Gaziantep'in dünyaca ünlü ve kentin en önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının hasadı için çiftçilerin sıcak havada mesaisi sürüyor. Antep fıstığı hasadının başlamasıyla açık arazilerde 42 derece sıcaklıkta çalışan çiftçiler, bin bir zahmetle yetiştirdikleri fıstığın hasadı için zor şartlar altında çalışıyor.

Gaziantep'teki kavurucu sıcak hava, hayatı olumsuz etkilerken kentin en önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığı yetiştiricilerinin ise yüzünü güldürüyor. Fıstık yetiştiricileri, fıstığın olgunlaşması ve daha iyi tat vermesi için sıcağın olması gerektiğini belirtiyor.

Türkiye'nin yanı sıra dünyanın da dört bir yanına ihraç edilen Antep fıstığının hasadı için fıstık bahçelerinde hummalı bir çalışma başlamış durumda.

Sabahın erken saatlerinde fıstık hasadında başlayan çiftçiler, 42 derece sıcaklıkta yaklaşık 12 saat mesai yapıyor. Kadın, erkek, çocuk ve yaşlı her kesimden işçinin çalıştığı fıstık bahçelerinde işçiler 70-90 lira yevmiye karşılığında çalışıyor.

Fıstık bahçelerinde gün boyu 42 derece sıcaklık altında mesai yapan çiftçiler, güneşten korunmak için uzun kollu kıyafetler giyiyor, başlarını şapka ve yüzlerini de tülbentle kapatıyor. Tarlada gün boyunca güneş altında çalışan çiftçiler, sıcak hava dolayısıyla sık sık mola vermek zorunda kalıyor.

Sıcak havada gün boyu fıstık bahçelerinde çalışan fıstık yetiştiricileri ve tarım işçileri, Antep fıstığında hasat mevsiminin başlamasıyla gün boyu tarlalarda mesai yaptıklarını ve sıcak hava nedeniyle de çok zorlandıklarını söyledi.

Gün boyu güneşin altında olduklarını dile getiren Mecit Öztürk, havanın sıcak olmasının çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Sabahın erken saatlerinde zorlu mesainin başladığını ve aşırı sıcaklara rağmen akşama kadar çalıştıklarını belirten Öztürk, "Fıstık topluyoruz. Sabah erken saatlerde serin vakitlerde geliyoruz ve sıcak havaya kalmamaya çalışıyoruz. Bu sene Güneydoğu Anadolu bölgesi çok sıcak geçiyor, hava sıcaklığı insanı adeta yakıyor.

Bundan dolayı sabah erkenden geliyoruz. Rızkımızın peşindeyiz. Bu sene fazla ürün yok ama ağaçlarda ürün çok az olduğu için yorucu oluyor. Çünkü tüm bahçeyi dolaşmak zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı daha çok yoruluyoruz. Ağaçlara çıkıyoruz, düşme riskimiz var. Bir de fıstık sakızı yapışıyor, daha kötü oluyor. Güneş altında çalışmak zor oluyor." dedi.

"Gün boyu güneşin altında çalışmak zor oluyor"

40 derecenin üzerindeki sıcaklıkta 10 saat çalışarak fıstık topladıklarını belirten İbrahim Bozgeyik de "Antep fıstığı hasadını yapıyoruz. Havalar sıcak, 40-45 derece sıcaklığın altında fıstık topluyoruz. Bu güneş altında çalışmak bayağı zor olsa da ekmek paramızı kazanmak zorundayız. Sabah saat 06.30’da mesaiye başlıyoruz akşam saat 17.00’a kadar mesai yapıyoruz. Kendi tarlamızda akşam saat 19.30’a kadar çalışıyoruz.

Fıstık bahçesinde çalışmak zor olsa da bu işi yapıyoruz. Bu sene fıstık hasadı sıcak havadan dolayı zor geçiyor. Ama yine de çalışmak zorundayız. Gün boyu güneşin altında çalışmak zor oluyor, bazen çalışamadığımız anlar bile oluyor. Gün boyu güneşin altında terliyoruz, bazen günde 3-4 litre su içtiğimiz oluyor. Günümüz bu şekilde geçiyor." ifadelerini kullandı.

"40-45 derece sıcaklık altında fıstık topluyoruz"

Antep fıstığı hasadının kolay olmadığını ifade eden Ali Öztürk ise "Kendi memleketimizin ürünü olan Antep fıstığı hasadı için sabah erkeden tarlaya geliyoruz. Antep fıstığı kendi ürünümüz olduğu için toplamayı seviyoruz. Havalar sıcak ama ekmek paramızı kazanmak için geliyoruz. Zor şartlar altında çalışıyoruz. Antep fıstığını toplamak öyle kolay değil. Bu yıl fıstıklar geç olgunlaştı, gün boyu sıcakta çalışmak kolay değil.

Herkes kolay sanıyor ama Antep fıstığını hasat etmek kolay değil. Antep fıstığı zor şartlarda hasat ediliyor. 40-45 derece sıcaklık altında fıstık topluyoruz. Ağaçlara çıkıyoruz, ağaçlarda vücudumuz çiziliyor. Antep fıstığını çok zor şartlar altında topluyoruz. Tüm bu zorluklara ekmek parası için katlanıyoruz." şeklinde konuştu. 

İLKHA