Güneş mevsimsel değişimlerde etkisini azalttığı için, soğuk havaya daha kolay dayanabilmek için sıcaklık değişimlerine maruz kalan metabolizma yavaşlamaya başlar. Metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflar, hastalıkla savaşamaz ve kilo kontrol edilemez. Aynı zamanda hava kararırken güneş bu etkiyi azaltır, dolayısıyla yorgunluk, mutsuzluk ve depresyon üretilir. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklardan koruyan bir savunma sistemidir. Özellikle grip ve soğuk algınlığı, ateş, boğaz ağrısı ve baş ağrıları gibi mevsimsel değişikliklerde güçlü bir savunma sistemi gereklidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ise belli başlı bazı besin önerisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler şunlardır;

  • Su: Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerin başında su gelmektedir. Toksinlerin dışarı atılması ve metabolizmanın hızlanması için günde 2-2,5 lt su tüketilmelidir. Sonbaharda özellikle bağışıklık sistemi olmak üzere vücuttaki toksinlerin atılımını hızlandırmak ve metabolizmayı teşvik etmek için su verilmelidir. Günde en az 10-12 bardak su içmelisiniz.
  • Meyve ve Sebze: Her gün 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. Portakal, kivi, greyfurt, kuşburnu, yeşil biber, domates gibi C vitamini açısından zengin sebze ve meyveleri ve havuç, ıspanak, brokoli, pırasa ve domates gibi A vitamini açısından zengin sebzeleri seçin.
  • Çinko: Bağışıklık sisteminin temel taşıdır. Serbest radikallerin insan vücuduna zarar vermesini önleyebilir. Özellikle kabak çekirdeği, kuru fasulye, susam, fındık, badem, ceviz, yer fıstığı ve deniz ürünleri çinko bakımından zengindir.
  • D vitamini: D vitamini eksikliğinde bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle hastalığa neden olabiliriz. Somon, yumurta ve sütten de D vitamini alabiliriz En iyi D vitamini kaynağı güneş ışığıdır. Yaz yavaş yavaş geçip kışın girerken, D vitamini insan vücudundaki en eksik vitaminlerden biridir. D vitamini eksikliği, zayıflamış bağışıklık sistemi nedeniyle hastalıklara neden olabilir. En iyi D vitamini kaynağı güneş ışığı olmasına rağmen, D vitamini yönünden zengin besinler insanları güneşe maruz bırakabilir.
  • Kalsiyum: Kalsiyum vücudun su dengesini sağlar, ödemi azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Süt ve süt ürünlerindeki kalsiyum içeriği sadece protein sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ağırlığı da kontrol eder. Bu nedenle yetişkinler her gün beslenme planlarına mutlaka 2-3 bardak süt ve süt ürünlerini eklemelidir.
  • Omega3: Bağışıklık sistemini düzenleme ve destekleme işlevi vardır. Özellikle yüksek yağlı balıklar zengin bir kaynaktır. Keten tohumu, avokado ve semiz otu da omega 3 kaynaklarıdır. Haftada 2-3 kez balık yemeye dikkat edilmelidir.
  • Beta Glukan: Bağışıklık için çok önemli bir besindir. Vücudun virüslere, bakterilere, mantarlara ve parazitlere karşı direncini artırır. Ekmek mayasından elde edilen bir polisakkarittir. Bağışıklık elde etmek için 1,3 / 1,6 bağ yapısına sahip olanlar kullanılmalıdır. Yetişkinler 20 mg / gün, 1 yaş üstü çocuklar ise 10 mg / gün kullanabilir. Yulaf en iyi kaynaktır. Tam tahıllı yiyecekler, enginar ve patateslerin tümü beta-glukan kaynaklarıdır.
  • Zencefil: B6, kalsiyum, demir, C vitamini, magnezyum ve potasyum gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir. Salata, suyumuzu tatlandırmak için zencefil çayı olarak da yenebilir.
  • Yeşil Çay: İçerisindeki kateşin nedeniyle iyi bir antioksidan kaynağıdır. Günde 2-3 fincan tüketilebilir.
  • Prebiyotikler: Bağırsak florasını zenginleştirerek bağışıklılığı arttırır. En iyi kaynakları ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, elma sirkesi, peynirdir. Yararlı bakterilerin insan sağlığı üzerindeki etki mekanizması sonsuzdur. Sindirim sistemi ve bağırsakların normal işleyişinde önemli rol oynar. Araştırmada sistemik ve mukozal bağışıklık hücrelerinin ve bağırsak epitel hücrelerinin işlevini düzenleyerek olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotik yönünden zengin bir diyet ihmal edilmemelidir. Probiyotik kaynakları arasında; işte ev yapımı kimchi, yoğurt, kefir, peynir ve elma sirkesi gibi bazı yiyecekler var.