Ekonomi ve Covid-19 salgını koşullarında yaşanan belirsizlik son haftalarda araç satışlarında da büyük durgunluk yaşanmasına neden oldu. Talebin azalması ile birlikte sıfırdan sonra ikinci el araç fiyatları uzun bir süreden sonra düşüşe geçti.

Otomotiv sektöründe özellikle geçtiğimiz yılın son aylarından itibaren tüketici hem sıfır hem de ikinci el araç alımlarında bekleme moduna geçti. 90 bini aşması beklenen sıfır araç satışları ise 80 bin adet ile beklentilerin altında kaldı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de son aylarda ikinci el araç satışlarının durma notasına geldiğine dikkat çeken oto galericiler, geçtiğimiz yıl yaşanan hareketliliğin yerini son aylarda büyük bir durgunluğun aldığına dikkat çekiyor.

İkinci el araçlara olan talebin azalmasından dolayı araç fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 20 oranında düştüğünü belirten oto galericiler, fiyat düşüşüne rağmen satışların olmamasından dert yanıyor.

İkinci el araç fiyatlarının daha da düşmesini beklediklerini belirten oto galericiler, fiyatların düşmesiyle önümüzdeki aylarda bir hareketliliğin yaşanmasını bekliyor

“İkinci el araç fiyatlarının düşmeyesiyle piyasada bayağı bir durgunluk var”

Covid-19 salgını nedeniyle sıfır araç üretiminin azalmasından dolayı geçtiğimiz sene ikinci el araçların fiyatlarında bayağı bir yükselme olduğunu hatırlatan Abdullah Derbent, “Vatandaşın da ikinci el araca olan talebi nedeniyle ikinci el araç fiyatları biraz yükseldi. Şu anda ise fiyatlarda bir düşüş var. İkinci el araç fiyatlarının bayağı yükselmesinin ardından fiyatlarda bir düşüş var. İkinci el araç fiyatlarının düşmeye başlamasıyla birlikte piyasada bayağı bir durgunluk var, satış olmuyor. Eskiden sıra bulamazken şimdilerde gittiğimiz noter bazen bomboş oluyor. Yaklaşık 2 aydır bir tane araç satamadım. Pandemi döneminde bayağı araba satıldı. Çünkü talep çoktu. Şu anda talep olmadığından dolayı araba satışlarımız bayağı durgun geçiyor.” dedi.

“Yüksek model araçlarda düşüş oldu”

2 ay öncesine göre ikinci el araç fiyatlarının düştüğünü belirten İlyas Bölükçü de “Araba satışlarımız düştü. Her sene ocak-şubat ayında biz bu sıkıntıyı çekiyoruz. Bu ilk kez olmuyor. Sanki ilk kez olmuş gibi bir algı var ama bu durgunluk ilk kez olmuyor. Şubat ayından sonra tekrar eski düzene dönecek diye düşünüyoruz. Araç fiyatlarında pek bir düşüş olmadı. Yüksek model bir arabada 5-10 bin liralık bir düşüş oldu. 40-50 bin liralık arabada pek bir durum değişmedi. İkinci el araç fiyatlarını düştü gibi göstermeye çalışıyorlar ama pek fazla bir düşüş yok. İkinci el araç fiyatlarının düşeceğini sanmıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Araç fiyatlarında yüzde 15-20 oranında bir düşüş var”

Geçtiğimiz yıla göre ikinci el araç fiyatlarının düştüğünü belirten Edip Kaya da, “Şu anda araç almak isteyen vatandaşlar araç alabilirler. Çünkü piyasa iyice gevşedi. 2020'de ikinci el araç fiyatları çıkabileceği en yüksek çek seviyeye çıktı. Dolar, Euro ve altın nasıl yükseldiyse araba piyasası da o şekilde yükseldi. Ama şu anda piyasa iyice gevşedi. Dolar, Euro ve altın fiyatının tekrar yükselmesi bekleniyor. Aynı şekilde ikinci el araç fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor. Şu an araç fiyatlarında yüzde 15-20 oranında bir düşüş var. Satışlarımız yavaş yavaş hareketlenmeye başladı.” şeklinde konuştu.

“Yaklaşık 3 aydır siftah yapmadım”

İkinci el araç piyasasının şu anki durumunun hiç iç açıcı olmadığını ifade eden Mehmet Kalkan ise şunları söyledi:

“Çok kötü durumdayız. Eskiden 50 bin liraya aldığımız araçları şu anda 100 bin liraya alıyoruz. Bu da bizim zararımıza oldu, faydamıza olmadı. Şu anda sermayelerimizi erittik. İsteriz ki bir aracı 50 bin liraya alalım ve 51 bin liraya satalım. Bu şekilde olsa bizim için çok daha iyi olur. Ama şu anda piyasaya yetişemiyoruz. Galerici olmayan aracılar araç alım-satımı yapıyor. Bu durum da ikinci el araç piyasasını şişirdi. Bundan dolayı şu anda inanılmaz bir kriz yaşıyoruz. Yaklaşık 3 aydır siftah yapmadım. 150 bin liraya aldığım yüksek model bir araç şu anda 130 bin liraya satılıyor. Bu aracı bu fiyata nasıl satalım?”

“Esnaf arasında sadece takas oluyor”

İkinci el araç piyasasında alım-satımın olmadığını belirten Mehmet Kahraman da, “İkinci el araç fiyatlarının çok aşırı yükselmesinden dolayı satışlarımız düştü. 12-13 yıldır bu işi yapıyorum ve 12-13 yıl boyunca böyle bir fiyat artışı görmedim. Bu durum bize kötü yansıdı. Tezgahlarımız yarıya indi. Daha 500 bin liraya 10 tane araç alırken şu anda aynı fiyata 4 tane araç alabiliyorum. Vitrinim yarıya indi. Şu anda satışımız yok. Esnaf arasında sadece takas oluyor. Ama genel olarak ticaret yok.” diye konuştu.