Doların yükselmesi esnafı oldukça olumsuz yönde etkilerken, alınan ürün ve malzemeyi yerine koyamayan esnaf elindeki sermayeyi de eritiyor. Dolar ve altın fiyatlarındaki yükselişin esnafı olumsuz yönde etkilediğini belirten Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, 'Alışveriş tamamen durdu ve piyasada tedirginlik var.

Dolar bu şekilde yükselmeye devam ederse esnaf kepenk kapatır. Devletin biran önce müdahale etmesi gerekiyor' dedi. Doların artmasının piyasaları tedirgin ettiğini belirten Büyük Pasaj Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaz da, 'Doların artması hem esnafı hem de vatandaşı mağdur ediyor. Şu an ki dönem 2001 krizinden daha kötü. Biz dolarla mı, salgınla mı yoksa geçim derdi ile mi mücadele edeceğiz' dedi

ESNAF SİFTAH YAPMADAN EVE GİDİYOR

Son günlerde döviz kurunda yaşanan dalgalanma Gaziantep'teki ithal ürünlerin fiyatını arttırdı. Bu durum kentteki pasaj esnafının satışlarını da olumsuz etkiledi. Pasajdaki ürünleri dolar bazında aldıklarını belirten esnaf, yaşanılan artışın en fazla kendilerini etkilediklerini belirtti. Pasaj esnafı, gün boyu siftah yapamadan iş yerlerini kapatıp eve gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ EN ÇOK ESNAFI ETKİLİYOR

Dolar ve altın fiyatlarındaki yükselişin esnafı olumsuz yönde etkilediğini belirten Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, 'Doların bu kadar aşırı derece yükselmesi esnafın şarttellerini kapattı. Esnaf iş yapamıyor. Alışveriş tamamen durdu. Esnaf önünü göremiyor. Ne olacağını merakla bekliyoruz. Her sabah uyandığımızda bir şeye zam geliyor. Yani her gün zam geliyor. Durum çok kritik. Esnaf endişe ile olanları izliyoruz' dedi.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ İŞLERİ DURMA NOKTASINA GETİRDİ

Ürünlerinin dışarıdan dolar bazlı geldiğini ifade eden Azak, 'Doların yükselmesi işleri durduracak noktaya getirdi. Doların yükselmesi her şeyi etkiliyor. Her ürününü ham maddesi dolarla geliyor. Ülkemizde her şey dolara bağlı. Dolarla maaş alınmıyor ama bütün ürünlerin ham maddesi dolarla geliyor. Pasajdaki iğneden ipliğe kadar her şey dolarla alınıyor ama biz ürünleri TL ile satıyoruz. Bugün sattığımız ürünü yarın aldığımızda dolarla geldiği için aynı fiyata alamıyoruz. Küçük esnaf çok büyük zarar içerisinde. Olanları endişe içerisinde izliyoruz' dedi.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ DEVAM EDERSE ESNAF KEPENK KAPATIR

Dolardaki yükseliş devam ederse esnafın kepenk kapatacağını belirten Azak, 'Dolar yükselince piyasada nakit para kayboldu. Alışveriş tamamen durdu ve piyasada tedirginlik var. Bırakın kar etmeyi her gün zarar ediyor esnaf. Dolar bu şekilde yükselmeye devam ederse esnaf kepenk kapatır. Çünkü esnaf evine ekmek götürmüyor. Küçük esnaf endişe ile olanları izliyor. Devletin biran önce müdahale etmesi gerekiyor' dedi.

DOLARIN ARTMASI HEM ESNAFI HEM DE VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR

Doların artmasının piyasaları tedirgin ettiğini belirten Büyük Pasaj Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Yaz ise, piyasada nakit paranın azaldığını belirterek, 'Doların artması hem esnafı hem de vatandaşı mağdur ediyor. Doların yükselmesini durdurmak için fabrikalar kurup üretim yapmak, sanayiyi ve tarımı geliştirmek lazım. Döviz kuru yüksek olduğundan yaşanan devalüasyonu hiç kimse fark etmiyor' dedi.

SALGINLA MI YOKSA DOLARLA MI MÜCADELE EDECEĞİZ?

2001 krizinden daha kötü bir dönem yasadıklarını savunan Yaz, '26 yıldan beri esnaflık yapıyorum, hayatımda bu dönem gibi başka bir dönem yaşamadık. Şu an ki dönem 2001 krizinden daha kötü. Çünkü 2001 krizinde bile çarklar dönüyordu, ancak şimdi dönmüyor. Çünkü insanlar ve esnaf kredinin altında boğuldu ve bankaya borcu olmayan esnaf ve vatandaş yok. Biz salgınla mı, dolarla mı yoksa geçim derdi ile mi mücadele edeceğiz' diye konuştu. BAHRİ UÇAR