Çiftçi, tam gübre kullanımının artacağı bir dönemde gübre fiyatlarına arka arkaya gelen zamlardan dolayı ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Gübre fiyatlarına yüzde 70 zam geldiğini belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Bu zamlardan dolayı gübre atamayan birçok çiftçimiz var. Gübre kullanmayan çiftçi düşük rekolte yaşayacak” dedi. Çiftçi gübreyi atamadığı zaman bütün ürünlerde yüzde 50 verim kaybı yaşanacağına dikkat çeken Çolak, “Gerekli gübre zamanında atılmazsa ürün kaybına neden olacak ve ithalatın önü açılmış olacak” dedi.

GÜBRE FİYATLARI YÜZDE 70 ZAMLANDI

Tarım sektörü açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunlar 2021 yılında da çiftçinin en büyük sorunu olmaya devam ediyor. 2020 yılı genelinde yem fiyatlarından pestisitlere, tohumdan enerji kalemlerine kadar pek çok girdide oldukça yüksek fiyat artışları yaşanırken 2021 yılında da gübrede yeni sezon yeni zamlarla başladı. Tarımsal üretimde önemli bir girdi kalemi olarak öne çıkan gübre fiyatlarında da son 1 yılda yüzde 70 artış yaşandı. Çiftçi, tam gübre kullanımının artacağı bir dönemde gübre fiyatlarına arka arkaya gelen zamlardan dolayı ciddi bir mağduriyet yaşıyor.

GÜBRE FİYATLARI YÜZDE 70 ARTTI

Gübre fiyatlarına yüzde 70 oranında zam geldiğini belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çiftçi için gübre olmazsa olmazı. Bir ürününü suya ihtiyacı olduğu kadar gübreye de ihtiyacı var. Tarlalarımız gübreye alışmış. Çiftçinin en büyük girdi maliyetlerinden bir tanesi de gübredir. Gübre fiyatları yüzde 50-70 oranında arttı. Hatta yüzde yüze kadar artan gübre fiyatları var. Bu da çiftçimizi olumsuz etkilemektedir. Bu zamlardan dolayı tarlasını ekemeyen ve ekse de gübre atamayan birçok çiftçimiz var. Gerekli gübre zamanında atılmazsa ürün kaybına neden olacak ve ithalatın önü açılmış olacak” dedi.

HASAT DÖNEMİNDE ÜRÜN KAYBINA NEDEN OLACAK

Çiftçilerin mağdur olduğunu belirten Çolak, “En ucuz üst gübre olan nitrat geçen yılın bu ayında kilogramı 1 lira 30 kuruştu, şimdi 2 lira 5 kuruş. Yani tonu bin 300 liradan 2bin 50 liraya yükseldi. Üre gübresi de geçen yıl bu ayda 2 bin lira iken şimdi 3 bin 100 lira olmuş. Bu gübreler çiftçilerimizin devamlı kullandığı gübreler. Her türlü üründe kullandığımız taban gübresi geçen yıl bu ayda bin 900 lira şimdi 2 bin 800 liraya yükseldi.  18-46 taban gübresi geçen yıl 2 bin 300 liraydı şimdi 3 bin 600-750 liraya yükseldi. Yani gübre fiyatları ortalama yüzde 50-70 arasında zamlandı. Bundan dolayı çiftçilerimiz gerçekten mağdur oldular. Bu da hasat döneminde ürün kaybına neden olacak” dedi. 

ZİRAİ İLAÇLARIN FİYATLARINDA DA ÇOK ARTIŞ OLDU

Zirai ilaçların fiyatlarında da çok artış yaşandığını belirten Çolak, “Sadece bu gübreyle de değil. Zirai ilaçların fiyatlarında da çok artış oldu. Zirai ilaç kullanmadan hiçbir ürünü alamıyoruz. Mutlaka ürünleri ilaçlamamız lazım. İlaçlama yapmadan yine ürün kaybı yaşayacağız. Zirai ilaç fiyatlarında da yüzde 60-70 oranında artış yaşandı. Çiftçinin ürünleri de gerçekten zamlansa sesimizi çıkartmayacağız. Neredeyse 5 yıldan beri buğday aynı fiyata satılıyor. Hasat zamanında çiftçinin ürünleri yükselmiyor. Çiftçinin girdi maliyetleri artıyor ama ürettiği ürünlerin fiyatları artmıyor. Geçen yıl çiftçi yüzde 20 zam alırken girdi maliyetleri yüzde 60-70 oranında zamlandı. Elektrik fiyatlarına her ay zam gelmekte. Çiftçi artık bunun altından kalkamaz oldu. Çiftçi artık sulama kanallarını çalıştırmıyor. Bölgede sulu tarım yapmamak demek yüzde 50 verim kaybı demek. Yani ürünü sularsan iki katı ürün alırsın sulamazsan yarısını alırsın. Çiftçinin ürünün sulaması için de devletin arkasında olmazsı gerekiyor. Ne mazot ne gübre ne ekipman desteği çiftçiyi memnun etmedi” dedi.

DEVLETİN DESTEKLEMELERİ ARTIRMASI GEREKİYOR

Devletin tarımsal desteklemeleri artırması gerektiğini belirten Çolak, “Devletin verdiği gübre desteği yeterli değil. Devletin desteklemeleri artırması gerekiyor. Çünkü tarımsal desteklemelerde hiçbir artış olmadı. Arpa ve buğdayda dönüm başına mazot desteği 19 lira destek veriyor. Devlet mazotun yarısı benden yarısı çiftçiden diyor ama çiftçi bir dönüme ortalama 5-60 lira mazot harcıyor. Mazot desteğinin en azından 30 lira olması lazım ama çiftçiye dönüm başına 19 lira mazot desteği veriliyor. Dönüm başına 8 lira da gübre desteği veriyor. 8 lira gübre desteği 3 kilogram gübre demek ama çiftçi 40-50 kilogram arası gübre atıyor. Çiftçi gübre kullanırsa iyi verim alır ve yeterli rekolteye ulaşabilir. Devletin çiftçiye en az 20 kilogram gübre desteği vermesi lazım” dedi.

DOLAR DÜŞTÜĞÜNDE HİÇBİR GÜBRE FİYATINDA DÜŞÜŞ YAŞANMADI

Gübre kullanılmazsa rekoltede düşüş yaşanacağına dikkat çeken Çolak, “TZOB Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın çok ısrarlı takibi sonrası bakanlık gübre firmaların yetkilileriyle görüştü. Gübre firmaların yetkilileri doların yükselmesinden kaynaklı fiyatlarda artış yaşandığını belirtti. Evet dolar yükseldiğinde gübre fiyatları yükseldi ama dolar düştüğünde hiçbir gübre fiyatında düşüş yaşanmadı. Biz bu açığın kapatılması noktasında bakanlıktan destek bekliyoruz. Bunun çiftçinin cebine yansıması lazım. Şuana bizde üst gübrenin altın dönemidir. Son zamanlarına artık gelindi. Çiftçi bu gübreyi atamazsa Gaziantep’te ürün verimi yarıya düşer. Çiftçi hasat zamanı hiç kazanamaz” dedi.

ÇİFTÇİ BU GÜBREYİ ATAMAZSA ÜRÜN VERİMİ YARIYA DÜŞECEK

Çiftçi gübreyi atamadığı zaman bütün ürünlerde yüzde 50 verim kaybı yaşanacağını belirten Çolak, “Gübresiz hiçbir ürün kazanamayacak hale geldik. Gaziantep olarak ürün yelpazesi geniş bir iliz. Toprağımızda birçok ürün yetişiyor.  Tüm ürünlerimiz gübreye bağlıdır. Sadece hububat ürünlerine değil fıstığa da zeytine de, bağa da buğday ve arpaya da gübre atması lazım çiftçinin. Çiftçi bu gübreyi atamadığı zaman bütün ürünlerde yüzde 50 verim kaybı yaşanır. Çiftçiye yazık alıyor. Bakanlığın ithal ederek, çiftçiyi tarlasına küstürerek yaptığı büyük bir hata var.  Tarlasına küsen çiftçiyi tekrar tarlasına döndüremeyiz. Bunların önüne geçilmesi lazım. Çiftçiyi köyde tutabilmemiz lazım. Bunun için de çiftçiye kazandırmamız lazım” diye konuştu.