Yavuzeli ilçesindeki Merziman Çayı, Türkiye sınırları içerisinden geçerek Basra Körfezi'ne kadar uzanan Fırat Nehri'ne akıyor. Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'ndeki illerin verimli topraklarını suyla buluşturan Fırat Nehri'ne akan Merziman Çayı, bölge çiftçisine de ciddi kaynak sağlıyor.

Yavuzeli ilçesindeki onlarca köyden geçen, Rumkale'ye ve oradan da Fırat Nehrine akan Merziman Çayı'nın turizme kazandırılmasını isteyen vatandaşlar, çayın etrafının mesire alanına çevrilmesini ve bölgede de çevre düzenlemesi çalışması yapılmasını istiyor.

İlçe sakinleri, bölgenin turizme kazandırılmasını isteyerek çayın etrafına vatandaşların ailesi ile birlikte gelip güzel ve doğa ortamında rahat bir piknik yapmasını talep ediyor.

Şehrin gürültüsünden ve kirli havasından uzaklaşmak, doğa ile baş başa huzur dolu bir gün geçirmek isteyen herkes için haklı taleplerine kulak verilmesini ilçe sakinleri, Merzimen Çayı'nın buz gibi olan suyundan herkesin faydalanmasını istiyor.

Gaziantep halkının kentte aileleri ile birlikte rahat vakit geçirebilecekleri sulu alanların az ve bakımsız olmasından dolayı daha çok Kahramanmaraş'a ve diğer çevre illere gittiklerini belirten ilçe sakinleri, ilçelerindeki çayın turizme kazandırılması ile halkın burayı tercih edeceğine dikkat çekiyor.

Merziman Çayı'nda her yaz yaşanan boğulma vakalarının önüne geçmek için güvenli bir alana ihtiyaç duyan vatandaşlar, çaya gönül rahatlığıyla girebilmek için çözüm bekliyor.

Çayın etrafında aileleriyle daha güvenli ve güzel bir ortamda piknik yapmak isteyen vatandaşlar, sıcak yaz aylarında güvenli şekilde çaya girerek serinlemek istiyor.

Yavuzeli ilçesinde yaşayanların piknik yapmak ve doğal kaynak suyundan yararlanmak için tercih ettiği Merziman Çayı'nın çevresini kullanan vatandaşlar, yapılacak çevre düzenlemesiyle koşulların iyileştirilmesini istiyor.

Doğa harikası olan bölgenin sahipsiz kalmasına tepki gösteren ilçe sakinleri, taleplerinin karşılanması için yetkililere çağrıda bulundu.

Merziman Çayı'nın etrafında yollar açılmasını, bölgede peyzaj ve çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılmasını istediklerini belirten ilçe sakinlerinden Öner Çağlar, bu konuda yetkililerin desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

'Gaziantep halkı piknik için çevre illere gitmek zorunda kalıyor'

Çayın şehir merkezine 25 kilometre yakın bir mesafede olduğunu belirten Çağlar, 'İlçemizdeki çay az bulunur bir doğal kaynak çaydır. Merziman çayı olarak bilinir. Çayın bir tarafı Şehitkamil ilçesi, diğer tarafı da Yavuzeli ilçesidir. Çayımız Yavuzeli sınırları içerisinde yer almaktadır. Çayın etrafında kişisel araziler vardır. Gaziantep halkı piknik yapmayı seven bir toplumdur. Ama maalesef buna benzer alanımız yok denecek kadar az olduğundan dolayı Gaziantep halkı tatil zamanlarında Kahramanmaraş ve diğer çevre illerde bulunan akarsulara gitmektedir, bu da aslında Gaziantep'in ekonomisine zarar vermektedir. Çayımızın etrafında çevre düzenlemesi yapıldığı zaman birçok kişi buraya piknik yapmaya gelecektir. Çünkü çayımız şehir merkezine 25 kilometre yakın bir mesafede bulunmaktadır Gaziantep halkı ve çevre iller yerine burayı tercih edecektir. Çevre illerdeki köylerdeki insanların da ekonomisi, kültürü ve bilgisi gelişecektir. Eğitim sadece okullarda olmuyor, eğitim çevredeki insanların birbirleriyle etkileşim sonucunda da insanlar ve toplumlar birbirlerini geliştiriyorlar. yapılması gereken sadece bir yoldur. Çünkü yolumuz yok, yol yapıldığı zaman tarlalarımıza gerekli küçük ve büyük tesisler yapılacaktır. Belediyelerde bu yönde atılımlar yapabilir. Kişisel tarla sahipleri de kendi tesislerini kurabilir, bundan herkes kazançlı çıkar. Dolayısıyla Gaziantep'in ve Yavuzeli'nin ekonomisi Gaziantep'e ve Yavuzeli'ne kalır. Köy halkı da kültürel ve ekonomik olarak gelişir.' dedi.

'Bakımsızlıktan ve hizmetin olmamasından dolayı en geri kalmış köy bizim köyümüz'

İlçenin Bakırca Köyü sakinlerinden Mehmet Emin Çelik de, 'İlçemiz Gaziantep'in en güzel ilçelerinden bir tanesidir. İlçemizin de en güzel köyü bizim köyümüzdür. Ama bakımsızlıktan ve hizmetin olmamasından dolayı en geri kalmış köy bizim köyümüz. Arazilerimizin yolu yok. Gaziantep'ten gelen vatandaşlarımız piknik alanı olarak en güzel bizim köyde dinlenir, pikniğini yapar ve en güzel hizmeti bizim köyümüz verir. Kazanç olarak bizim köyümüz kazançlı çıkar. Bu konuda yetkililerden köyümüzün görülmesini ve köyümüze hizmet gelmesini istiyoruz. Gençlerimizde şehir merkezinde çalışacaklarına köyümüzde çalışır. Yetiştirdiğimiz ürünleri de burada piknikçilere satarız ve köyümüz kalkınır.' diye konuştu.

'Bu bölgenin turizme kazandırılmasını istiyoruz'

Merziman Çayı'nın turizme kazandırılmasını istediklerini belirten Ahmet Şahin ise, 'Yollarımız yok, bakım yoktur. Çok güzel alanlarımız var ama bakımsızdır. Herhangi bir destekte alamıyoruz. Bütün yetkililerden destek almak istiyoruz. Tarımda çok geri kalmışız. Bu bölgenin turizme kazandırılmasını istiyoruz. Köyümüze de hizmet istiyoruz. Merziman Çayı, kaynak sudur. Pınarlarımız ve akarsularımız var. 4 tane kanalımız var. Kanallarımız halen beton olmamış. 24 Haziran seçimlerinde bize söz verildi, 3 yıl oldu halen verilen sözler yerine getirilmedi. Çok zor durumdayız kanallarımız beton olmadı, halen bize hizmet vermediler. Bölgemize hizmet verilmesini istiyoruz. Yollarımız kötü durumda. Köy olarak 50 sene daha gerideyiz.' şeklinde konuştu.