Eğitim emekçilerinin yaşadığı promosyon mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirten Parlakçı, 'Eğitim emekçilerinin yaşadığı promosyon mağduriyetinin giderilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bankalar nezdinde girişimde bulunulmasını beklemekte' dedi.

BANKA MAAŞ PROMOSYONLARI GÜNCELLENEREK ARTTIRILSIN

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, bankalarla imzalanan banka promosyon sözleşmesinin revize edilmesini istedi. Konuya ilişkin açıklama yapan Parlakçı, 'Bilindiği gibi kamu görevlilerinin aylık ücretleri bankalar yoluyla ödenmekte ve anlaşma yapılan bankalar yatırılan maaşlar karşılığında promosyon ödemeleri yapmaktadırlar. Gaziantep yerelinde eğitim emekçilerinin de banka promosyon sözleşmeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gaziantep'te eğitim işkolunda yetkili sendika tarafından yapılmış ve promosyon miktarı bu sözleşme ile belirlenmiştir. Banka promosyon sözleşmeleri hazırlanırken 2007/21 sayılı başbakanlık genelgesi esas alınmaktadır. İlgili genelge 2008 ve 2010 yıllarında emekçilerin lehine çeşitli düzenlemeler ile revize edilmiştir. Ülkemizde son yıllarda artan enflasyon oranı, yaşanan ekonomik kriz ortamı nedeniyle eğitim emekçilerinin satın alma gücünde ciddi oranda gerileme yaşanmıştır.

Haziran 2021 öncesi bir çok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleri ile emekçilerin eline 3-5 bin TL arası ek bir gelir geçmiştir. Ancak yeni dönemde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde bu rakam 25-30 bin TL'ye kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde 3 ile 5 yıllık promosyon sözleşmesi yapılan iş yerlerinde çalışan emekçiler, ciddi hak kaybına ve eşitsiz bir uygulamaya maruz kalmışlardır. Gaziantep'te 18 Mayıs 2021 tarihinde Halk Banka ihale edilen promosyon sözleşmesiyle 4 yıllığına 5100 TL'lik bir rakamda anlaşma sağlanmıştır. Bu tutara mahkum edilmemizde sözleşmenin Gaziantep'te çalışan bütün eğitim emekçilerinin aynı bankayla yapılan promosyon sözleşmesinden yararlandırılmasıdır.

Okul bazında veya ilçe bazında farklı farklı bankalarla promosyon teklifleri alınarak çalışanlar lehine en yüksek teklifi sunan bankalarla promosyon sözleşmeleri yapılsaydı; eğitim emekçilerinin daha yüksek rakamları alma durumları oluşacaktı. Tek bankayla imzalanan promosyon sözleşmesiyle alınan 4 yıllık 5100 TL'lik bu rakam gelinen aşamada çok cüzi bir meblağdır ve güncellenmesi gerekmektedir' dedi.

EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN YAŞADIĞI PROMOSYON MAĞDURİYETİNİN GİDERİLMELİ

Eğitim emekçilerinin yaşadığı promosyon mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirten Parlakçı, 'Hükümet bir kanun değişikliği ile 2021 Haziran ayından sonra devlet tarafından satın alınan her türlü mal ve hizmete sözleşmede olsun ya da olmasın enflasyon farkı ödemesine karar verdi. Ekonomik kriz koşullarında sermayeyi korumak adına almış alınabileceğine dair uygulama örnekleri bulunurken, bu kararın benzerinin emekçiler lehine promosyon sözleşmeleri için de alabilmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Eğitim emekçilerinin yaşadığı promosyon mağduriyetinin giderilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bankalar nezdinde girişimde bulunulmasını beklemekte ve bu haklı talebi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz' dedi. BAHRİ UÇAR