'Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Ekonomi Reform Paketi ile dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma yolunda ilerliyoruz. Güven ve istikrar ile büyüyecek, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat ile kalkınacağız. Milletimize hayırlı olsun.' diyen Milletvekili Koçer yaptığı açıklamada şunları söyledi.

Yatırım, İstihdam ve İhracat Temel Öncelik

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi reformları Türkiye'nin ekonomik yol haritası niteliğinde. Pandeminin ülkemiz ekonomisine olan etkisini ortadan kaldıracak olan bu ekonomi paketi, kamuda gerçekleştirilecek yapısal reformların yanında istihdamdan yatırıma, esnaftan finans piyasalarına kadar birçok alanda farklı kesimleri ilgilendiren destekler içeriyor. Yerli ve milli ekonomiye hizmet edecek olan paket; yatırıma, istihdama, üretim ve ihracata öncelik tanıyor.

850 Bin Esnafa Vergi Muafiyeti

Pandeminin etkisi kimi ülkelerde çok ağır oldu. İlk günden itibaren sağlanan destekler ve koruma kalkanları ülkemizde etkili olduysa da zorunlu tedbirler nedeniyle başta esnafımız olmak üzere belirli bir grup salgınla daha fazla mücadele etti. Bu nedenle Ekonomi Reformları kapsamında aileleri, çalışanları ve tedarikçileriyle birlikte 20 milyondan fazla vatandaşımıza dokunan 850 bin esnafımız, gelir vergisinden muaf tutulacak ve beyan yükümlülükleri de kaldırılacak. Marangozdan tuhafiyeciye, tesisatçıdan terziye tüm esnafımıza can simidi olacak bu tedbirler reel ekonomiyi canlandıracaktır.

100 Bin TL Finansman Desteği

İşsizlikle mücadele Türkiye'nin temel önceliklerden bir tanesi. Büyümenin devamlılığı ve güçlü seyri için istihdamın desteklenmesi şart. Bunun için finansmana erişim sıkıntısı çeken küçük ölçekli firmalarımızdan ilave istihdam sağlayacak olanlar için KGF kefaletiyle,24 ay vadeli, 6 ay geri ödemesiz, 100 bin TL'ye kadar ilave istihdam finansman desteği sağlanacak. Nakdi Ücret Desteğinden yararlanıp çalışanını tekrar istihdama dahil eden işverenler de bu imkandan yararlanabilecek. Ayrıca sorunlu kredisi olsa da faaliyetlerini sürdürme imkanı bulunan şirketleri destekleyecek sistemin tesis edilmesi suretiyle bu şirketlerin hayatta kalmaları sağlanacak.

Mesleki Eğitime Destek

Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim gören gençlerimizin kalfalık döneminde aldıkları ücretler arttırılacak ve devlet tarafından karşılanacak. Böylece gençlerimizin Mesleki Eğitim Merkezlerine olan ilgisi arttırılırken sanayicilerimize de destek sağlanmış olacak. İl bazında hazırlanacak olan sektörel beceri haritaları sayesinde ülkemiz iş gücü doğru zamanda doğru alanlara yönlendirilmiş olacak.

Yatırıma ve İhracata Teşvik

KGF teminatıyla beşinci ve altıncı bölgelerde yapılacak imalata dayalı ve ihracat öncelikli yatırımlara uzun vadeli cazip kredi destekleri verilecek. İhracat kapasitesi olan ancak hiç yapmamış olan KOBİ' lerimizin de ihracata teşviği sağlanarak sanayimizin kapasitesi ve ülkemizin rekabet gücü arttırılacak. Yurt dışında kurulacak olan lojistik merkezleri sayesinde ihraç ürünlerimiz daha hızlı ve daha düşük maliyetle dünya pazarlarına ulaştırılabilecek. Yeni Nesil İhtisas Serbest bölgeleri faaliyete geçirilecek böylece yüksek teknolojili mal ve hizmet üretiminde kümelenme teşvik edilecek.

18 Yaş Altına BES İmkanı

Bireysel Emeklilik Sistemine 18 yaş altındaki gençlerimizin de girebilmesi imkanı yüzde 25'lik devlet katkısıyla sağlanacak. Bireysel Emeklilik Sistemi tabana yayılırken gençlerimize tasarruf etme bilinci ve alışkanlığı kazandırılmış olacak.

Büyüme Başarısı Sürecek

Türkiye'de ekonomik istikrarı sağlayacak, pandeminin etkilerini ortadan kaldıracak, yatırımı, üretimi ve istihdamı arttırarak büyümeyi destekleyecek olan Ekonomi Reformları etkili ve kalıcı çözümler içeriyor. Ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşmasına hizmet edecek bu çalışmanın hazırlanmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Dünya ekonomisinin küçüldüğü, küresel ticaretin daraldığı bir dönemde; hiçbir vatandaşımız pandeminin zorlukları karşısında tek başına bırakılmadı. Devletimiz, sosyal destek programları ve koruma kalkanlarıyla ihtiyaç sahibi herkesin yanında oldu. Türkiye bunları yaparken; G-20 ülkelerinin ardından ekonomisi büyüyen 2 ülkeden biri oldu ve Çin'in ardından ikinci sırada yer aldı. Sanayi üretimimiz salgın koşullarına rağmen 2021 Ocak ayında yüzde 11,4'lük önemli bir artış gösterdi. Sanayi üretimi büyüme rakamlarını teyit etmiş oldu. Türkiye Ocak ayında yıllık bazda sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden birisi. Üretim artışı istihdam artışıdır. Alınan tedbirler ve ekonomik reformlar sayesinde milletçe birlik ve beraberlik içerisinde daha çok çalışarak Türkiye'nin ekonomisini büyüten ülkelerden olma başarısını sürdüreceğimize inanıyorum.