Kışın yağışlı günlerde; grip enfeksiyonu, soğuk algınlığı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Kapalı alanlarda geçirilen zaman arttıkça, hızla yayılan bulaşıcı enfeksiyonlar esas olarak çocukları ve yaşlıları etkiler. Bu hastalıklar bağışıklık sistemi güçlendirilerek önlenebilir. Özellikle kış aylarında yüksek riskli gruplarda bulunan bazı kişilerin grip enfeksiyonu, hastalığın seyri uzadıkça kademeli bir durum göstererek akciğer enfeksiyonuna dönüşebilir. Risk popülasyonunda; herhangi bir kronik hastalığı olmasa bile 65 yaş üstü tüm yetişkinler ve bazı kronik hastalıkları olan bireyler de bulunmaktadır 65 yaşın altında olsalar bile bu bireyler bağışıklık sistemini zayıflatacaktır.

Grip en bulaşıcı hastalıklardan biridir ve kış ilerledikçe bu hastalık hızla artmaya başlar. İnfluenzayı önlemenin en etkili yolu, hastalığı olan hastaların bulunduğu ortama girmekten kaçınmak, temastan kaçınmak ve sık sık ellerini yıkamaktır. Ancak büyük şehirlerde yaşayan insanlar için bu imkansızdır.

  • Bol sıvı tüketin: Vücudumuzun hem kışın hem de yazın nemlendirilmesi gerekir. Bu dönemde insan vücudunun sıvı ihtiyacının karşılanması hastalık riskini azaltabilir. Enfeksiyon ve yüksek ateş durumunda sıvı tüketimi de iyileşme sürecini hızlandırabilir.
  • Ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin: Bulaşıcı hastalıklar genellikle kişiden kişiye yayılır. Bu nedenle sık sık ellerinizi yıkayarak kendinizi birçok hastalıktan koruyabilirsiniz.
  • Hava durumuna göre giyinip dışarı çıkın: Kış hastalıklarını önlemek için doğru giyinmek de önemlidir. Bu nedenle hava durumunu inceleyerek evden çıkmadan önce günün hava şartlarına göre giyinmek gerekir. Ek olarak, hava koşullarındaki ani değişikliklerin farkında olmalısınız.
  • Düzenli egzersiz ile hastalıklardan korunun: Kışın, güneş erken batar ve hava genellikle bulutludur, bu da insanların ruh halini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle havanın açık ve güneşli olduğu dönemler iyi değerlendirilmelidir. Bu günlerde yürümeye ve egzersize devam etmek önemlidir. Düzenli kaliteli uyku, hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam için de gerekli bir koşuldur.
  • Soğuk algınlığı ilaçlarına dikkat: Birçok soğuk ilaç, özellikle yaşlı hastalarda kalp, yüksek tansiyon ve rostat sorunlarına neden olabilir. Bu konuda ilaçları dikkatli kullanmak gerekir. Özellikle yaşlılarda veya kronik hastalığı olan kişilerde grip sonrası yaşamı tehdit edebilen pnömoni ortaya çıkabilir.