Peri, 'Yasaklı Irk Yönetmeliğinin ayrıntılandırılmaya olan ihtiyacı acildir. Sürece geç kalanların aşılama ve tedavi ihtiyaçlarına cevap vermek ve bu vesileyle kayıt altına almak için, cezadan korkan sahibinin sokağa bırakmasına engel olmak için, verilen süreyi yok sayarak gebe kalmasına izin verilen annelerin yavrularına şans verebilmek için süre uzatılmalı, şartlar ayrıntılandırılmalıdır' dedi.

KÖPEK SAHİPLERİNE TANINAN SÜRE 14 OCAKTA DOLDU

Tarım ve Orman Bakanlığı, 7 Aralık 2021'de "Tehlike Arz Eden Hayvanlar" konulu bir genelge yayımladı. Genelgeyle, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler "Tehlike arz eden hayvanlar" olarak nitelendirildi. 'Tehlikeli ırk' diye nitelendirilen bu köpeklerin 14 Ocak'a kadar kısırlaştırılması, çip taktırılması ve kayıt altına alınması gerektiği belirtildi.

Genelgeye göre, kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak. Halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk parklarına sokulamayacak. Aksi takdirde, bu hayvanlardan sorumlu kişilere 11 bin TL para cezası verileceği gibi hayvanları da ellerinden alınacak. Bu cins hayvanlara sahip olan kişilerin, ya kısırlaştırma, çip taktırma gibi masrafları göze alması, ya da kayıt yaptırmayarak 30 bin TL cezayı göze alması gerekiyor. Böylesi bir ikilemde kalan hayvan sahipleri bundan kaçınmak için hayvanlarını terk ediyor. Bu da sokağa ya da barınağa terk edilen köpek sayısında ciddi ölçüde artışa neden oluyor.

BİRÇOK KÖPEK SOKAĞA BIRAKILDI, BARINAKLAR DOLDU

Yasaklı türler olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin kısırlaştırılması ve il ve ilçe tarım müdürlüklerinde dijital kimliklerinin oluşturulması için belirlenen süre 14 Ocakta sona erdi. "Tehlikeli ırk" diye ilan edilen köpeklerin kayıt süresi 14 Ocakta sona ererken birçok köpek sokağa bırakıldı, barınaklar doldu taştı.

YASAKLI IRKLARLA İLGİLİ YÖNETMELİK DÜZENLENMELİ

Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, yasaklı ırkların kayıt altına alınma süresinin uzatılmasını istedi. Yasaklı ırklarla ilgili yönetmeliğin düzenlenmesini isteyen Peri, 'Yasaklı Irk Yönetmeliğinin ayrıntılandırılmaya olan ihtiyacı acildir. Sürece geç kalanların aşılama ve tedavi ihtiyaçlarına cevap vermek ve bu vesileyle kayıt altına almak için, cezadan korkan sahibinin sokağa bırakmasına engel olmak için, verilen süreyi yok sayarak gebe kalmasına izin verilen annelerin yavrularına şans verebilmek için süre uzatılmalı, şartlar ayrıntılandırılmalıdır' dedi.

'TEHLİKELİ IRK'LARIN KAYIT ALTINA ALINMA SÜRESİ UZATILSIN

Yasaklı ırkların kayıt altına alınma süresinin uzatılmasını isteyen Peri, 'Son zamanlarda kamuoyunda en geniş yer bulan haberlerden biri bazı köpek ırklarına gelen yasaklardı. Bizlerin zaten gündeminde olan bu konu hepimizi yürekten üzen Asiye bebeğe olan köpek saldırısı ile 14 Ocak 2022 tarihine kadar tüm yasaklı ırkların kısırlaştırılarak kayıt altına alınması şeklinde hızlandırılarak güncellendi. Temmuz 2021 tarihinde çıkan yönetmelik gereğince ilimizde 200'den fazla yasaklı ırk kabul edilen köpek serbest klinisyen hekimlerimiz tarafından kısırlaştırılarak kayıt altına alınırken, bir o kadar da Büyükşehir Belediyesi tarafından aynı işleme tabi tutuldu. Bu hızlandırılmış süreçte yetkin olan tüm meslektaşlarımız elini taşın altına koyarak mesai saati ya da maddi kazanç kaygısı gütmeden gerek sahipleri tarafından gerekse hayvansever dernekler tarafından getirilen söz konusu ırkların operasyon ve kimliklendirme işlemlerini büyük bir özveri ile yaptılar. Ancak sahadan bakıldığında görülen gerçek şu ki; bu süre içinde tamamına ulaşmak mümkün olmadı. Süre geçmiş olmasına rağmen hala ne yapılmasını gerektiğini soran, ceza yiyeceği düşüncesiyle sokağa bırakan birçok vatandaşımız mevcut. Evet yedi ay önce kısırlaştırılma şartı geldi, gebe olanlara doğuma kadar geçen süreç, henüz yavru olanlara aşılarının yapılması ve operasyona uygun yaşa gelmelerine kadar olan gereken zaman verildi. Ancak saldırgan olmalarının da tek suçlusu olan sahipleri bu seferde gebe kalmalarına izin vererek bedeli yine onlara ödetti. 14 Ocak gününe kadar ameliyat olması imkansız yaşlarda henüz yeni doğmuş bir çok yavru, kaderini bekliyor. Artık sistemsel olarak kayıt altına alınamayacak ve yakalandıkları anda barınaklara teslim edilecekler. Bu sürenin hasta sahiplerinde bilinç oluşturarak henüz kaydedilmeyenleri de kaydedebilmek için uzatılması gerekiyor. Bu canlar birileri yanlış yetiştiriyor diye barınaklara mahkum kalmamalı' ifadelerini kullandı.

KISIRLAŞTIRILMIŞ VE KİMLİKLENDİRİLMİŞ BİR CAN BARINAĞA MAHKUM EDİLMEMELİ

Yasal olarak yapılması gereken işlemler yapıldıktan sonra, kısırlaştırılmış ve kimliklendirilmiş bir canın ömür boyu barınakta kalmaya mahkum edilmemesi gerektiğini ifade eden Peri, 'Bir veteriner hekim mezun olurken ırk, cins ayrımı gözetmeden tüm canlıların sağlığından sorumlu olduğunu kabul ederek, bu sorumluluğun bilincinde olduğuna yemin ederek mezun olur. Yasaklı ırklar için yönetmeliğin eksiği şu ki; her ne sebeple olursa olsun kayıt altına verilen son güne kadar alınmamış olan bir yasaklı ırk, muayene ve tedavi için ya da özellikle zoonoz hastalıklarla mücadele yönünde ya da cinsleri arasında bulaş ihtimali olan hastalıklara karşı aşılanmak üzere bir hekime başvurduğunda hiçbir veteriner hekimin bunu reddetme lüksü olamaz. Peki verilen sürede kayıt altına alınmadığı için gerçek ırk adını yazarak reçete sistemine giriş yapamayacağımız hastamızı gayri resmi olarak mı tedavi edeceğiz. Sahibi tarafından sorumluluktan kaçtıkları için terk edilen ve barınakta ömrünü geçirmeye mahkum edilen ırklar, kendilerini terk eden sahipleri dışında onlara bakmaya gönüllü olan insanlara verilmeli. Yasal olarak yapılması gereken işlemler yapıldıktan sonra, kısırlaştırılmış ve kimliklendirilmiş bir can ömür boyu barınakta kalmaya mahkum edilmemeli' dedi.

SÜRE UZATILMALI, ŞARTLAR AYRINTILANDIRILMALIDIR

Yasaklı Irk Yönetmeliğinin ayrıntılandırılmaya ihtiyacı olduğunu belirten Peri, 'Yasaklı Irk Yönetmeliğinin ayrıntılandırılmaya olan ihtiyacı acildir. Sürece geç kalanların aşılama ve tedavi ihtiyaçlarına cevap vermek ve bu vesileyle kayıt altına almak için, cezadan korkan sahibinin sokağa bırakmasına engel olmak için, verilen süreyi yok sayarak gebe kalmasına izin verilen annelerin yavrularına şans verebilmek için süre uzatılmalı, şartlar ayrıntılandırılmalıdır' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR