Koronavirüs salgının etkisiyle en büyük darbeyi alan Turizm sektörü bu yaz için umutluyken yeni alınan 'karantina' kararıyla işleri bir anda bıçak gibi kesildi.

Koronavirüs önlemleri kapsamında yurt dışından Türkiye'ye gelen ve son 14 gün içinde Pakistan, Afganistan, Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'da bulunduğu anlaşılan yolcular artık yurtlardan değil belirlenen otellerde karantina altına alınacak.

2 Ağustos'tan önce karantina süreci için öğrenci yurtları kullanılıyordu. Yurtların günlük ücreti ise 80 liraydı. Ancak Avrupa ülkelerinde yapılan uygulama gibi artık bu ülkelerden gelenler karantina sürecini belirlenen 11 otelde geçirmek zorunda. Otellerin ücretleri ise 600 TL ve 2 bin TL arasında değişiyor. Ayrıca yolcular otel ücretlerinin yanı sıra havalimanı transfer ücretini de kendisi karşılayacak.

KARARI SONRASI İPTALLER BAŞLADI

Karar sonrası karantina maliyetlerindeki yükseklikten dolayı Türkiye'ye gelecek olan birçok turistin vazgeçtiği belirten sektör temsilcileri, 'Elbette salgına karşı tedbirler alınmalı ancak vize öncesi karantina otelinin ücretlerinin ödenmiş olması zorunluluğu var. Gelecek olan misafirler 'Ya vizem çıkmazsa param boşa gidecek' korkusu yaşıyor.

3 VE 4 YILDIZLI OTELLER LİSTEYE EKLENMELİ

Ayrıca maliyetler çok yüksek, sadece 11 adet otel belirlenmiş durumda ve bunlar 5 yıldızlı oteller. Karantina otellerine 3 ve 4 yıldızlı oteller de eklenerek otel çeşitliliği bir anda artırılmalı.

TURİZMCİLER ÇIKMAZA GİRDİ

Pakistan, Afganistan, Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan oldukça fazla misafir ağırlıyoruz. Sektör olarak pandemi etkisiyle oldukça zor bir dönem geçiriyoruz. Ülkemize gelecek her bir turistin bu denli olduğu dönemde alınan bu karar işleri bir anda bıçak gibi kesti. ' ifadelerini kullandı.

2 BİN DOLAR İSTEDİLER

Pakistanlı iş insanı Nayyar Zubaır, Ağustos başında Türkiye'ye geldi. Otel masrafından haberinin olmadığını belirten Zubaır, "Bize kimse kural değişikliğinden bahsetmedi. Biz buraya geldik ve bizi otele aldılar bizden karantina süreci için 2 bin dolar istendi" dedi.

KAYNAK: HABER7