Son günlerde dolar kurundaki artışın ayakkabıcılık sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, 'Döviz son zamanlarda göreceği en yüksek seviyeye geldi. Dövizin yükselmesi ihracat yapanlarda olumlu yansımakta fakat ithal girdisi olan bizim gibi sektörlerde dövize gelen fark anında fiyatlara yansımakta. Çünkü ithalatçı firmalar farkı fiyatlara aynı gün yansımakta. Bu da ayakkabı sektörünü daha da olumsuz etkiliyor' dedi. Dövizin yükselmesinin sektöre olumsuz yansıyacağını belirten İnce, dolar kurundaki artıştan dolayı ayakkabı ve terliğe yüzde 25-40 arasında zammın kaçınılmaz olacağını kaydetti.

DOLAR KURUNDAKİ ARTIŞ AYAKKABICILIK SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Dövizin yükselmesi ithalata bağımlı her sektörü derinden etkiledi. Dolar kurundaki artıştan en çok etkilenen sektörlerin başında ise ayakkabıcılık sektörü geliyor. Son günlerde dolar kurundaki artışın ayakkabıcılık sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, 'Döviz son zamanlarda göreceği en yüksek seviyeye geldi. Dövizin yükselmesi ihracat yapanlarda olumlu yansımakta fakat ithal girdisi olan bizim gibi sektörlerde dövize gelen fark anında fiyatlara yansımakta. Çünkü ithalatçı firmalar farkı fiyatlara aynı gün yansımakta. Bu da ayakkabı sektörünü daha da olumsuz etkiliyor' dedi. Dövizin yükselmesinin sektöre olumsuz yansıyacağını belirten İnce, dolar kurundaki artıştan dolayı ayakkabı ve terliğe yüzde 25-40 arasında zammın kaçınılmaz olacağını kaydetti.

DÖVİZİN YÜKSELMESİ SEKTÖRE OLUMSUZ YANSIYACAK

Dövizin yükselmesinin sektöre olumsuz yansıyacağını belirten İnce, 'Pandemi sürecinde ayakkabıya olan talep yüzde 90 düşmüştü. Normalleşme ile yoğun bir talep ile karşılaştık. Bu bizi sevindirdi ancak normalleşme ile birlikte piyasada 2 aydır olan hareketlilik açığımızı kapatmaya etki olmadı. Daha sektör toparlanmadan döviz kurunun yükselmesi sektöre olumsuz yansıyacak. Çünkü hammadde ürünlerine yaklaşık yüzde 100'lere varan zamlar ayakkabıya yansımadı' dedi.

AYAKKABI VE TERLİĞE YÜZDE 25-40 ARASINDA ZAM KAÇINILMAZ

Dolar kurundaki artıştan dolayı ayakkabı ve terliğe yüzde 25-40 arasında zammın kaçınılmaz olacağını belirten İnce, 'Bu süreçte ayakkabıcı, mağazacı, toptancı, imalatçı herkes fedakarlıkta bulunarak minimum kar marjıyla bu süreçte çalışmaya gayret gösterdi fakat stokların bitmesi, yeni taleplerin gelmesi, işlerin hareketlenmesi bu politikamızı sürdürme şansımızı engellemekte. O yüzden bitmiş ayakkabı ve terliğe yüzde 25 ile 40 arasında bir zam kaçınılmaz durumda. Bunun fiyatlara yansıması hem enflasyona yansıyacak, hem alım güzüne yansıyacak hem talebe yansıyacak' dedi.

GELEN ZAMLARI FİYATLARI YANSITIRSAK PAZAR KAYBIMIZ KAÇINILMAZ OLUR

Gelen zamları fiyatları yansıtamadıklarını belirten İnce, 'Ürünleri zamlı satma şansımız yok. Çünkü Ayakkabı ve terlikte belli bir kalite ve standartta ve belli bir fiyat aralığında ürün yapıp satamıyorsanız piyasada başarılı olma şansınız yok. Çünkü dünyada 14 ülkede büyük miktarda ayakkabı üretimimi gerçekleştirilmekte ve Çin yüzde 63 ile pazarın en büyük sahibi. Bizler de bu pazarda 7'nci sırada kendimize yer bulmaya çalışırken gelen zamları fiyatları yansıtma şansımız yok. Gelen zamları fiyatları yansıtırsak pazar kaybımız kaçınılmazdır' dedi.

DÖVİZ KURU AYAKKABI SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Döviz kurunun ayakkabı sektörü için çok önemli olduğunu vurgulayan İnce, Hükümetin gerekli tedbirleri alacağına inandığını belirterek, 'Şuanda ayakkabı üreticisi ve perakendecisi sıkıntılı bir durumda. Nereye kadar karsızlık devam edecek. Zaten artan girdi maliyetleri sürdürebilirliği zorlaştırmakta. Dileriz döviz politikasında hükümetimiz ve Merkez Bankası gerekli tedbirleri alır' diye konuştu. BAHRİ UÇAR