Yönetmelikle özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarının açılma şartları da yeniden düzenlendi.  Gaziantep sürücü kursları yeni yönetmelikle ilgili düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi. Bir otelde gerçekleşen toplantıda konuşan TUSEKON Genel Başkanı İsmail Yılmaz, Sürücü kurslarına ilişkin önemli değişlikler getiren yeni yönetmeliğin içeriğine ilişkin bilgi verdi.

Yeni dönemde artık trafik adabı dersinin de verileceğini belirten Yılmaz, “İnsanlar trafik kurallarını biliyor ama uymuyorlar. Trafik adabı kültürü eksikliğimiz var. Yeni ehliyet alacaklara trafik adabı dersini de vereceğiz. Sürücü adaylarının kesinlikle iyi bir eğitim almasını istiyoruz. Bunların uygulamadaki faydalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.

Sürücü ve sürücü adaylarına çağrıda bulunan Yılmaz, “Trafik paylaşım kültürüdür. İnsanların trafikte biraz daha hoşgörülü davranmalarını ve paylaşımcı olmalarını istiyoruz” dedi.

SÜRÜCÜ KURSLARI YENİ YÖNETMELİKLE İLGİLİ TOPLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarının açılma şartları da yeniden düzenlendi.  Gaziantep sürücü kursları yeni  yönetmelikle ilgili düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi.

Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz’ın katıldığı toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verilerek sektörün sorunları konuşuldu.Bir otelde gerçekleşen toplantıda konuşan TUSEKON Genel Başkanı İsmail Yılmaz, Sürücü kurslarına ilişkin önemli değişlikler getiren yeni yönetmeliğin içeriğine ilişkin bilgi verdi.

Yeni dönemde artık trafik adabı dersinin de verileceğini belirten Yılmaz, “İnsanlar trafik kurallarını biliyor ama uymuyorlar. Trafik adabı kültürü eksikliğimiz var. Yeni ehliyet alacaklara trafik adabı dersini de vereceğiz. Sürücü adaylarının kesinlikle iyi bir eğitim almasını istiyoruz. Bunların uygulamadaki faydalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.

Sürücü ve sürücü adaylarına çağrıda bulunan Yılmaz, “Trafik paylaşım kültürüdür. İnsanların trafikte biraz daha hoşgörülü davranmalarını ve paylaşımcı olmalarını istiyoruz” dedi.

19-22 KASIM TARİHLERİNDE ANTALYA’DA ÇALIŞTAY OLACAK

Bir otelde gerçekleşen toplantıda konuşan Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, “Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik resmi gazetede yayımlandı. Bu yönetmelik değişikliği sürücü kursları ile ilgili yeni şeyler getiriyor. Yeni yönetmeliğin getirdiği yenilikleri arkadaşlara anlatacağız.

Tabi ki uygulamada birtakım sıkıntılar olabilir. Bunları da tartışacağız. Bu çalışmayı sadece Gaziantep’te değil Türkiye’nin değişik illerinde de yapacağız. En sonunda 19-22 Kasım tarihlerinde Antalya’da çalıştayımız olacak.

Bu çalıştaya Türkiye’deki bütün sürücü kursların katılacağı, MEB Bakanı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürünün katılacağı bir çalışma olacak. Orada da bu yönetmeliğin uygulamasıyla ilgili sektörün görüş ve düşüncelerini anlatacağız. Yeni taleplerimizi de orada anlatacağız. Gaziantep’teki sürücü kursların yerel sıkıntılarını da konuşacağız” dedi.

YENİ YÖNETMELİK SEKTÖRÜN TALEPLERİDİR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafında çıkartılan yönetmeliğin sektörün talepleri olduğunu belirten Yılmaz, “Bu yönetmelik değişiklikleri sivil toplum örgütü olarak bizim meslektaşlarımızdan gelen taleplerle oluşturduğumuz ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine aktardığımız hususlardır. Bu değişiklikler sürücü eğitimlerin daha güzel, iyi, kaliteli ve verimli olmasını hedefleyen değişikliklerdir” dedi

ARTIK DİREKSİYON USTA ÖĞRETİCİLERİ LİSE MEZUNU DA OLABİLECEK

Sürücü kurslarına ilişkin önemli değişlikler getiren yeni yönetmeliğin içeriğine ilişkin bilgi veren Yılmaz, “Direksiyon usta öğreticileri ihtiyacımız vardı. Sürekli kırsal kesimlerde direksiyon usta öğreticileri bulamıyorduk. Yüksek okul mezunu olma şartı var.

Bu güzel tabi ama bu bir ihtiyaç. Yeni lise mezunu olup da genç ve dinamik, bu işi meslek edinecek ve kendisine yatırım yaptığımız takdirde ilerde çok güzel bir şekilde verim alacağımız gençlerimize bir iş alanı olsun diye lise mezunları seviyesinde olmasını istedik. Yeni yönetmelikte artık Direksiyon usta öğreticileri lise mezunu da olabilecek. Bu Avrupa ülkelerinde de böyle. Bu bize de çok ciddi bir potansiyel olacak” dedi.

ZORUNLU OLAN 4 DİREKSİYON ARACIN 3’E İNDİRİLDİ

Sürücü kurslarında zorunlu olan 4 direksiyon aracın 3’e indirildiğini belirten Yılmaz, “Ayrıca direksiyon araçlarımızda 4 araç zorunluluğu vardı. Baz küçük ilçelerde öğrenci sayısı az olduğu için araçlar boşu boşuna duruyordu. Bu da israftı. Yeni yönetmelikte 3 araç zorunluluğu getirildi ama isteyen istediği araç alabiliyor.

Bir araç için zaten en fazla 12 öğrenci kayıt edilebiliyor. Dolaysıyla 36 öğrenciye 3 araç sınırlaması getirildi. ama isterlerse araç alarak kapasitesini artırabilir. Yine kurslarımızda 3 direksiyon hocası olma şartında da düzenleme yapıldı” dedi.

ÖĞRENCİ TEORİK DERSLERİ GÖRDÜKTEN SONRA TEORİK SINAVA GİRECEK

Yeni yönetmelikle öğrencilerin teorik dersleri gördükten sonra teorik sınava gireceğini belirten Yılmaz, “Diğer önemli düzenleme şöyle. Bir öğrenci sürücü kursuna geldiği zaman önce teorik dersleri görüyordu. Sonra direksiyon dersine hemen başlıyordu.

Ama daha sonra teorik sınavı oluyordu. Şimdi Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sistemi değiştirdik. Yeni yönetmelikle öğrenci teorik dersleri gördükten sonra teorik sınava girecek. Daha sonra direksiyon dersleri gördükten sonra direksiyon sınavına girebilecek. Bu da önemli bir düzenleme” dedi.

MERDİVEN ALTI DİREKSİYON DERSİ EĞİTİMLERİ DE ORTADAN KALDIRILACAK

Yeni yönetmelikle merdiven altı direksiyon dersi eğitimlerinin de ortadan kaldırılacağını belirten Yılmaz, Bazı insanlar araçlarına pedal takıp eğitim veriyor diye trafiği tehlikeye sokan bilinçsiz bir şekilde merdiven altı direksiyon dersi eğitimleri vardı. Bu yönetmelikle bunları da ortadan kaldırmış olduk. Yani ehliyetini almış ama uzun süre araç kullanmamış, araç kullanma yeteneğini kaybetmiş kişiler isterlerse sürücü kurslarında tekrar direksiyon eğitimi alabilecekler” dedi.

YENİ SÜRÜCÜ KURSLARI NÜFUSA GÖRE AÇILACAK

Özel motorlu taşıt sürücü kursları bundan sonra illerin nüfus oranları dikkate alınarak açılacağını belirten Yılmaz, “En önemli değişiklik de Türkiye’de sürücü eğitiminin kalitesini en yüksek seviyede tutmak açısından artık kurs açılması belli bir nüfus sayısına göre sınırlandırıldı. Artık önüne gelen sürücü kursu açamayacak. Kurucu vasıfları yükseltildi. Yani Makine mühendisleri, Üniversitelerin otomotiv bölümlerinden mezun olma şartı veya sürücü kurslarında en az 3 yıl yüksekokul mezunu olup da eğitim personeli olma şartı var.

25 bin nüfusa bir sürücü kursu açılabilecek. Bu eğitimin kalitesini artıracak, arz talep dengesini kurumuş olacak ve sürücü kursların denetimi kolaylaşacak. Artık önüne gelen sürücü kursu açamayacak. Gerçekten eğitim kalitesi yüksek insanların veya şirketlerin önü açılmış oldu” dedi.

ARTIK TRAFİK ADABI DERSİNİN DE VERİLECEK

Yeni dönemde artık trafik adabı dersinin de verileceğini belirten Yılmaz, “İnsanlar trafik kurallarını biliyor ama uymuyorlar. Trafik adabı kültürü eksikliğimiz var. Yeni ehliyet alacaklara trafik adabı dersini de vereceğiz. Bunların uygulamadaki faydalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz inşallah” dedi.

YÜZ TANIMA SİTEMİNDE YÜZDE 65 BAŞARI VAR

Başkası yerine sınava girmeyi engellemek için mücadele ettiklerini belirten Yılmaz, “Joker konusu bizi gerçekten üzüyor. Maalesef ne kadar önlem alınsa da bir başkasının yerine sınava girme işinin önüne henüz daha geçemedik. Özellikle de teorik sınavda oluyor. Yani okuma yazması zayıf veya teorik sınavı geçemeyecek kişiler gayri hukuki yollarla başkasını kendi yerine sınava sokacak şekilde bir yanlış yola giriyorlar.

Bunun için çok ciddi bir mücadele yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı da bu konuda ciddi mücadele veriyor. Cezalar da caydırıcı ama maalesef tam olarak önlenebilmiş değil. Şimdi e-sınav salonlarına yüz tanıma sistemi getirildi. Bu sistemle sınava giren kişinin  gerçek kişi olup olmadığını kontrol ediyor. Bu yüz tanıma siteminde yüzde 65 başarı var.

Bunun yüzde yüz başarılı olmasını istiyoruz. Önümüzde ki süreçte de bu daha geliştirilecek. eğer yüz tanıma sistemi ile başarılı olunmazsa parmak izi sistemi ile bizzat adayın kendisinin hem teorik hem direksiyon sınavına girmesi sağlanacak. Teknolojiyi sonuna kadar kullanacağız” ifadelerini kullandı.

TRAFİKTE İNSANLARIN HOŞGÖRÜLÜ VE PAYLAŞIMCI OLMALARINI İSTİYORUZ

Sürücü adaylarına çağrıda bulunan Yılmaz, “Trafik paylaşım kültürüdür. Sürücü adaylarının kesinlikle iyi bir eğitim almasını istiyoruz. Onun için de adayların sürücü kursunu seçerken iyi araştırmasını istiyoruz. Kendisini sınava ve sürücülüğe hazırlayacak sürücü kuralarını tercih etmesini tavsiye ediyoruz. bu çok önemli. Çünkü kayıt olduktan sonra fayda etmiyor. İkinci de herkes acele ediyor, trafik sabah ve akşam saatlerinde çok yoğun oluyor.

Bu stres ister istemez insanlara yansıyor ama sürücülerin sabırlı olmalarını, karşısındaki insanlara biraz daha hoşgörülü davranmalarını paylaşımcı olmalarını istiyoruz. 5 dakika erken gitmek için çok şey kaybedilebilir. Kurallara uyularak trafikte paylaşım kültürünü geliştirmenin insani, ahlaki ve gerçekten ihtiyacımız olduğunu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR