İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yung Hu'yu kabul etti.

İRNA'da yer alan habere göre, Ruhani görüşmede Tahran- Pyongyang’ın dostane ve samimi ilişkisine temasla, iki ülkenin uluslararası bir çok hassas dönemde ortak görüşlere sahip olduğunu ve bir birini desteklediklerini belirtti.

İran’ın isteğinin Kore yarımadasında tam barış ve güvenliğin sağlanması olduğunu ifade eden Ruhani, Kore yarımadasındaki gelişmelerin Tahran için önem taşıdığını bildirdi.

Amerika’nın uluslararası bir anlaşma olan Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çekilmesine değinen Ruhani, "Amerika son yıllardaki tutumundan dolayı hiçbir taahhüdüne bağlı olmayan güvenilmez bir ülke olarak tanınmaktadır" dedi.

Ruhani, mevcut şartlarda dost ülkelerin işbirliği ve ilişkilerini geliştirerek, yan yana olmaları gerektiğini söyledi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı da iki ülkenin dostane ilişkileri ve bölgesel ve uluslararası konulardaki ortak görüşlerine işaretle, ülkesinin stratejik politikasının İran ile ilişkilerin gelişmesi ve tek yönlü politikalara karşı gelmek olduğunu söyledi.

Amerika’nın KOEP’ten çıkması ve İran aleyhine ambargoların geri getirilmesini yanlış ve uluslararası kurallara aykırı olduğunu ifade eden Ri Yung Hu, ülkesi ve Amerika arasında Singapur’da düzenlenen görüşmelerle ilgili bilgi aktardı.

İLKHA