İçeriğinde birçok bilinmezlik ve insan sağlığı açısından tehdit barındıran Covid19 virüsüne karşı kaygı duymak kabul edilebilir ve normaldir. İnsan psikolojisi kendini korumak, bedensel ve ruhsal sağlığını idame ettirmek ve hayatta kalabilmek için yüz yıllardır bir miktar kaygı duyar.

İnsanoğlunu geçmişten bugüne hayatta tutan şeyin aslında kaygı ve endişe olduğunun altını çizen Psikolog Özdede ’İlkel zamanlarda insanoğlunun vahşi doğa ve yaşam şartlarına karşı duyduğu kaygı ve endişe, günümüz şartlarında tıpkı insanoğlu gibi evirilip günlük hayat streslerine dönüşmüştür. İş hayatında karşılaşılan zorluklar, özel hayatta karşımıza çıkan sorunlar derken, bugün ek olarak sağlığımızı tehdit eden Covid-19 virüsü toplumun kaygı seviyesinde belirli bir artışa sebebiyet vermektedir. Burada önemli olan nokta ise duyulan bu kaygının miktarı ve şiddetidir. Bu kaygı ve endişe bizim hayatımızı ciddi anlamda etkisi altına alıyor mu yani kaygı ve endişeden dolayı günlük yaptığımız aktivitelerimizi belli kontroller dâhilinde yapamıyor muyuz? Uykularımız bozuldu mu? İştahımız değişti mi? Sürekli olarak bu fikir aklımızda dönüp duruyor mu? Bunlara dikkat etmek çok önemlidir ‘ifadelerini kullandı.

Kaygının insan psikolojisine etkileri

Korona virüs kaygısının atmasının psikolojik rahatsızlıklara davetiye çıkarabileceğini kaydeden Psikolog Merve Özdede ’Kaygı derecesinin artışına bağlı olarak günlük rutinlerimizde aksamalar, bozulmalar ve zorlanmalar yaşamamız olağan ve kabul edilebilirdir. Bu olumsuz etkilere ek olarak bilinmelidir ki, bu artış neticesinde birçok psikolojik rahatsızlıklar baş göstermeye başlamıştır. Bunlardan en belirgin olanı ise obsesif kompulsif bozukluğu olmakla birlikte kaygı temelli gelişen birçok psikolojik problemler gözlemleyebiliriz’ dedi.

Ne yapmalı?

Psikolojik rahatsızlık şüphesi yaşayanların uzmanlara başvurmasının önemli olduğunu ifade eden Özel Hatem Hastanesi Psikoloğu Merve Özdede ‘Her öksüren kişi grip olmadığı gibi, tekrarlı davranışları olan herkes de obsesif kompulsif bozukluğu değildir. Bu sebeple hayatımızda ciddi zorlanmalara sebep olmayan davranışlarımızı, dizilerde ya da çevremizde gördüğümüz psikolojik rahatsızlığı hekimler tarafından belirlenmiş kişilerle kıyaslamamalıyız. Unutulmamalıdır ki psikolojik rahatsızlıklar ancak alanında uzman kişiler tarafından belirlenir’ ifadelerine yer verdi.

Korona virüs tehditi hayatımızda hala devam ediyor

Hastalığın bizler üzerindeki etkileri görmezden gelinemeyeceğine dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Psikoloğu Merve Özdede Covid-19 kapsamında alınan maske-mesafe-temizlik önlemleri size yeterli gelmiyor ve kaygı düzeyinizdeki artış hala devam ediyorsa, yapabileceğiniz birkaç değişiklik günlük yaşantınızı daha kolay geçirmenize destek verebileceğini ifade etti.

Ellerinizi 20 saniye yıkadıktan sonra içiniz artık rahat etmiyorsa süreyi uzatmamalısınız. Süreyi uzatmak size rahatlama sağlayabilir fakat uzun vadede daha çok zamanınızı almaya başlayabilir ve obsesyona dönüşebilir.

 Gününüzün büyük bir çoğunluğu Covid-19 hakkında düşünerek ve endişelenerek geçiyorsa, buna bir kısıtlama getirmelisiniz. Bunun için ise en doğru adım gelişmeleri en doğru kanallardan takip etmek ve bunu günün belirli zamanlarına yaymak olacaktır.

Covid-19 hastalık tablosunu sık sık takip etmek size kendinizi iyi hissettirmeyebilir, bu sebeple gelişmeleri takip etmeli ama bunu yine belirli aralıklarda yapmalısınız.

Doktor kontrolü dışında başka kanallardan edindiğiniz bilgiler doğrultusunda bir gıda takviyesi ya da ilaç kullanımında bulunmamalısınız.

Zorlanmalarınızı azaltmak ve rahatlamanızı sağlamak adına gevşeme egzersizlerinden faydalanabilir tüm bunlara rağmen devam eden kaygı durumu gözlemliyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz.