Oto.net sitesinden edinilen bilgilere göre, sisli havalarda sürücülerin son derece dikkatli olması ve belli başlı bazı şeylere dikkat etmesi gerekiyor. İşte dikkat edilmesi gereken şeyler:

Sisli havalarda trafiğe çıkmak sürücüler açısından birçok tehlikeyi de beraberinde getirir. Sonbahar ve kışın yaklaşmasıyla araba sürmeyi daha da zorlaştıran hava koşullarından biri olarak kabul gören siste araba kullanma eylemi, azalan görüş mesafesi nedeni ile istenmeyen maddi ve manevi kayıplar doğurabiliyor. Kötü hava koşulları ve sisli havalarda seyrettiğiniz yolu tam olarak göremediğinizden, neyle karşılaşacağınızı da kestiremezsiniz. Kaza riskinin iki katına çıktığı bu zamanlarda araç içerisindeki sürüş keyfinin ve sürüş emniyetinin devamlılığı için normal zamanlardan çok daha hazırlıklı ve dikkatli olmanız gerekiyor. Bir anlık hataların ve küçük dikkatsizliklerin bile sonuçlarının çok ciddi olabileceği sisli havalarda seyrederken dikkatli olunması gerektiğini zaten biliyorsunuz. Peki ama sisli havada araba kullanırken neleri kesinlikle yapmamanız gerektiğini biliyor musunuz?

UZUN FAR KULLANMAYIN

Seyir esnasında sisli olan bölgeye girildiğinde, görüş ve görünürlük bir anda azalır. Bu durumda içgüdüsel olarak önce kısa sonra da uzun farları yakıp yolu görmeyi beklersiniz. Ancak uzun farları açmak sisli havalarda araba kullanırken yapılan yanlışların başında gelir. Aşırı ışık sisten gözlere geri yansıdığından, görmeye yardımcı olmadığı gibi görünürlüğü de azaltır. Güneşli havalarda yansıyan güneş ışınları nedeniyle öndeki arabanın ne kadar zor seçildiğini düşünürseniz siste uzun farların kullanılması durumunda da bu durumun yaşanmasının gayet normal olduğunun farkına varacaksınız. Yapılan testlerde sisli ortamlarda uzun far kullanımında, aracın yanında duran yayaların bile görülemediği, ışık azaldıkça daha net bir görüş sağlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Siz siz olun, sisli havada araba kullanırken uzun farlarınızı yakmayın.

KONTROLSÜZ HIZ DEĞİŞTİRMEYİN

Eğer siste yavaş araba kullanmanın acemiler ya da aşırı dikkatli davranan sürücüler için olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Avuç içiniz gibi bildiğiniz yollarda dahi, sisli havalarda görüş mesafesi azalacağından arabanın hızına dikkat etmeli ve kontrollü sürmelisiniz. Yapısından ötürü sis gözlerinizde yanılsamaya sebep olabilir ve gerçekte olduğundan daha yavaş seyrediyormuşsunuz hissi verebilir. Bu nedenle aracın hızını kontrol altında tutmanız, olması gerektiğinden daha hızlı ya da yavaş gitmemeniz ve frenleri sadece ihtiyaç durumunda kullanmanız istenmeyen durumların oluşmasını engelleyecektir.

TRAFİĞİ DİNLEYİN

Görüşün azaldığı ve arabanın normalden daha yavaş kullanıldığı sisli havalarda araç içi gürültüsünü minimuma indirerek trafiğin sesini dinleyin. Yoğun sis içine araba kullanırken radyo yerine dışarıdan gelen sesleri dinlemek, etrafınızda neler olup bittiği hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak. Görüşün neredeyse sıfıra indiği siste fren sesleri, lastiklerin çukur ve su birikintilerine girdiğinde çıkardığı sesler vb. diğer sesler, trafiğin ve yolun durumu hakkında size ipuçları verir. Bu nedenle sisli havada araba sürerken trafiği dinlemek önemlidir.

DİĞER ARAÇLARA YAKIN DURMAYIN

Sisli havalarda güvenli sürüş düşüncesi altında yapılan başka bir yanlış da diğer araçlara yakın seyretmektir. Bu ilk bakışta size sanki mantıklıymış gibi gelse de takip edilen sürücünün yapacağı ani bir fren ya da dönüş, istenmeyen kazalara yol açabilir. Sisli havalarda seyrederken takip mesafesini kurallara uygun olarak uygulamak sürüş güvenliğini artıracak ve kaza riskini minimuma indirecektir.