Türkiye’nin savunma için bölgeden gönderdiği fotoğrafların ret kararında etkili olduğu ortaya çıktı...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Şırnak’ın Silopi, Cizre ve Diyarbakır’ın Sur ilçelerindeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için ihtiyati tedbir kararı verilmesi istemiyle yapılan başvurulara red kararı vermesinde, Türkiye adına Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün yaptığı savunmaya delil olarak kullanılan fotoğrafların etkili olduğu ortaya çıktı.

Şırnak ve Diyarbakır’da yaşayanlar adına Türkiye’deki avukatları, ilçelerdeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durdurulması istemiyle AİHM’ne başvurmuştu. AİHM, Türkiye’den, “sokağa çıkma yasağının yasal dayanağı”, “bölgede yeterli sağlık hizmeti sunulup sunulmadığı, temel ihtiyaçların karşılanıp karşılanamadığı” ve “başvurucuların evini terk etmek istemesi halinde tahliyesinin sağlıklı bir şekilde yapılıp yapılamadığı” sorularına yanıt istemişti.

AİHM’nin soruları, Türkiye adına Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yanıtlanmıştı. Türkiye’nin, AİHM savunmasında, sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçelerde devam eden operasyonlarda, PKK tarafından sokak aralarında kurulan mevziler, kazılan hendekler ve tünelleri gösteren fotoğrafların da kullanıldığı ortaya çıktı.

AİHM’nin ihtiyati tedbir talebini red gerekçesinde, kullanılan bu görsel delil mahiyetindeki fotoğrafların da etkili olduğu bildirildi.

Adalet Bakanı BEKİR BOZDAĞ, AİHM’nin, “Hem Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ihtiyaçları karşılama noktasında gösterdiği hassasiyet, hem de bu günden sonra vatandaşların gıda, sağlık, eğitim ve benzeri konulardaki ihtiyaçlarını karşılama noktasında hassasiyet göstereceği inancını ifade etmek suretiyle geçici tedbir kararını reddettiğini” açıklamıştı.PRESS MEDYA