ABD ve İsrail, ikisi de insan odaklı devlet olmadığı gibi ırkçılıkta en ileri gidenlerdir. Diğer ırklara ve milletlere karşı zulüm yapmayı kendilerine hak olarak görüyorlar ve onlara acımasız davranıyorlar.
*
İsrail'in Filistin halkına yaptığı zulüm tarihte eşine az rastlanan sistemli, metodik bir devlet politikasıdır.
*
ABD'nin kendi halkı olan zencilere ve yüzyıllardır yaptığı zulüm tarihin gördüğü en zalim baskıdır.
*
Yine ABD'nin Afganistan'da ve Irak'ta yaptıkları zulmün yanında tarihe utanç sayfaları yazdırdı. Ebu Gurayb zindanlarının fotoğrafları henüz hafızalarımızda taptaze duruyor.
*
Şimdi, bu böyle devam eder gider mi? İşte aklı başında olan ve düşünen insanlar bu soruya cevap bulmaya çalışıyor.
*
Kudüs Araştırmaları Platformu, dijital ortamda İsrail-Filistin meselesi üzerine seminer serisinin ikincisi "Ilan Pappe: İsrail'in Yeni Tarihi" oturumu diye bir panel düzenledi.
*
Bu panelde Pappe, Mavi Marmara olayının 10. yılının Gazze'de yaşanan zulümün devam ettiğini hatırlatması açısından önemli olduğunu söyleyerek, Gazze'de yaşanan ablukanın yeni tip koronavirüs salgınından daha kötü olduğunu ve buradaki insanların halen temiz su, ilaç, yiyecek gibi temel malzemelerden yoksun olduğunu hatırlattı.
*
Mavi Marmara olayının insanlara dayanışmanın önemini de gösterdiğinin altını çizen Pappe, "Böylesine hayatlarını kaybetme pahasına kararlı insanlar oldukça İsrail ve ABD'nin bölge için planları işe yaramayacak." ifadesini kullandı.
*
Pappe, İsrail'de gizlilik kaidesi nedeniyle diplomatik arşivlerin 30 sene, askeri arşivlerin ise 50 sene sonra açıldığını, 1948'te İsrail'in kuruluşu esnasında yaşananları öğrenmek için 1980'lere kadar beklemeleri gerektiğini anlattı.
*
O dönemde doktora öğrencisi olduğunu ifade eden Pappe, arşivlerdeki kaynakları incelediğinde, resmi İsrail'in kuruluşu miti ile gerçeklerin uyuşmadığını gördüğünü aktardı.
*
İsrail'in 1948'de yaşananları Davud ve Golyat'ın kavgası gibi güçsüz İsrail'in Arap devletlerini yenişi gibi mitolojik bir olay olarak göstermeye çalıştığına değinen Pappe, "Oysa bizim arşivlerde bulduklarımız resmi öğretiden farklıydı.
*
Pappe, ABD'nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan olaylarla Filistin sorunu arasında bir bağ olduğuna da ifade etti.
*
ABD'de Afrikalı Amerikalıların gördüğü muameleyle Filistinlilerin gördüğü muamele arasında benzerlik olduğunu belirten Pappe, "ABD ve İsrail'de yaşananlar sömürgecilik ve beyaz üstünlüğü ile alakalı. Bu nedenle ezilenler beraber çalışmalı." dedi.