Yeryüzünde yaşayan her canlının yaşam hakkına sahip olduğunu belirten Peri, sorunların çözülebilmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Veteriner İşleri Genel Müdürlükleri, Büyükşehir Belediyelerinde ise Veteriner İşleri Daire Başkanlıklarının kurulması gerektiğini belirtti. Devlet kurumlarının 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanun'a göre üzerlerine yüklenen tüm sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiğini belirten Dökünlü ise, her resmi kurumun sembolik olarak bir hayvanı sahiplenmesi için çağrıda bulundu.

'HAYVAN SEVGİSİNİ ÇOCUKKEN AŞILAMALIYIZ

PERİ VE DÖKÜNLÜ, HAYVAN HAKKI İHLALLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Küresel olarak hayvanlara karşı yapılan haksızlıklara dikkat çekmek amacıyla kutlanan Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde açıklama yapan Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri ve Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Av. Gülçin Dökünlü, hayvan hakkı ihlallerine dikkat çekti. Yeryüzünde yaşayan her canlının yaşam hakkına sahip olduğunu belirten Peri, sorunların çözülebilmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Veteriner İşleri Genel Müdürlükleri, Büyükşehir Belediyelerinde ise Veteriner İşleri Daire Başkanlıklarının kurulması gerektiğini belirtti. Devlet kurumlarının 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanun'a göre üzerlerine yüklenen tüm sorumlulukları mazerete yer vermeyecek şekilde yerine getirmeleri gerektiğini belirten Dökünlü ise, Her resmi kurumun sembolik olarak bir hayvanı sahiplenmesi için çağrıda bulundu.

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

Hayvanlar, çevrenin korunmasında ve gezegenimizdeki yaşamın sürmesinde hayati bir rol oynadıkları için doğanın insanlarla eşit derecede önemli bir parçasını oluşturuyor. Ancak, sürekli olarak insanların kötü muamelesine maruz kalıyorlar, küresel ısınma ve insan faaliyetleri nedeniyle habitatlarını kaybediyorlar. Günümüzde yüzlerce tür nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Yaklaşık 100 yıldır her yıl 4 Ekim'de kutlanan Dünya Hayvanları Koruma günü ile küresel olarak hayvanların yaşadığı sorunlara karşı farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

HAYVANLARIN REFAH STANDARTLARINI YÜKSELTMESİ AMAÇLANIYOR

Ekosistemdeki tüm canlılar doğanın ekolojisini dengelemek için bir arada var olur. Bazı hayvanlar döngüden besinleri çıkarmamıza yardımcı olurken, bazıları da bozunma, karbon ve azot döngüsünü hızlandırır. Bizler insanlar olarak, onların katkısını ihmal etmemeli ve dünyayı tüm hayvanlar için daha iyi bir yer haline getirmeye çalışmalıyız. Bu kapsamda, yaklaşık yüzyıldır her yıl 4 Ekim'de kutlanan Dünya Hayvanları Koruma Günü, küresel çapta hayvanların refah standartlarını yükseltmeyi amaçlıyor.

DÜNYA HAYVANLAR GÜNÜ İLK KEZ 1929'DA KUTLANDI

Dünya Hayvanlar Günü, her yıl 4 Ekim'de hayvanlara daha iyi muamele edilmesini savunan ve hayvan refahı hareketinde çalışan insanları bir araya getiriyor. İlk Dünya Hayvanlar Günü, 24 Mart 1925'te Almanya'nın Berlin kentindeki Spor Sarayı'nda gerçekleşti. Mensch und Hund'un (İnsan ve Köpek) yazarı ve hayvan aktivisti Heinrich Zimmermann tarafından düzenlenen etkinliğe 5 binden fazla kişi katıldı. 1929'da Dünya Hayvanlar Günü ilk kez 4 Ekim'de kutlandı, çünkü Spor Sarayı 24 Mart'ta müsait değildi.

1931'DE EVRENSEL OLARAK KUTLANMAYA BAŞLADI

Günümüzde Dünya Hayvan Günü artık milliyet, din, inanç veya siyasi ideolojiye bakılmaksızın birçok ülkede çeşitli şekillerde geniş çapta kabul ediliyor ve kutlanıyor. Başlangıçta, 4 Ekim Dünya Hayvanları koruma günü yalnızca Almanya, Avusturya, İsviçre ve Çekoslovakya'daki insanlar tarafından kutlandı. Mayıs 1931'de İtalya'nın Floransa kentindeki Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi toplantısında, Zimmerman'ın 4 Ekim Dünya Hayvanları Günü'nü evrensel bir kutlama yapma önerisi oy birliği ile kabul edildi.

70'TEN FAZLA ÜLKEDE KUTLANIYOR

4 Ekim'de tüm dünyada binden fazla etkinlik düzenleniyor. Dünya Hayvanlar Günü, Andorra ve Avustralya'dan ABD ve Zimbabve'ye kadar 70'den fazla ülkede kutlanıyor.

HAYVANLARIN KARŞILAŞTIĞI SORUNLARA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN KULLANIYOR

Dünya Hayvan Günü'nde hayvan hakları için farkındalık oluşturmak amacıyla, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede barınak günleri, sahiplendirme ve bağış amacıyla birçok etkinlik düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanından aktivistler günü, hayvanların karşılaştığı en acil sorunlardan bazılarına dikkat çekmek için kullanıyor.

YERYÜZÜNDE YAŞAYAN HER CANLI YAŞAM HAKKINA SAHİPTİR

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolaysıyla bir açıklama yapan Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, yeryüzünde yaşayan her canlının yaşam hakkına sahip olduğunu belirterek, 'Yaşadığımız dünyayı paylaştığımız başka canlılar da olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşama haklarına saygı duymak için her yıl 4 Ekim'i Hayvanları koruma günü olarak kutluyoruz. Amacımız hayvanlara karşı yapılan haksızlıklara dikkat çekmek ve onların hakları hakkında farkındalık oluşturmak' dedi.

4 EKİM HAYVANLARIN YAŞAM HAKLARININ HATIRLATILMASI İÇİN ÖNEMLİ

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nün tüm hayvanların yaşam hakları olduğunu hatırlatılması için önemli olduğunu ifade eden Peri, '4 Ekim; evlerimizi paylaştığımız evcil hayvanlarımızdan, ekonomik değeri olduğu için sırtımızı dayadığımız çiftlik hayvanlarımıza, gözümüz görmediği için unuttuğumuz, hatta nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan yaban hayvanlarımıza kadar hepsinin de yaşam hakları olduğunu hatırlamamız için önemli.

SÜS EŞYASI OLARAK KULLANMAK İÇİN KATLEDİLEMEZLER

Hayvanların kürkü ve postu için katledilmesine dikkat çeken Peri, 'Hayvanların kürkü ve postu için yetiştirilmesi ve bunların insanlar tarafından kullanılması katliamdır, cinayettir. Hayvan satış yerlerinde satışa odaklanılarak hayvan refahının hiçe sayılması insani bir suçtur. Bu sorunların çözülebilmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Veteriner İşleri Genel Müdürlükleri, Büyükşehir Belediyelerinde, Veteriner İşleri Daire Başkanlıkları kurulmalıdır' dedi.

EMANETE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Tüm hayvanlara sahip çıkılması çağrısında bulunan Peri, 'Hayvan Hakları konusuna duyarlı bir nesil yetiştirerek dünyayı paylaştığımız tüm canlılara olan vefa borcumuzu ödemeli, emanete sahip çıkmalıyız' diye konuştu.

BU GÜNÜN AMACI; CANLILARIN YAŞAMA HAKKINA SAYGI DUYMAKTIR

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolaysıyla bir açıklama yapan Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Av. Gülçin Dökünlü ise, 'Her yıl 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanıyor, peki neden bu tarih? Hayvan Hakları için mücadele eden ve bu hakları korumak isteyen gönüllüler ve dernekler 1822 yılında İngiltere'de bir araya gelerek Hayvanları Koruma Birliği'ni kurdular. Aynı amaçla dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular. 1931 yılında Floransa'da toplanan bu kuruluş dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Bu günün amacı; evrende insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşama hakkına saygı duymaktır. Peki o tarihten günümüze Hayvan Hakları ile ilgili neler değişti? Gerçekten hayvanların haklarını gözetip koruyor muyuz yoksa hala hayvanları kendimizden aşağı görerek sömürüyor muyuz?' dedi.

KÜRKLÜ HAYVANLARIN CANLARI KÜRKÜ KADAR DEĞERLİ DEĞİL

Dünya genelinde hayvan haklarının korunmadığına dikkat çeken Dökünlü, 'Dünya geneline bakıldığında İspanyada boğa güreşlerinin, İskandinav ülkelerinde balina avcılığının devam ettiği, gelişmemiş ülkelerde köpek, horoz, tavuk dövüşlerinin sırf insanları eğlendirmek için düzenlendiği, nesli tükenmekte olan hayvanların avlanmalarına devam edildiği, kürklü hayvanların canlarının kürkü kadar değerli olmadığı göz önüne alındığında insanoğlu olarak hayvanların haklarını gerçekten koruduğumuzu söyleyebilir miyiz? Bu acı gerçekler bir yerlerde yaşanmaya devam ederken, hiç olmamış gibi davranıp 364 gün hayvanların haklarını bilmeden sadece 1 gün, 4 Ekim'de kendimizi hayvan haklarını savunan tutkulu bireyler olarak gösterebilir miyiz?' dedi.

HAYVANLARA YAPILAN İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEYİ DURDURAMIYORUZ

Türkiye'de de hayvanları koruyamadıklarını belirten Dökünlü, 'Kendi ülkemizde dahi hayvanlara yapılan zulüm, işkence ve kötü muameleyi durduramayıp, faillerini cezalandıramayıp, yetkili birey ve kurumları etkili çalışmaya yönlendiremeyip hayvanları koruduğumuzu rahatça söyleyebilir miyiz? Ne yazık ki hayır. Her ne kadar bu işi canla yapan STK'lar ve gönüllüler olduğunu söylesek de bu iş yasal anlamda büyük sorumluluk getiren bir iş. Bu sorumluluğun sadece bir avuç derneğe yüklenilmesi ise hakkaniyete aykırı bir durum' dedi.

DEVLET KURUMLARI 5199 SAYILI KANUNU UYGULAMALI

Devlet kurumlarının 5199 sayılı Kanun'a göre üzerlerine yüklenen tüm sorumlulukları mazerete yer vermeyecek şekilde yerine getirmeleri gerektiğini belirten Dökünlü, 'Peki hayvan dostlarımızın hakları için ne tür çalışmalar yapılabilir? Öncelikle ilgili devlet kurumlarından 5199 sayılı Kanun'a göre üzerlerine yüklenen tüm sorumlulukların mazerete yer vermeyecek şekilde yerine getirmelerini, bu konuda gönüllüler ve STK'lar ile işbirliği içinde olmalarını beklemekteyiz. Unutulmamalı ki hepimiz aynı hakkı savunmak ve aynı amaca hizmet için çalışıyoruz' dedi.

HER RESMİ KURUM SEMBOLİK OLARAK BİR HAYVANI SAHİPLENMELİ

Her resmi kurumun sembolik olarak bir hayvanı sahiplenmesi için çağrıda bulunan Dökünlü, 'Hayvan sevgisinin küçük yaşlarda çocuklara aşılanması için gerekli bilgilerin temel eğitim programına dahil edilmesi, her resmi kurumun sembolik olarak bir hayvan sahiplenmesi, sistematik olarak beslemelerin yapılması, düzenli olarak kısırlaştırma, aşı ve elzem tedavilerinin sağlanması gibi resmi kurumlara düşen yükümlülükler bulunmakta ve bunların devamlı uygulanması gerekmektedir' dedi.

'MAMA BAĞIŞI KAMPANYAMIZ' BÜYÜK DESTEK GÖRMEKTE

hayvan dostlarımız için herkesten bir parça duyarlılık göstermelerini beklediklerini ifade eden Dökünlü, 'Biz Gaziantep'te birçok gönüllü ile bu eylemleri gerçekleştirmeye çalışmaktayız. Hatta merkezimizin önemli projelerinden biri olan 'Mama Bağışı Kampanyamız' bu anlamda büyük destek görmekte ve halen aktif bağış toplayarak gönüllülere destek olmaktayız. Bizlerle beraber yaşayan hayvan dostlarımız için herkesten bir parça duyarlılık göstermelerini beklemekteyiz. Çok büyük adımlar atmamıza bile gerek yok, herkes evlerinin önüne bir kap mama, bir kap su koysa bile dünyamız güzelleşir. Hayvan dostlarımızın da yaşam hakkı olduğunun bilincine vararak ve ortak yaşam alanlarımızda onların hakkını koruyarak kutlayacağımız nice 4 Ekimlere' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR