Tüketici enflasyonu nisanda gıda grubundaki sert fiyat artışlarının etkisiyle beklentilerin üzerine çıkarak yıllıkta yüzde 69,97'ye ulaşırken uzmanlar en kötüsünün geride kalmadığı görüşünde. THD Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, 12 çeşit sebzenin yıllık ortalama sebze enflasyonunun yüzde 178 olduğunu belirterek, 'Tüketicilerin yarıdan çoğunluğunu oluşturan asgari ücretliler ve asgari ücretin biraz üzerinde geliri olanlar ile asgari ücretin altında geliri olanlar için sebze, meyve lüks olmuştur. Bu kesim yeterli sebze ve meyveye erişemez oldu' dedi.

ENFLASYON YÜZDE 70'E DAYANDI

Tüketici enflasyonu nisanda gıda grubundaki sert fiyat artışlarının etkisiyle beklentilerin üzerine çıkarak yıllıkta yüzde 69,97'ye ulaşırken uzmanlar en kötüsünün geride kalmadığı görüşünde.

Tüketici enflasyonu (TÜFE) nisanda piyasanın aylık yüzde 6 seviyesindeki artış beklentilerini aştı ve yüzde 7,25 yükseldi. Yıllık tüketici enflasyonu da marttaki yüzde 61,14 seviyesinden yüzde 69,97'e çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici enflasyonu 20 yılın zirvesindeki seyrini devam ettirirken üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) nisanda yıllık yüzde 121,82 ile Mart 1995 yılında görülen yüzde 144,3'lük seviyenin ardından 27 yılın zirvesine çıktı.

12 SEBZENİN SON BİR YILLIK ORTALAMA ENFLASYONU YÜZDE 178

TÜİK'in 2022 yılı Nisan ayı istatistiklerine göre 12 sebzenin son bir yıllık ortalama enflasyonu yüzde 178 olduğunu rakamlarla açıklayan Tüketici Hakları Derneği (THD) Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, 'TÜİK'in 2022 yılı Nisan ayı istatistiklerine göre 12 sebzenin son bir yıllık ortalama enflasyonu yüzde 178 olmuştur. Çarliston biberde yıllık enflasyon yüzde 155, dolmalık biberde yüzde 153, sivri biberde yüzde 143, domateste yüzde 157, havuçta yüzde 83, kabakta yüzde 114, kuru soğanda yüzde 173, kıvırcıkta yüzde 221, maydanozda yüzde 169, patlıcanda yüzde 267, salatalıkta yüzde 149, patateste ise yüzde 343. 12 çeşit sebzenin yıllık ortalama sebze enflasyonu yukarıda da belirtildiği gibi yüzde 178'dir' dedi.

SEBZE, MEYVE ASGARİ ÜCRETLİLER VE DAR GELİRLİLER İÇİN LÜKS OLDU

Sebze ve meyvenin asgari ücretliler ve dar gelirliler için artık lüks olduğunu belirten Yılmaz, 'Özellikle de tüketicilerin yarıdan çoğunluğunu oluşturan asgari ücretliler ve asgari ücretin biraz üzerinde geliri olanlar ile asgari ücretin altında geliri olanlar için sebze, meyve lüks olmuştur. Bu kesim yeterli sebze ve meyveye erişemez oldu' dedi.

ÇOCUKLAR VE YETİŞKİNLERİN ÇOĞUNLUĞU YETERLİ VE DENGELİ BESLENEMİYOR

Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin çoğunluğunun yeterli ve dengeli beslenemediğini ifade eden Yılmaz, 'Dar ve düşük gelirli hanelerin önemli bir kesiminin kirada ikamet ettiğini de dikkate aldığımızda, çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin çoğunluğunun yeterli ve dengeli beslenemediği bir gerçektir' dedi.

TÜKETİCİLERİN ÇOĞUNLUĞU AÇLIĞA MAHKÛM EDİLMİŞTİR

Tüketicilerin çoğunluğunun açlığa mahkûm edildiğini belirten Yılmaz, 'Sebze ve meyve fiyatları ile birlikte et, süt ve süt ürünleri fiyatlarını da dikkate aldığımızda, dar gelirli ve yoksulluk sınırının altında geliri olan tüketicilerin çoğunluğu açlığa mahkûm edilmiştir' dedi.

SEBZE ARACILARI VE SPEKÜLATÖRLERİ ÜZERİNDE GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR

Hükümete acil olarak önlem alınması çağrısında bulunan Yılmaz, 'Sebze pahalılığının en önemli nedenlerinden olan ithal girdilerin Türkiye'de üretilmesi sebze üretim maliyetlerini düşürecektir. Bununla birlikte, sebzelerin dağıtımı ve pazarlanması sürecine egemen olan aracılar ve spekülatörler üzerinde gerekli önlemler alınmalıdır. Diğer taraftan, özellikle de küçük üreticiler desteklenmelidir' dedi.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME TÜKETİCİLERİN EVRENSEL HAKKIDIR

Yeterli ve dengeli beslenmenin tüketicilerin evrensel hakkı olduğunu belirten Yılmaz, 'Yeterli ve dengeli beslenme tüketicilerin evrensel hakkıdır. 2022 yılı Nisan ayı için dört kişilik hanenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için 5323TL gereklidir. Bu bedel 4 kişilik hanenin açlık sınırıdır. 4 kişilik hanenin yoksulluk sınırı ise 17340TL'dir. Söz konusu açlık ve yoksulluk sınırlarını dikkate aldığımızda; tüm çalışanların, işsizlerin ve hanelerin insanca yaşayabileceği, yeterli ve dengeli beslenebileceği koşulların ülke yönetimi tarafından oluşturulması dileğimiz ve beklentimizdir' diye konuştu. BAHRİ UÇAR