Önce Rand Corporation nedir, ona bi bakalım. 1948’de askeri planlama, araştırma ve karar geliştirme amacıyla ortaya çıkan bir kuruluş olan Rand Corporation, Kaliforniya’da kurulmuş, 50 farklı ülkeden 1950 çalışanı var.
*
Bu kuruluş, Ocak 2020 başında, “Türkiye’nin Milliyetçi İstikameti ve bunun ABD-Türk Stratejik Ortaklığı ve ABD Silahlı Kuvvetleri Üzerindeki Etkileri” başlıklı raporuyla gündeme gelmişti. 276 sayfalık raporda yer alan, Türk ordusuna atıfla “Orta kademe askerler rahatsız, yeni darbe girişimi olabilir” şeklindeki cümle, Türkiye’de ciddi tartışmaya neden olmuştu.
*
RAND raporu özetle, "PKK’ya karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdüren, FETÖ tasfiyelerine devam eden, Avrasyacılarla ittifak yapan, milliyetçiliği benimseyen, Rusya ve Çin’le yakınlaşmaya çalışan Erdoğan devrilmeli, yerine Batı merkezli politikalara dönecek bir iktidar kurulmalıdır." diyor...
*
Raporda 10 ABD’linin imzası var. Ancak yazanlar değil ama, raporda alıntılarla “kaynak” olarak gösterilen bazı kişilere bakıldığında, raporun ciddiye alınması lazım.
*
Türkiye’nin bir daha darbe girişimlerine uğramaması ve bu konuda önlemlerini alması için bu tür tartışmaları değerlendirmesi elbette önemli. Ayrıca raporu kimlerin, ne amaçla yayınlandığını da iyi analiz etmek lazım.
*
Raporda Erdoğan'ın Türkiye'nin başından uzaklaştırılması açıkça önerildiğine göre yapılması gereken şeyler de yazılmış: "Erdoğan devrilmeli, yerine Batı merkezli politikalara dönecek bir iktidar kurulmalıdır."
*
Siyasi ve toplumsal bir karşılığı olmayan yeni partilerin kurulmasıyla, ana muhalefetin "sokakları hareketlendirelim" çağrısını yan yana getirdiğimizde, 2023'e kadar Erdoğan hükumetinin yıpratılmasına, yapılan tüm iyi şeylerin görmezden gelinmesine, her türlü karalama kampanyasının hızla devam ettirilmesine şahit olacağız.
*
Muhalefetin iktidar olması için siyaset yapması asli görevidir. Ancak bunun için Türkiye düşmanlarıyla birlikte hareket etmeleri kabul edilemez. Fakat görünen o ki, Erdoğan'ın Abdülfettah es sisi olmaya çok hevesli muhalifleri var...