmiyor. Dünya genelinde enflasyon yüzde 1-10 artarken biz de yüzde 50-60 artıyor. Bu da Türkiye'de büyük bir sıkıntıya sebebiyet veriyor. Ya enflasyon için gereken önlemler alınsın, kira, gıda gibi temel tüketim maddelerindeki zamlar ya durdurulsun ya da memur ve işçilere de adil bir zam verilsin' dedi.

ARTIK EV ALMAYI HAYAL BİLE EDEMİYORUZ

Memurların alım gücünün düştüğünü belirten Deniz, 'Mil Diyanet sen olarak enflasyonun halk nezdinde de büyük bir sıkıntı doğurduğunu ve biran önce enflasyonun düşürülmesi taraftarıyız. Enflasyon yükseldikçe memur ve işçinin alım gücü düşüyor. Öncesinde Gaziantep'te taksitle de olsa bir ev almayı hayal edebiliyorduk ancak şuan ev almayı bırakın ikinci el bir araç almayı dahi hayal edemiyoruz. Bu da enflasyonun yükselmesinden kaynaklı' dedi.

MEMUR MAAŞLARININ DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR

Memur maaşlarının düzeltilmesi gerektiğini belirten Deniz, 'Orta düzeyde bir semtte 2+1 bir dairenin kirası 2500-3000'den başlıyor. Bir memur maaşından 3 bin lirayı zaten kiraya veriyor. Elektrik, doğalgaz, su faturaları da ortalama 1000-1500 lira ediyor. Yani memur maaşının yaklaşık 5 bin lirası kira ve faturalara gidiyor. İnternet, telefon faturalarını, yeme içmeyi daha bunun içerisine katmadık. Bunları da eklediğimizde memur maaşları yetmiyor. Memura yetmeyen maaş işçilere nasıl yetiyor? Domatesin, patlıcanın kilosu 30 liraya kadar çıktı. Evin temel ihtiyaçlarını gideremiyorsa bir memur demek ki verilen zam yetmiyor. Memur maaşlarının düzeltilmesi gerekiyor. Bu konuda sesini yükseltmesi gereken de yetkili sendika Memur Sen'dir' dedi.

TOPLU SÖZLEŞMEDE BELİRLENEN YÜZDE 7'LİK ZAMMIN DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR

Toplu sözleşmede belirlenen yüzde 7'lik zammın düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Deniz, '2022'nin ikinci altı ay için memura yüzde 7 oranında zam verilecek. Enflasyonu kenara bıraktığımızda memura verilecek yüzde 7'lik bir zam var. Bu yüzde 7'lik zam oranını şu anki enflasyon verilerine baktığımız zaman yetmez. Bu zam oranın daha fazla olması lazım. Toplu sözleşmede belirlenen yüzde 7'lik zammın düzeltilmesi gerekiyor' dedi.

SÖZLEŞMELİ PERSONELLER ARTIK KADRO İSTİYORLAR

Sözleşmeli personellerin de artık kadroya alınması gerektiğini belirten Deniz, '3600 ek gösterge yapılacak denildi ama herhangi bir adım atılmadı. Sözleşmeliler için kadro denildi ama ortada bir şey yok. Ocak ayında komisyon kurulacaktı ama halen kurulmadı. Ne 3600 ek gösterge ile ne sözleşmeli memurlar ile ilgili bir komisyon var. Sözleşmeli kardeşlerimiz artık kadro istiyorlar. Bu kadronun biran önce verilmesi elzemdir. 8-10 yıldır sözleşmeli statüsünde çalışan kardeşlerimiz var. Bunların biran önce çözülmesi gerekiyor' dedi.

BÜTÜN KURUMLARDAKİ SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA ALINMASINI TALEP EDİYORUZ

Bütün kamu kurumlarındaki sözleşmelilerin kadroya alınmasını talep eden Deniz, 'Sadece Diyanet içerisinde 30 bin civarında sözleşmeli personel çalışıyor. Bu sadece Diyanet ile ilgili değil Türkiye genelinde bütün kamu kurumlarında 500-600 bin civarında kadro bekleyen kardeşlerimiz var. Biz bunu dile getirirken sadece Diyanet için değil tüm kamu kurumlarındaki sözleşmeli kardeşlerimiz için yapıyoruz. Bütün kamu kurumlarındaki sözleşmeli personellerin biran önce kadroya alınmasını talep ediyoruz' diye konuştu. BAHRİ UÇAR