Şahinbey Belediyesi tarafından yapılan ve Türkiye'ye örnek gösterilen kentsel dönüşüm çalışmasını inceleyerek ülkelerinde uygulamak için Türkiye’ye gelen 20 kişilik Kırgızistan heyeti Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile birlikte ilçede yapılan projeleri gezdi.

Sabah saatlerinde uçakla Gaziantep havaalanına gelen , Kırgız Cumhuriyeti Yerel Yönetimler Bakan Yardımcısı Sanzhar İkramov, Kırgız Cumhuriyeti Başbakanlık Mahalli İdareler Genel Müdürü Zhetigen Bakirov ve 18 belediye başkanı, ilk olarak Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan sosyal tesisler ile İslam Bilim ve Teknik Tarihi Müzesi’ni gezerek incelemelerde bulundu.

Heyet daha sonra Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nu makamında ziyaret etti. Heyet adına konuşan Sanzhar İkramov, ilçede yapılan çalışmalara hayran kaldıklarını belirtti. Bu tür programların iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini ifade eden İkramov, “Burada öğrendiklerimizden, Kırgızistan’daki uygulamalarımızda yararlanacağız, Türkiye’nin gelişmesi bizleri de geliştirecektir” dedi.

YAPILAN ÇALIŞMALARI İNCELEYECEKELER

Başkan Tahmazoğlu ise Gaziantep’in ve Şahinbey İlçesi’nin gelişmesi için çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “İki ülke arasına yapılan işbirliği çerçevesinde bize yapılan ziyaretten mutluluk duymaktayız. Kırgızistan’daki yerel yönetimlerde uygulamak için bizim yaptığımız kentsel dönüşüm projelerini inceliyorlar. Bugün meclis salonumuzda yapacağımız sunumun ardından İlk olarak heyetimize Nuripazarbaşı bölgesi ve Yazıcık bölgesindeki çalışmaları gezdireceğiz. Daha sonra Çamlıca konutlarımız ve diğer konut çalışmalarımızda incelemelerde bulunacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından heyettekiler yanlarında getirdikleri Kırgızistan’a özgü kıyafetleri Başkan Tahmazoğlu’na hediye etti. Tahmazoğlu ise, heyettekilere sedef işleme sandık ve kahve fincanı hediye etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞ MEMNUNİYETİ

Başkan Mehmet Tahmazoğlu, ziyaret sonrasına Kırgızistan heyetine meclis salonunda kentsel dönüşüm ile ilgili sunum yaptı. Belediye bütçesini 5 yılda 9 kat arttırarak 817 milyon TL’ye ulaştırdıklarını aktaran Başkan Tahmazoğlu, “Kamulaştırmaya 315 milyon TL para harcadık. 4 bin 30 evi kamulaştırarak yıkımını yaptık. Bunların yerine yeni konutlar yaptırdık. Bizim en çok dikkat ettiğimiz konu ise vatandaşlarımızla anlaşma konusu oldu. Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılacak vatandaşlara evlerinin değerince para veya bunun yerine bizim yaptığımız evlerden teklif ettik hangisini isterlerse onu kabul ettiler. Bu sayede vatandaşlarımızın yüzde 95’i ile anlaşmaya vardık. Vatandaş memnuniyeti bizim için her zaman ön plandadır ” diye konuştu.

Yapılan sunumdan sonra heyet Başkan Tahmazoğlu, eşliğinde belediyenin yaptığı projeleri gezerek yerinde inceleme fırsatı buldu. YUSUF KILIÇ