İslâmî nikâh kurallarına göre, kocasından üç talâkla boşanmış bir kadının ayrıldığı kocasına tekrar dönebilmesi için bir başka erkekle zifafa girerek evlenmesi gerekmektedir.
*
Ancak zifaf olmadan kağıt üzerinde yapılan göstermelik nikah "Hile-i Şeriyye" kabul edildiğinden kadının eski kocasına dönmesi olmuyor.
*
İşin başka bir boyutu daha var: O da Kadının zifafa girdiği erkek onu boşamadığı takdirde artık onun eşi olup ve eski kocasına dönemez olması...
*
Bu hülle işi siyasette de başka bir biçimde ortaya çıkıyor. Siyasi tarihimizin en yakın hüllesi CHP ile İyi Parti arasında gerçekleşmişti.
*
Hatırlarsınız, 23 Nisan 2018 günü CHP, grup kurup seçime katılabilmesi için onbeş milletvekilini İP'ye hülle yoluyla nikah etmişti...
*
Şimdi, AK Parti ve MHP, CHP'nin yeni bir hülle yoluyla milletvekili transferinin önüne geçmek için yeni bir çalışma başlattı.
*
İki partinin ortak hazırladığı çalışma haziran ayında TBMM gündemine gelecek gibi görünüyor. Siyasi Partiler Kanunu ve ilgili kanunlarda yapılacak düzenlemeyle “Milletvekili Hülle" tartışmalarının önü kapatılmak isteniyor.
*
Çalışmalar, "partisinden istifa eden milletvekili bağımsız kalmalı,
Bir Milletvekili partisinden ayrıldıktan sonra 6 ay hiçbir partiye geçmemeli, bir parti, TBMM’de grup oluşturacak şekilde toplu transfer yapmama,lı bir vekil partisinden ayrılıp başka bir partiye geçtikten sonra geri dönmemeli" seçenekleri üzerinde yoğunlaşıyor.
*
Siyasi etiğin korunması elbette siyasetin kalitesini arttırır. Ancak bu erdemli harekete tüm siyasiler aynı samimi istekle katılmalıdır. Aksi halde eşlerin birinin dürüst olması yetmiyor!...