Büro Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye Çalışma ve İş Kurumu'nda Cumhurbaşkanlığı genelgesi uygulanmadığını dile getirerek, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

2021/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde;

'Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan, gebeliğinin 24. haftasından 32. haftasına kadar olan süre içerisinde hamile çalışanlar, süt izni kullananlar ile engelli çalışanlar, 60 yaş ve üzerinde olanlar (yönetici pozisyonlarındakiler hariç), Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar, idari izinli sayılacaktır.' denilmektedir.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 19 Nisan 2021 tarihli yazıları ile; Cumhurbaşkanlığı Genelgesindeki '60 yaş ve üzerinde olanlar (yönetici pozisyonlarındakiler hariç), Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar, idari izinli sayılacaktır.' hükmünü yok saydılar.

Genel yazıya göre sadece hamile olan personeller, süt izni kullananlar ile engelli personel idari izin kapsamına alınmıştır. Ancak SGK da bütün engelli personel çağrıldı ve çalışıyorlar.

COVID-19 salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonun sağlanması hayati derecede önemli iken ve buna ilişkin tedbirleri kamu kurumlarının yöneticileri almak zorunda iken, Bilim Kurulunun önerileri ve cumhurbaşkanlığı genelgesi bu iki kurumu ilgilendirmiyor mu?

Eğer bu iki kurumda eksik personel söz konusu ise kurum yöneticileri tamamlamak için çalışma yapsınlar.

Türkiye İş Kurumu ile Sosyal Güvenlik Kurumu personellerine virüs bulaşmıyor mu. Herhangi bir bulaş ve ölüm durumunda Covid-19 risk gurubunda bulunan kronik hastaların sorumluluğunu kurum yöneticileri alacaklar mı?

Bulaş riskine rağmen her daim görevinin başında olan personellere her hangi bir ikramiyesi ödemesi yapılmıyor.

Bu Kamu kurumlarında eksik personel ile kamu hizmeti vermekte ve Personel eksikliği giderilmiyor.

İnsanlar arası temasın yoğun olduğu kamu personellerinin aşılanmasına öncelik verilmiyor.

Bütün bu tedbirleri alarak insan sağlığı öncelikli olması gerekirken, kamuda çalışan personellerin sağlığı hiçe sayılıyor.

Büro Hizmet Kolunda görev yapan ve insanlarla teması söz konusu olan bütün kamu personellerinin Covid-19 aşısı yapılmadığı gibi aşı ile ilgili bir program henüz yapılmamıştır.

Devlet hizmetini gören kamu personellerinin sorunlarını ortadan kaldırın ki, devletimiz daha güçlü olsun. Sağlığını koruyun ki, kamu hizmeti daim olsun.

Kurum yöneticilerinin Şeyh Edebali'nin; 'Ey oğul insanı yaşat ki devlet yaşasın.' sözünü hayata geçirmeleri önem arz etmektedir.