Geçen yıla göre yüzde 15-25 arasında zam yapan özel okullarda yıllık eğitim ücreti yemek, ithal kitap ve servis ücretiyle birlikte 90 bin liraya kadar çıkıyor. Özel okullar 2019-2020 eğitim rakamlarını değerlendiren Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, velilerin her geçen gün eğitime daha çok bütçe ayırmak durumunda kaldığını belirterek, özel okullarda fiyat artışlarına standartlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Aileler çocuklarını okutmak için daha çok çalışmak durumunda kalacaklarını belirten Ersönmez, “Velilerin, yüksek ücret tarifelendirmeleri üzerinden özel okullara tepkileri bizlere yansımaktadır. Özel okullar çalışanına en az zam yaparken, öğrenci ücretlerine yaptıkları kuralsız zamlar veliler tarafından fırsatçılık olarak değerlendirilmekte, MEB’in sorumluluğunu bu noktada yerine getirmelerini bekliyorlar” dedi.

ÖZEL OKULLARIN FİYAT ARTIŞLARINA STANDART GETİRİLMELİ 

Özel okullar 2019-2020 eğitim rakamlarını açıklamaya başladı. Geçen yıla göre yüzde 15-25 arasında zam yapan özel okullarda yıllık eğitim ücreti yemek, ithal kitap ve servis ücretiyle birlikte 90 bin liraya kadar çıkıyor. Özel okullar 2019-2020 eğitim rakamlarını değerlendiren Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, velilerin her geçen gün eğitime daha çok bütçe ayırmak durumunda kaldığını belirterek, özel okullarda fiyat artışlarına standartlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Aileler çocuklarını okutmak için daha çok çalışmak durumunda kalacaklarını belirten Ersönmez, “Velilerin, yüksek ücret tarifelendirmeleri üzerinden özel okullara tepkileri bizlere yansımaktadır. Özel okullar çalışanına en az zam yaparken, öğrenci ücretlerine yaptıkları kuralsız zamlar veliler tarafından fırsatçılık olarak değerlendirilmekte, MEB’in sorumluluğunu bu noktada yerine getirmelerini bekliyorlar” dedi.

VELİLER EĞİTİME DAHA ÇOK BÜTÇE AYIRMAK DURUMUNDA KALIYOR

Velilerin her geçen gün eğitime daha çok bütçe ayırmak durumunda kaldığını belirten Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, “Her geçen gün veliler eğitime daha çok bütçe ayırmak durumunda kalmaktadırlar. Öğretim yılı başında kitaba, kırtasiyeye, ek kaynaklara gelen yüksek zamlar,  temizlik, güvenlik, sınıf donanımları ücretleri adı altında toplanan paralara karşı, velilerin hem ilimizde hem de Türkiye’de ciddi tepkileri oluşmuştu. Her şekilde “parasız, nitelikli, herkesçe erişilebilir olması” gereken eğitimde bir çok kalemde ücretler velinin cebinden çıkmaktadır” dedi.

“ÖZEL OKULLARA TEŞVİK” İLE EĞİTİMİN YÜKÜ VELİLERE YÜKLENMEKTEDİR

“özel okullara teşvik” ile eğitimin yükünün velilere yüklendiğini belirten Ersönmez, “Diğer taraftan, devlet okullarındaki  kalabalık sınıf mevcutları, ikili öğretim, öğretmen eksikliği, istikrarsızlık, verimsizlik algısı, okullardaki güvenlik kaygısı, şiddet olayları  son yıllarda velileri yeni arayışlara itmek zorunda bırakmıştır. Özellikle devlet bütçesinden özel okullara teşvikler, vergi indirimleri, öğrenciye katkı ücretleri, özel okullara rağbeti artırmış, özel okullar “cazip seçenek olarak” veliye sunulmuştur. Aslında bu geçiş süreci velileri “özele alıştırma” olarak algılanabilir. Diğer taraftan MEB yetkililerinin sürekli “eğitimin yükünü azaltacağız” yaklaşımı üzerinden özel okullara alan açılmıştır. Ya da hem devlet okullarında, hem de “özel okullara teşvik” ile eğitimin yükü velilere yüklenmektedir. Eğitimin Sınav endeksli olmasından kaynaklı eğitimin paralı hale gelmesini gün be gün yaşıyoruz, yaşayacağız” dedi.

AİLELER ÇOCUKLARI İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMAK DURUMUNDA KALACAKLAR

Bu yıl farklı durumlarla karşı karşıya olduklarını belirten Ersönmez, “Bu yıl ise farklı durumlarla karşı karşıyayız, bir taraftan temel liseler, etüt merkezlerinin kapatılması ile bir çok çalışan öğretmen işsiz kalacak veya özel okullarda az ücret, kuralsız çalışmaya mecbur kalacaklar. Diğer taraftan bir çok dar gelirli aile öğrencilerini az bir ücretle etüt merkezi vb. yerlerde sınava hazırlıyorlardı. Artık bir çok aile için sınav yarışına girme hazırlanma durumları olmayacak veya gelirlerinin büyük kısımlarını özel okullara aktarmak durumunda kalacaklardır. Aileler çocuklarını okutmak için daha çok çalışmak durumunda kalacaklardır. Velilerin, yüksek ücret tarifelendirmeleri üzerinden  özel okullara tepkileri bizlere yansımaktadır. Özel okullar çalışanına en az zam yaparken, öğrenci ücretlerine yaptıkları kuralsız zamlar veliler tarafından fırsatçılık olarak değerlendirilmekte, MEB’in sorumluluğunu bu noktada yerine getirmelerini bekliyorlar” şeklinde konuştu.

ÖZEL OKULLARDA FİYAT ARTIŞLARINA STANDARTLAR GETİRİLMELİ

Özel okullarda fiyat artışlarına standartlar getirilmesi gerektiğini belirten Ersönmez, “Özellikle nitelikli-niteliksiz okul sınıflandırması, sınav merkezli eğitim, kalabalık sınıf mevcutları, devlet okullarında eğitim ortamının her gün yeterliliğini kaybettirilmesiyle, okulların cemaat, tarikat, vakıfların  protokoller ve projelerine terk edilmesiyle,  özel okullar fiili olarak zorunlu hale getirilmiştir. Bunu gören özel okul sermayeleri “durumdan vazife” çıkarmaktadırlar. Her şeyden önce fiyat artışlarına standartlar getirilmeli, özel okullarda çalışanların güvenceli, kurallı çalışma şartları ve insanca yaşayabilecekleri ücretle  çalışma koşulları getirilmelidir” dedi.

MEB ÖZEL OKULLARA İHTİYACI ORTADAN KALDIRACAK EĞİTİM SİSTEMİNİ YARATMALI

MEB’in özel okullara ihtiyaç duymayı ortadan kaldıracak eğitim sistemini yaratması gerektiğini ifade eden Ersönmez, “Esas MEB’in yapması gereken özel okullara ihtiyaç duymayı ortadan kaldıracak eğitim sistemini yaratmasıdır. Bunun için  okullar parasız, nitelikli eğitim ortamına kavuşturulmalı, MEB devlet okullarını geliştirmeli, gerekli alt yapı sağlanmalı, yeteri bütçe aktarılmalı, öğretmen eksikleri giderilmeli, her öğrencinin sosyo-kültürel ihtiyaçlarını giderebileceği, sportif faaliyetlerini gerçekleştirebileceği alanlar oluşturulmalı, sınav merkezli değil, “insan yetiştirme merkezli” eğitim ortamı oluşturmalıdır. MEB’in temel görevi herkese “ parasız, nitelikli, eşitlikçi, bilimsel, demokratik” eğitim hakkını sağlamaktır” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR