Bu yazımızda teknolojinin günümüzdeki son icadı olan kripto paraların geçmişinden ve günümüzde yaşanan bir olaydan bahsedeceğiz.

Kripto paralar genel tanımlaması itibariyle Kripto para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. Kimilerine göreyse geleceğin para birimidir.

Günümüzde kripto para birimleri pek çok kişi tarafından duyulmuş, devlet başkanlarından dev şirketlere kadar herkesin çok fazla dikkatini çekmiş durumda olan bilinmeyeni çok olan bir olgudur. Takas işlemlerini doğrulamak ve güvenli şekilde gerçekleştirmek için kriptografi kullanılır. Herhangi bir fiziksel karşılığa sahip değildir.

Kısacası kripto paralar tamiyle kodlardan meydana gelmektedir. Elle tutulur bir ürün olmasa dahi dünya ekonomisinde son yıllarda son derece değer kazanmış ve kazanmaya da devam eden kodlardır. Öyle ki bir anda yükselip düşmesinin sebebi de budur işte. Elle tutulur herhangi bir şey olmaması sebebiyle internet ortamında bu konu ile ilgili atılan bir twit kripto paraların yükselmesine ya da düşmesine vesile olabiliyor.

Şimdi gelelim günümüze kripto paralar günümüzde son derece atmış ve bunun yanı sıra kullanımı da bir o kadar yaygınlaşmıştır. Birçok yatırımcı bir yatırım aracı olarak kripto paraları kullanmış ve hatta internette mutlaka görmüşsünüzdür ki bir çok insan bu sayede zengin olmuştur. 

Bütün bunların yanı sıra öönce kişilerle başlayan bu yaygınlaşma daha sonraki süreçte şirketler, spor kulüpleri ve hatta günümüze geldikçe ülkeler tarafından da kullanılmaktadır. Hatta ve hatta bir ülke var ki Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmiştir. 

Bahsettiğimiz o ülke ise El Salvador adı verilen ülkedir. Geçtiğimiz günlerde El Salvador Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmiş ve yasal bir zemine oturtmuştur. Tabi ki bu ülkedeki herkesi mutlu etmemiş ve isyanlar da baş göstermeye başlamıştır.

El Salvador'da resmi para birimi olarak kabul edilen Bitcoin'e tepkiler var. Kripto paralara bir çok ülkede vergiler getirilerek düzenlemeler yapılırken, Orta Amerika’nın 7 milyon nüfusa sahip ülkesi El Salvador’da Bitcoin resmi para birimi olarak kabul edildi. Bitcoin’in yasal para birimi olarak kullanılması ülkede özellikle başkent El Salvador’da tepkilere yol açtı. Başkent San Salvador’da Starbucks dahil bazı şirketler işlemlerini Bitcoin ile yapmaya başladı. Starbucks ödeme sistemlerinde artık Bitcoin de var.