TSK ve ÖSO’nun yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı kapsamında dün Afrin’in kent merkezi teröristlerden tamamen temizlenirken, Afrin'in önde gelenleri bölgenin kaderini belirlemek üzere dün Gaziantep’te düzenlenen “Afrin Kurtuluş Kongresi"nde bir araya geldi. Gün boyunca devam eden kongre sonucunda kongrenin sonuç bildirgesi açıklandı. Açıklanan sonuç bildirgesinde, “Zeytin dalı operasyonun yönetimini uluslararası yasalara, sözleşmelere ve sözleşmelere tam uygunluk içinde talep etmek ve suç işleyen sorumlu tutulmasını sağlamak. PKK silahlı kuvvetleri  ve diğer yabancı partileri Afrin’den çıkmaları gerekmektedir ve yok etmektir. Kent'in yönetimini ve çevresini Afrin halkına teslim etmek özellikle şehrin uzmanlığına teslim etmek. Şehrin idari işleri için Afrin halkının seçtiği bir yerel meclis kurulması, Bağımsız ve yetkili insan hakları örgütlerini denetlemek. Afrin kentinden yerel polis güçlerinin kurulması ve şehri koruyan kişiler herhangi bir partiye ait olmamaları. İç ve çevre ile ve yurt dışında uzlaşma ve tüm taraflara Afrin şehrinin bir güvenlik ve barış kaynağı olduğu konusunda güvence vermek.” kararları alındı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı kapsamında özgürleştirme sürece devam eden Afrin'in önde gelenleri bölgenin kaderini belirlemek üzere dün Gaziantep’te düzenlenen “Afrin Kurtuluş Kongresi"nde bir araya geldi. Royal Otelde düzenlenen “Afrin Kurtuluş Kongresi"ne; Arap, Alevi, Ezidi avukat ve doktorların da bulunduğu yaklaşık 100 Afrinli katıldı. Kongre sonucunda “Afrin Kurtuluş Kongresi"nin sonuç bildirisi açıklandı.

PYD HİÇBİR ZAMAN AFRİN HALKININ SİYASİ GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRMEMİŞLERDİ

Afrin Kurtuluş Kongresi"nin sonuç bildirisinde, “Şu anki durumlara ve mevcut koşullara bakmak ve yardımı çağırmak, Afrin halkımızın geçirdiği  günler için halkın isteklerini ve vatani görevini icabet etmek Afrin’i yöneten PKK’nin sağ kolu terörist partisini temsil eden PYD'nın o başarısız siyaset sonucundan ve bunlar medinemizi yıkıcı bir savaş ocağını sebep olmalarını ve hiçbir zaman Afrin halkının siyasi görüşlerini dile getirmemişlerdi, bunlara istinaden Afrin’i temsil eden tüm elitis, siyasi, sivil sınıfları anlaşarak “AfrinKurtuluş Konferansı” adına bir konferans düzenlemesine sonucuna vardık. Amacı siyasi barış bir çözüm yoluyla şuanki devam eden savaşın yerine alternatif bulabilmek  ve o yalnızlaştırma politikalarından dolayı Afrin ve halkı,  PKK'nın uyguladığı   ölüm ve yıkım makinesinden çıkarmak, halkı destek edip ve medeni ruhları muhafaza etmek için(Sivil insanların yaşamlarını korumak için) ve politik çözümler ve barışçıl çerçevelere dayanarak kentimizi savaş ve yıkımın dehşetinden nötralize etmek ve Suriye iç ve dış çevre ile kardeşlik ve iyi komşuluk ruhu yayılmak ve bizde Afrin kentinin temsilcileri olarak aşağıdakileri vurguladık.” Denildi.

“AFRİN KURTULUŞ KONGRESİ"NİN SONUÇ BİLDİRİSİ

“Afrin Kurtuluş Kongresi"nin sonuç bildirisinde şu kararlar alındı:

“Zeytin dalı operasyonun yönetimini uluslararası yasalara, sözleşmelere ve sözleşmelere tam uygunluk içinde talep etmek ve suç işleyen sorumlu tutulmasını sağlamak.

Afrin halkı için uluslararası garantilere  huzurlu ve güvenli bir yol temin etmek.

PKK silahlı kuvvetleri  ve diğer yabancı partileri Afrin’den çıkmaları gerekmektedir ve yok etmektir.

Afrin şehrini tarafsız bir şehir ve güvenli bir alan olarak tüm tarafların askeri varlığından uzaklaştırmak , PKK'nın ayrılmasından sonra tüm silahlı tezahürleri  ve Afrin'den yabancı unsurları bitirmek.

Afrin hapishanelerinden tüm mahkumları ve diğer tarafları ( partileri ) serbest bırakmak veAfrin halkı için ulusal uzlaşma çağrısında bulunmak.

Kent'in yönetimini ve çevresini Afrin halkına teslim etmek özellikle şehrin uzmanlığına teslim etmek.

Şehrin idari işleri için Afrin halkının seçtiği bir yerel meclis kurulması, Bağımsız ve yetkili insan hakları örgütlerini denetlemek.

Kentteki ve köylerdeki son olaylardan etkilenenleri telafi etmek için komiteler oluşturmak ve  etkilenen alanları ve yerleri yeniden inşa etmek, Savaşın ve diğer durumların sonucu olarak şehir halkının köylerine ve şehirlerine dönmesini sağlamak

Afrin kentinden yerel polis güçlerinin kurulması ve şehri koruyan kişiler herhangi bir partiye ait olmamaları.

Zorunlu askerlik olmaması  ve kentin korunması, yönetim  tarafından sağlanan bir maaşla gönüllü olması.

İç ve çevre ile ve yurt dışında uzlaşma ve tüm taraflara Afrin şehrinin bir güvenlik ve barış kaynağı olduğu konusunda güvence vermek.”

SURİYELİ KÜRTLER OLARAK TSK VE ÖSO’YA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

“Afrin Kurtuluş Kongresi”ni Referans gazetesine değerlendiren Suriye Bağımsız Kürtleri Birliği Başkanı AbdulezizTemmo, Suriyeli Kürtler olarak TSK ve ÖSO’ya teşekkür ettiklerini belirterek, “Bugün TSK ve ÖSO Afrine girdi. Bunu kutluyoruz. Afrin özgürleşti. Suriyeli Kürtler olarak TSK ve ÖSO’yaçok  teşekkür ediyoruz. Türkiye ordusu ve ÖSO Afrin milletini YPG teröründen kurtardılar. Afrin ve Afrin halkını özgür yaptılar. Suriyeli Kürtler Türkiye düşmanı değildir. Biran önce Afrin milletinin köylerine ve şehirlerine dönmelerini istiyoruz. Yeni bir yaşama başlasınlar” dedi. 

SURİYELİ KÜRTLER TÜRKİYE DÜŞMANI DEĞİLDİR

Suriyeli Kürtlerin Türkiye düşmanı olmadığını belirten Temmo, “Türk askerine çok teşekkür ediyoruz. Bizi PKK/YPG teröründen kurtardılar. 7 yıldır Afrin’i ikinci kandil yaptılar. Suriyeli Kürtler Türkiye düşmanı değildir. Suriyeli Kürtler Esed rejiminin düşmanıdır. Türkiye’nin 900 km Suriye ile sınır vardır. Sınırda hepsi Kürtler var. Kürtler 100 yıldır Suriye devletinin kurulmasından bu yana sınırda yaşıyorlar hiçbir şey olmadı. Suriyeli Kürtler Türkiye devleti ve milleti ile dost olmayı ister. Türkiyi’ye teşekkür ediyoruz Afrin’i terörden temizlediği için” şeklinde konuştu.

ESED REJİMİ GİDENE KADAR SAVAŞ DEVAM EDECEK

Esed rejiminin gidinceye kadar savaşın devam edeceğini ifade eden Temmo, “Bu savaş daha devam ediyor. Esed rejimi gidene kadar devam edecek. İnşallah rejim yıkılacak. Suriye’nin hepsini kapsayacak yeni bir rejim gelecek. Araplar, Hristiyanlar, Aleviler, Ezidiler hepsi demokratik bir Suriye’de hep birlikte yaşamasını istiyoruz” diye konuştu.

KONGRENİN AMACI AFRİNİ YENİDEN İNŞA ETMEKTİR

“Afrin Kurtuluş Kongresi”ni Referans gazetesine değerlendiren Afrin Kurtuluş Kongresi Koordinatörü Hasan Şendi de, Afrin’i yeniden inşa etmek için kongreyi düzenlediklerini belirterek, “Zeytin Dalı Harekatından sonra bir kongre yapmamız lazımdı. Bu kongreyi Afrinlilere, Araplara, Kürtlere, Alevilere anlattık. Aralarında avukat, doktor, aşiret reislerin bulunduğu birçok kişi bu kongreye geldiler. Burada yaklaşık 100 kişi Afrinliyiz. Bu kongrenin amacı Afrini yeniden inşa etmek, yeniden düzenlemek, özgür ve hür bir şekilde yaşamak. Afrin kongresinin ardından bir karar alacağız. Sivillerin kendi köylerine dönmesini istiyoruz” dedi. 

AFRİN HALKININ EVLERİNE VE KÖYÜNE DÖNMESİNİN İSTİYORUZ

“Afrin Kurtuluş Kongresi”ni Referans gazetesine değerlendiren katılımcılardan AlmazXelil ise, Almanya’dan gelip kongreye katıldığını dile getirerek, “Afrin’liyim ama çoktandır Afrin’den çıktım. Yaklaşık 4.5 yıldır Almanya’dayım. Afrin milleti için geldim. Biz milletimizin evlerine ve köyüne dönmesinin istiyoruz. Milletimiz toprağını bırakmasın. Eğer evini boş bırakırsan yabancılar gelip evine girerler. Onun için evimiz toprağımız kimseye kalmasın. Bütün devletler elini Suriye’nin içine atmış. Suriye halkı bu savaştan çok yoruldu. Ölmekten her şeyden yoruldu. Biz  bu savaşın bitmesini istiyoruz” diye konuştu.  BAHRİ UÇAR