Vakaların yeniden artmasının esnafı endişelendirdiğini ifade eden Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Baklavacılar Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, 'İşler git gide açılıyor ama vakaların yeniden artması bizi endişelendiriyor' dedi. Sektörün toparlanmasının en az 6 ayı bulacağını belirten Bayrakçı, artan girdi maliyetlerinden dolayı yeni bir fiyat tarifesi çıkartma hazırlığı içerisinde olduklarını da belirtti. Esnaf ve vatandaşlara çağrıda bulunan Bayrakçı, 'Tüm esnaf ve müşterilerimize normalleşmenin kıymetini bilmelerini istiyoruz. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına harfiyen uymalarını istiyoruz. çünkü 1.5 yıldan beri kapalı olan sektör ikinci bir kapatmayı kaldıramaz' dedi.

SEKTÖR HAREKETLENDİ AMA ARTAN VAKALAR ENDİŞELENDİRİYOR

1 Temmuz itibariyle başlayan Normalleşmeyle birlikte yemek-içme sektörü yeniden hareketlenmeye başladı. Gastronomi kenti Gaziantep'te restoran, kafe ve lokanta işletmelerinde hareketlilik yaşanırken, yeniden artışa geçen vakalar esnafı endişelendiriyor. Vakların yeniden artmasının esnafı endişelendirdiğini ifade eden Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Baklavacılar Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, 'İşler git gide açılıyor ama vakaların yeniden artması bizi endişelendiriyor' dedi. Sektörün toparlanmasının en az 6 ayı bulacağını belirten Bayrakçı, artan girdi maliyetlerinden dolayı yeni bir fiyat tarifesi çıkartma hazırlığı içerisinde olduklarını da belirtti. Esnaf ve vatandaşlara çağrıda bulunan Bayrakçı, 'Tüm esnaf ve müşterilerimize normalleşmenin kıymetini bilmelerini istiyoruz. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına harfiyen uymalarını istiyoruz. çünkü 1.5 yıldan beri kapalı olan sektör ikinci bir kapatmayı kaldıramaz' dedi.

YEMEK-İÇME SEKTÖRÜNDE HAREKETLENME BAŞLADI

1 Temmuz itibariyle başlayan Normalleşmeyle birlikte yemek-içme sektörü yeniden hareketlenmeye başladı. Gastronomi kenti Gaziantep'te restoran, kafe ve lokanta işletmelerinde hareketlilik yaşanırken, yeniden artışa geçen vakalar esnafı endişelendiriyor.

İŞLER GİTTİKÇE AÇILIYOR AMA VAKALARIN YENİDEN ARTMASI BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR

Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Baklavacılar Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, 'İşler git gide açılıyor ama vakaların yeniden artması bizi endişelendiriyor' dedi.

ESNAF YAVAŞ YAVAŞ AÇIĞINI KAPATACAK

Halen Pandemi öncesindeki potansiyeli yakalayamadıklarını belirten Bayrakçı, 'İşler açılıyor ama uzun süre kapalı olmasından dolayı esnafın borçları çok birikti. Pandemi öncesindeki potansiyeli yakalayamadık ama hızla yakalamaya doğru gidiyoruz. Esnafımız yavaş yavaş açığını kapatacak' dedi.

VAKALARIN ARTMASI BİZLERİ ENDİŞELENDİRİYORUZ

Vakaların yeniden artmasının esnafı endişelendirdiğini ifade eden Bayrakçı, 'Vakların artması bizleri endişelendiriyoruz. En büyük endişemiz bu. Oda olarak üyelerimizi sürekli uyarıyoruz ve kontrol ediyoruz. Maalesef maske ve sosyal mesafe kuralı gevşemiş durumda. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına sıkı bir şekilde uyulmasını istiyoruz. 3 ekibimiz sektörde sürekli denetim ve kontrolleri yapıyor. Normalleşme döneminin kıymetini bilmemiz lazım çünkü 1.5 yıldan beri kapalı olan sektör ikinci bir kapatmayı kaldıramaz' dedi.

SEKTÖRÜN TOPARLANMASI İÇİN EN AZ 6 AYA İHTİYACIMIZ VAR

Sektörün toparlanmasının en az 6 ayı bulacağını belirten Bayrakçı, 'Yapılandırma başladı ve esnafın borcunu ödemek istiyor ama şuanda isler ona müsait değil. Biraz daha zamana ihtiyacımız var. Yapılandırma ödemelerinin 3-4 ay sonra ödenmeye başlanmasını istiyoruz. Sektörün toparlanması için en az 6 ay süreye ihtiyacımız var' dedi.

YENİ FİYAT TARİFESİ ÇIKARTMA HAZIRLIĞI İÇERİSİNDEYİZ

Artan girdi maliyetlerinden dolayı yeni bir fiyat tarifesi çıkartma hazırlığı içerisinde olduklarını da belirten Bayrakçı, ''Uzun süredir aynı fiyat tarifesi uygulanıyor. Pandemi sürecinde fiyatlara zam uygulamadık. Ama girdilerde ciddi anlamda artışlar oldu. Bazı ürünlerde yüzde 20-30 oranında zam geldi ve biz bu zamları pandemi döneminde fiyatlara yansıtamadık. Oda olarak bunu değerlendiriyoruz ve yeni bir fiyat tarifesi çıkartma hazırlığı içerisindeyiz' dedi.

KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARIN MUTLAKA DENETLENİP KAYIT ALTINA ALINMASI LAZIM

Sektörün en büyük sorunların birinin kayıt dışı olduğunu belirten Bayrakçı, 'En büyük sıkıntı kayıt dışı çalışma. Kayıt dışı çalışan esnaf çok. Bu da haksız rekabete yol açıyor. Bir tarafta tüm vergilerini veren esnafımız var diğer tarafta hiçbir vergi ödemeyenler var. Bu kayıt dışı çalışanların mutlaka denetlenip kayıt altına alınması lazım çünkü haksız rekabetin olmaması lazım. Pandemi sürecinde kayıt dışı daha da arttı. Sektörde yüzde 40 civarında kayıt dışı var. Kayıt dışı tüm semtlerde var ama kırsal semtlerde daha fazla' dedi.

MASKE, MESAFE VE HİJYEN KURALLARINA HARFİYEN UYMALARINI İSTİYORUZ

Esnaf ve vatandaşlara çağrıda bulunan Bayrakçı, 'Gaziantep'in bir hikayesi var. Tüm esnaf ve müşterilerimize normalleşmenin kıymetini bilmelerini istiyoruz. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına harfiyen uymalarını istiyoruz, aşırı fiyattan kaçınılması ve fiyat tarifesine uyulmasını istiyoruz. Buna dikkat ettiğimizde sektörümüz daha hızlı toparlanır' diye konuştu. BAHRİ UÇAR