Yemek yeme alışkanlıklarımızdan ve hareketsiz yaşam tarzımızdan kaynaklanan aşırı kilo alımlarının estetik nedenler ve hastalıklar nedeniyle aşılması gerekmektedir. Obezite sadece bir sağlık sorunu olarak değil, sadece ülkemiz için değil, tüm dünyada bir sağlık sorunu olarak görülüyor. Diyet yapacakların öncelikle diyet kavramını iyi anlamaları gerekir. Bunun farkına vararak başvurmaları gerekiyor. Diyetin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, pratik yapmak istemediğiniz durumlara yol açabilir. Diyet denilince akla gelen ilk kavram kilo kaybıdır. Aslında bu bir yanlış anlaşılmadır. Diyet; her gün yediğimiz beslenme planının adı budur.

Toplumumuzda açlığın sadece kilo vermek için olduğu konusunda bir yanlış anlaşılma var. Yemek yemek sadece kilo vermek veya kilo almak için yemek veya yemek değildir. Diyet, sağlıklı bir yaşam için bir beslenme planı olarak tanımlanabilir. Diyet yapmak isteyenler, fıkra bilgilerine ve beslenme uzmanı olmayanların tavsiyelerine uyarak hata yapmamalıdır. Bir diyetisyenin yardımı, planın uygulanmasına yardımcı olacaktır. İyi ve sağlıklı beslenme gerekiyorsa mutlaka bir beslenme uzmanı kontrolünde yapılmalıdır. Aksi takdirde ekmeksiz, lahana ve benzeri diyetlerin hiçbir etkisi olmayacaktır. Diyetisyen, diyetini kullanmak isteyen kişinin kendine özgü özelliklerine göre programı uygulayacaktır. Bu özellikler cinsiyet, yaş, kilo, boy, kas ve yağ oranı ve günlük fiziksel egzersizdir. Günlük enerji ve protein alımını bu özellikler çerçevesinde değerlendirin.

Diyetisyenler tarafından hazırlanan bu işlemler kişiden kişiye değişir. Herkesin diyeti benzersizdir. Herkesin kalorisi, kilosu ve metabolizması aynı değildir. Kişisel liste oluşturuldu. Dengeli oranda yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve benzeri maddeler içinde dağıtılır. Kişi rahatlıkla yiyip içebilir. Bilinen bir başka yanlış anlama da yemeklerin yasak olduğudur. Bu, diyetinizde yediklerinizin toplamı anlamına gelir. Tüketmeniz gereken protein, karbonhidrat ve yağ oranı eşit olmalıdır. İnsanlar açlıktan diyet yapmaya isteklidirler. Açlıktan istediklerini elde edemezler. Aksine vücut uzun süre acıkırsa saklama durumuna geçecek ve bir sonraki beslenmede alınan besinler vücut ağırlığı haline gelecektir. Yani dilediğiniz gibi hayal ettiğiniz kiloya ulaşamazsınız ve daha can sıkıcı durumlar yaşayabilirsiniz.

Göbek Eriten Diyet

Göbek eritme diyetinde güne kahvaltıda bir kâse yulaf ezmesi ile başlayabilirsiniz. Göbek diyetinde kullanılması önerilen bir porsiyon yulaf ezmesi süt veya yoğurtla karıştırılabilir. Göbek eritmek için 12 gram protein ve 8 gram lif içerir. Yulaf ezmesi sizi uzun süre tok tutmak için taze meyvelerle yenebilir. Avokado çok faydalıdır ve son yıllarda Türkiye'de sıklıkla yenmektedir. Avokado, metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakmayı kolaylaştıran omega-9 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu, mide yakıcı bir diyet için gerekli bir besindir.

Göbek eritme işleminde, hepimiz beyaz pirinci seviyoruz, ancak yeme alışkanlıklarınız insanları şişmanlatıyor ancak sonuç alamıyorsa, diyetinize siyah pirinç eklemeniz gerekir. Amerikan Kimya Derneği tarafından yapılan araştırmalar, siyah pirincin bir kaşık dolusu yaban mersinden daha güçlü bir antioksidan etkiye sahip olduğunu gösteriyor. E vitamini ve lif bakımından zengin siyah pirinci tüketerek, beyaz pirince göre daha az yağ depolama şansınız olur.

Basen Eritme Diyeti

Göbek ve basen eriten diyetler son derece hassas diyetlerdir. Egzersiz yapmama, egzersiz yapmama ve yetersiz beslenme nedeniyle vücudun alt kısmında özellikle kalçalarda yağ birikimi oluşur. 6 haftalık diyetin ardından kalçalarda biriken yağlardan kurtulabilir ve vücudunuzu daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Kalça eritme diyetinde kullanılan malzemeler oldukça ekonomiktir. Havza eritme diyetinde ihtiyaç duyulan malzemeler kayısı ve badem yulaf ezmesidir. Temel öğünlerde tahıl yersiniz. Farklı malzemelerle yapılan muslin tadı çok lezzetli. Bu sayede her öğünü rahatlıkla tüketebilirsiniz. Diğer tatlandırıcılar gibi bademler, bazı kuru meyveler ve çeşitli tahıllar da karışıma eklenir. Kalça bölgesindeki yağın hızla erimesine yardımcı olmak için karışımın tamamı karıştırılır. Göbek ve basen eriten diyet listesinde malzemeler;

  • 2 fincan kadar yulaf tanesi,
  • 2 fincan kadar kırılmış fındık,
  • 1 fincan dolusu buğday,
  • 1 fincan çekirdeksiz olan kuru üzüm,
  • 1 fincan kadar ayçiçeği tohumu,
  • 1 fincan dolusu badem ve
  • 1 fincan ince şekilde kıyılmış kuru kayısı

Şeklinde sayılabilir. Hazırlanışı ise kâse eriyik diyetinin tüm malzemeleri bir kapta karıştırılmalı ve bir blender yardımıyla küçük parçalar halinde karıştırılmalıdır. Tüm karışımı 12 parçaya bölmeli ve eşit parçalara bölmelisiniz. Her parçayı farklı bir kapta tüketebilirsiniz. Karışımı tüketmeden önce karışıma 1 bardak soğuk diyet sütü ilave edilmelidir. Günlük enerji ihtiyacınızı karşılamak için yarım dilim muz tüketebilirsiniz. Karışıma gerektiği kadar muz da ekleyebilirsiniz.

Yağ Eriten Diyet

Göbek yağı eritme diyetinden önce özellikle dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar;

  • Lif içeriği yüksek olan gıdaları tüketin.
  • Yeşil çay ve yaban mersini tüketin.
  • Trans yağlardan uzak durun.
  • Öğünlerinizi sık sık ve azar azar tüketin.
  • Yüksek yağ içeren besinlerden uzak durun.
  • Akşam yemeğinden 1-2 saat sonra mekik çekin.
  • Sebze tüketin.
  • Doğru yağları tercih edin.

Şeklinde sayılabilmektedir. Uyandıktan sonra 1 su bardağı ılık su için. 1 adet kayısı tüketin. Bunun yanı sıra bol bol su tüketmek de diyetinizi destekleyerek kilo vermenize büyük bir yardımı dokunacaktır. Bununla birlikte alternatif diyet listeleri ise;

  1. ALTERNATİF
  • 1 fincan bitki çayı (yeşil çay-beyaz çay)
  • 1 adet haşlanmış yumurta (baharat ile tatlandırabilirsiniz.)
  • 1 ince dilim yağsız beyaz peynir1 ince dilim ekmek (kepek,tam buğday,çavdar)
  • 5 adet zeytin veya 2 adet ceviz
  • Salatalık, maydanoz, roka.
  1. ALTERNATİF
  • 1 fincan bitki çayı (yeşil çay-beyaz çay)
  • 1 ince dilim yağsız kaşar peyniri ile 2 ince dilim ekmekten yağsız tost (kepek, tam buğday, çavdar)
  • 5 adet zeytin veya 2 adet ceviz
  • Salatalık, maydanoz, roka.