TBMM'yi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bir an evvel hayata geçirmek konusunda adım atmaya çağıran Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu 2 yıl önce meclise gelmesi ve görüşülmesi gerekiyordu ancak mali gerekçeler gösterilerek ertelendi. Bu ülkeyi yönetenler 24 Kasım öğretmenler gününde öğretmene verdiği değeri ÖMK yasallaştırarak ortaya koymalı. ÖMK'de öğretmenlerin bütün problemler çözülmeli ve ÖMK derhal meclise gelmeli' dedi.

'ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU' TASLAKTA KALDI

2023 Eğitim Vizyonu kapsamında çıkarılacağı söylenilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun sözde kaldı. Öğretmenlerin mesleklerinde yaşadığı sorunlara bir çözüm olarak öne çıkan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' üzerinden geçen onca zamana karşın halen beklemede. 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi'nde yer verilen 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, herhangi bir adım atılmadı.

'ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU' SÖZDE KALDI

2018 yılında '2023 Eğitim Vizyonu' kapsamında açıklanan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' ile 'öğretmenlere iade-i itibar yapılması', 'özlük haklarında maddi ve manevi iyileştirme sağlanması', 'öğretmenlik mesleğinin bir ihtisas mesleği haline getirilmesi' ve '3600 ek gösterge imkanı sağlanması' planlanıyordu ancak üzerinden geçen zamana karşın vaat edilen bu hususlar sadece sözde kaldı.

EĞİTİM SENDİKALARI KANUNUN BİRAN ÖNCE ÇIKARILMASINI İSTİYOR

018 tarihinde açıklanan fakat halen bir adım atılmayan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' kapsamında geçen süreye rağmen kanun hakkında yeterli bir açıklama yapılmamış olması öğretmenlerde bir hayal kırıklığına yol açarken, sendikalar ise kanunun bir an önce çıkarılarak yürürlüğe konulması yönünde çağrılarda bulunuyor.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU 24 KASIMDA MECLİSE GELMELİ

TBMM'yi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bir an evvel hayata geçirmek konusunda adım atmaya çağıran Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu 2 yıl önce meclise gelmesi ve görüşülmesi gerekiyordu ama mali gerekçeler gösterilerek ertelendi. Öğretmenlik Meslek Kanunu 2 yıldır meclise gelmemektedir. Bu ülkeyi yönetenler 24 Kasım öğretmenler gününde öğretmene verdiği değeri Öğretmenlik Meslek Kanunu yasallaştırarak ortaya koymalı' dedi.

ÖĞRETMENLER YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALIYOR

Öğretmenlerin toplumda değerini kaybettiğini belirten Avan, 'Öğretmenlik kutsal bir meslektir ama Cumhuriyetten bu yana öğretmenlik maalesef gereken değere ulaşmamıştır. Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra maalesef öğretmenlere değer verilmemiştir. Atatürk öğretmen maaşının milletvekili maaşından daha yüksek olmasına işaret etmiştir ama bugün baktığımızda öğretmenin maaşı milletvekilinin maaşıyla kıyaslanamıyor. Öğretmenler şuanda yoksulluk sınırının altında maaş alıyor ve öğretmenin maaşı neredeyse açlık sınırına doğru gidiyor. Atanamamış öğretmen, ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen ve atanıp da geçinemeyen öğretmenler toplumda değerini kaybetmiştir. Tüm bunlara baktığımızda Öğretmenlik Meslek Kanun'un ne denli önemli olduğu gün gibi ortada. Önceki MEB bakanı Sayın Ziya Selçuk'un açıkladığı 2023 Vizyon Belgesi içerisinde Öğretmenlik Meslek Kanunu da vardı. Öğretmenlik Meslek Kanunu 2 yıl önce meclise gelmesi ve görüşülmesi gerekiyordu ama mali gerekçeler gösterilerek ertelendi. Öğretmenlik Meslek Kanunu 2 yıldır meclise gelmemektedir. Biz diyoruz ki bu ülkeyi yönetenler Sayın Cumhurbaşkanımız, Milli eğitim Bakanı, 24 Kasım öğretmenler gününde öğretmene verdiği değeri Öğretmenlik Meslek Kanunu yasallaştırarak ortaya koymalı' dedi.

ÖĞRETMEN SORUNLARI ÖMK İLE ÇÖZÜLECEK

Öğretmen sorunlarının ancak Öğretmenlik Meslek Kanunu ile çözülebileceğini belirten Avan, 'Öğretmen sorunları bu kanunla çözülecek. Öğretmen yetiştirmeden öğretmenlerin mesleki problemlerinin çözümüne kadar bu kanunda mutlaka eklenecek maddeler olacak. Bu kanunda çağa uygun maddeler eklenecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte iyi öğretmen seçeceğiz ve yetiştireceğiz ve Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte öğretmenler daha değerli hale gelecek. Değerli öğretmenler de değerli nesiller yetiştirir. Siz öğretmene değer vermezseniz o öğretmen de o değersizlik içerisinde değersiz nesiller yetiştirir. Eğer siz öğretmene değer verirseniz ve bu değeri kanunla gösterirseniz o zaman bu öğretmenler değerli nesiller yetiştirir. Bu anlamada Öğretmenlik Meslek Kanunu çok önemlidir ve derhal çıkarılmalıdır' dedi.

TÜRK EĞİTİM SEN, ÖMK'NİN ÇIKARILMASI İÇİN BÜTÜN GÜCÜNÜ ORTAYA KOYACAK

Türk eğitim Sen'in, Öğretmenlik Meslek Kanun'un çıkarılması için bütün gücünü ortaya koyacağını Avan, Öğretmenlik Meslek Kanunu için Türkiye genelinde kitlesel açıklamalar yaptık, dilekçe kampanyaları düzenledik. Bu kanun içerisinde neler olmalı buna ilişkin çalışmalarımız var. Türk eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanun'un arkasında güçlü bir şekilde durmakta ve Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinin doldurulması noktasında da bütün gücünü ortaya koyacaktır' dedi.

ÖMK TÜM BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK ŞEKİLDE HAZIRLANMALI

Öğretmenlik Meslek Kanun'un tüm beklentileri karşılayacak şekilde hazırlanması gerektiğini belirten Avan, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda öğretmenlik mesleği tekrar ele alınmalı. Öğretmen yetiştirme öğretmen okullarından, öğretmenlerin mesleki gelişimi, öğretmen seçimi ve fakültede öğretmenlerin daha iyi yetişmesi, daha fazla staj yapması, öğretmenlik mesleğinin kendi içerisinde geliştirilmesi ve öğretmene verilen değerin mesleki anlamda artırılması, öğretmenlerin sorunlarının çözülmesi, öğretmenlerin sosyal ve mali haklarının iyileştirilmesi gibi problemlerin hepsi Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde yer almalı' dedi.

ÖMK İLE ÖĞRETMENE YIPRANMA PAYI VERİLMELİ

Öğretmenlik Meslek Kanun'u ile öğretmenlere yıpranma payı verilmesi gerektiğini belirten Avan, 'Yine bu kanun içerisinde öğretmene yıpranma payı verilmeli, zor bölgelerde çalışan öğretmenlere sözlemseli öğretmen değil, tazminat verilerek sözlemseli öğretmenlik ortadan kaldırılmalı. Ücretli öğretmenlik ortadan kaldırılmalı. Şuan Türkiye'de 100 bin civarında ücretli öğretmen çalışıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda bütün problemler çözülmeli ve Öğretmenlik Meslek Kanunu derhal meclise gelmeli. Eğitimin ülke kalkınmasındaki önemi tekrar idrak edilmeli. Çünkü kalkınmanın yolu eğitimle olur. Güçlü Türkiye güçlü eğitimle olur. Güçlü eğitim de Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkmış, değer kazanmış öğretmen ve sosyal, özlük ve mali hakları iyileşmiş öğretmenle mümkündür. Bu anlamda Türk Eğitim Sen olarak Öğretmenlik Meslek Kanun'un biran önce çıkarılmasını istiyoruz' dedi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUN'UN ARTIK BEKLETİLMEMESİ GEREKİYOR

Avan, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu 2 yıldır beklettiler. Bu kanunun artık bekletilmemesi gerekiyor. Öğretmenlik Meslek Kanunun erteletilmesini mali sebeplere dayandırdılar ama biz sebep ne olursa olsun Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalı ve öğretmene verilen değer ötelenmemeli' dedi.

ÖĞRETMENLER SAHİPSİZ

Öğretmenlere sahip çıkılmasını isteyen Avan, 'Öğretmenlerin her şeyden önce sahipsiz olmaması lazım. Öğretmenleri koruyan bir kanun olması gerekiyor. Öğretmene herhangi bir şiddet olduğunda öğretmenin sahipsiz olduğunu görüyoruz. Öğretmene kanunla sahip çıkmalı ve bu ülkeyi yönetenler öğretmenlerin arkasında olmalı. Öncelikle Milli eğitim Bakanı çıkıp 'ben öğretmenine dokundurtmam' demeli. Öğretmenlerin can güvenliği yok. Pandemi döneminde öğretmene parmak sallandı. 'Aşnı yap, yapmazsan hafta iki kez PCR testi yaptırırım yada okula gelme yada hakkında soruşturma açarım' diyerek Türkiye genelinde öğretmene parmak sallandı. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Elbette öğretmenler aşını yapmalı ama sağlık problemleri nedeniyle aşı olamayan öğretmenler var. Bu göz ardı ediliyor. Bütün bunlara baktığımızda öğretmenler mesleki gelişimi ile ilgili belli bir plan yok. Öğretmenin kendi görevinde yükselmesi noktasında barikatlar, yandaşlık oluşturulmuş. Sen bizden değilsin iyi öğretmen değilsin deniliyor ancak tüm öğretmenler değerli. Sosyal, özlük ve mali hakların iyileştirilmesi, tüm öğretmenlere genel eşit değer verilmesiyle olur. Öğretmenlik Meslek Kanunu bu anlamda önemli' dedi.

YAPTIĞIMIZ ANKETİN SONUÇLARINI KAMUOYUNA PAYLAŞACAĞIZ

Türk Eğitim Sen olarak öğretmenlerle ilgili büyük bir anket çalışması yaptıklarını da belirten Avan, 'Türk Eğitim Sen olarak öğretmenlerle ilgili büyük bir anket yapıyoruz. Bu ankette öğretmenlik mesleği, öğretmenlerin dünden bugüne yasadığı problemlerle ilgili on binlerce öğretmenin katılımıyla anket çalışması yapıyoruz. Bu anketin sonuçlarını önümüzdeki günlerde kamuoyuna paylaşacağız' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR