Geçen haftaki yazımızdada emri bil maruf neyhi anil münkerden bahsetmiştik bugün de yine devamı olarak bişeyler yazacağız

Iyilik yapma ve iyiliği tavsiye etmenin olmadığı bir ortamda kötülüğe ses çıkarmamak kötülüğe rıza göstermek dolaysıyla kötülük yapmak olarak değerlendirebiliriz; çünkü müslümanlar olarak bana dokunmayan yılan bin yaşasın gibi saçma sapan bir düşünceyle hareket kabul edilemez fıtratımıza da ters bir durumdur.

Müslümanlar olarak bir kötülük gördüğümüzde onu var gücümüzle engelleme ve yanlışlığını anlatma çabasında olmamız gerekiyor bu Rabbimizin bizlere ilahi emri PEYGAMBER EFENDİMİZ 'İN de şiddetle öğütlediği tavsiyelerdendir .

Allah-u Teala şöyle buyurmuştur: "Sizden; iyiye çağıran, doğruluğu emreden ve kötülükten men eden bir cemaat olsun. İşte kurtuluşa erişenler yalnız onlardır."
Al-i İmran/104

İyilik ve kötülüğe birçok örnekler verilebilir: Bir hastanede çalışan bir kişinin zina etmek yerine ikinci evlilik yapın dedikten sonra toplumda afaroz edilmesi ve işinden atılmasını ele alabiliriz.

1) ALLAH'IN doğruları her yerde doğrudur, allah'ın emirleri hayatımızın her alanında geçerlidir terki haram inkarı dinden çıkarır.

2) Kimsenin ALLAH'IN koyduğu kurallara ve emirlere karşı gelme yasaklama gibi lüksümüz yok olamaz da bunu değiştirme çabasına girilirse Allah'a topluca muhalefet edmiş olacağız.

Değerli kardeşlerim insanlar olarak başımıza gelen bela ve musibetlerden dersler çıkarmalı başımıza gelen olayları anlama ve çözümleme ye karşı da nefis muhasebesi yapmak durumundayız, başıma bu musibet geldi ama benim ihmalimden mi geldi yoksa sadece imtihan mı onu netleştirmek lazım, başımıza gelen musibetlerden dersler çıkarmak durumundayız.

Malumunuz olan bu covid 19 süresince birçok şeyler değişebilirdi mesela bunu fırsata çevirip dönüm noktası yapabilirdik hayatımızda, hergün tanıdığımız onlarca insan ölmekte ve bizler sanki ölüm hiç bize uğramayacakmış gibi yaşıyoruz hiçbirşeyi takmıyoruz, gündemimizden fenalık ve çirkeflik hiç eksik olmuyor Rabbim sonumuzu hayr eylesin inşallah.

Huzeyfe (radiyallahü anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Nefsimi kudret elinde tutan Zat'a kasem olsun, ya ma'rufu emreder ve münkerden de yasaklarsınız veya Allah'ın katından umumî bir belâ göndermesi yakındır. O zaman yalvar yakar olursunuz da duanız kabul edilmez. Tirmizi, Sünen, Fiten, 34/9 (IV, 468)

Yukarıdaki hadiste de belirtildiği üzere iyiliği emretme, kötülükten de men etme gibi bir alışkanlığı terk eder veya görmezden geldiğimiz zaman başımızdan hem toplum olarak hemde ferdi olarak bela ve musibetler eksik olmayacak tabiri caizse sen Allah'ın emirleri ve yasakları yok sayıp ötelediğinizde Allah'ta sizi yok sayacak ve her günahı kabul eden, ne günah işlersen işle gel kabul ederim diyen ALLAH dualarımızı bile kabul etmeyecek .

Rabbim ayaklarımızı sabit kılsın kendisine hakkıyla ibadet eden kullarından eylesin inşallah...