Seyyid Kutup ve Mısırlı, Pakistanlı alimlerin/yazarları/araştırmacılara yönelik sapık ithamının kaynağı aslında eserlerindeki fıkhi boyut veya ilmilik boyutundan dolayı değil. 
Onlara saldıranlar doğrudan onların yaptığı her şeyi yok saymaya çalışmakta, doğrudan onların temsil ettiği düşünceye/misyona sapık demekte, onların hareket ve aksiyonlarını yok sayma, itibarsızlaştırma ve bir anlamda islami hareketleri bitirmeye çalışmaktadırlar. 
Seyyit Kutup sapık, Mevdudi sapık (onu sapık olarak nitelersek cemaati islamiyi, pakistan, hindistan ve bangladeşteki tüm islami hareketleri de sapık ve batıl olarak nitelemiş oluruzi ki geriye kimse kalmaz. Hayır geriye solcular, laikler, kapitalistler ve din düşmanları kalır), o sapık bu sapık...

20. yüzyıl islami hareketlerin liderleri, fikir adamlarının hepsi sapık olunca bugün onların uzantısı olan hareketler de otomotikman sapık oluyor. 
Hedef bu... 
Sonuçta ilim adamlarının eleştirilecek yönleri ilmi olarak eleştirilir. Ayrıca, ilmi eleştiri bizim ilerlememizi sağlar. Onların hataları ve yanlışları tespit edilecek ki bir daha o hataya düşülmediği gibi, daha iyi bir yol ortaya konulmuş olunacaktır. Ama onları tekfir eder, sapık olarak nitelersek tüm birikimlerimizi silmiş oluruz.

 

Bugün bütün islami fırkalar kendileri dışındakileri sapık, zındık, kafir olarak niteliyor. Bir başkası Tarikatları ve meşayihleri sapık olarak nitelerken, bir başkası da başka grupları, partileri tekfir ediyor.  Bu ithamdan kimse kurtulmuş değil. Yarın bana da bunu söylemiyecekleri garantisi yok. Bu durumda TÜM İSLAMİ İLERİ GELENLER SAPIK OLMUŞ OLUYOR. Bunu da müslümanlar yapıyor. Benim karşı çıktığım bunlar. Sonuçta insanların eksikleri, yanlışları olabilir. Bu eksik ve yanlışlar sadece dile getirilir. Tartışılır. Kaldıki birisine göre eksik ve yanlış gözüken şey, başka bir fraksiyona veya ekole göre asli unsurdur. Bunları göz önüne alarak daha geniş bir perskpektiften bakmak ve değerlendirmek gerekir. Bu konuda şöyle demiştir. Bu şu içtihadın/mezhebin/görüşün fikridir gibi konuşmak gerekir. Öyle bir hale gelmişizki en büyük tehlike bizzat müslümanlardan geliyor. İki müslüman bir araya gelerek konuşamıyor. Yazık ya... Böyle islami hareket olmaz, böyle mücadele olmaz, böylelikle insanlar sadece islamdan soğutulur.... Din bu kadar karmaşık hale getirilmez...


Öyle bir tenakuza düşüyoruz ki kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz. Tüm tarihteki önderlerimizi, liderlerimizi, fikir, aksiyon adamlarımızı, ilim adamlarımızı, cemaat liderlerimizi, tarikat mürşitlerini, alimlerimizi, müçtehitlrimizi sapkın olarak niteleyerek kendimizi de o kategoriye koymuş oluyoruz. Halbuki hatalarını tartışıp ilmi bir şekilde ortaya koyarsak kimsenin kalbi de kırılmamış olduğu gibi, bilgi ve ilmi seviyemizin yükselmesine de yol açmış olur.

Cahiller sadece söver ve yafta yapıştırır...