Bir zulmü engelleyemiyorsanız en azından onu herkese duyurun. Hz.Ali r.a Doğu Türkistan, Orta Asya’nın orta bölümünde yer alan büyük Türkistan’ın doğu kesimidir. 1949 yılından bu yana Çin Halk Cumhuriyeti’nin siyasi ve iktisadi kontrolü altındadır. Genel olarak Doğu Türkistan tarihi, Uzun tarihi boyunca Doğu Türkistan, İç ve Orta Asya'da kurulmuş olan Türk devletlerinin ve hanlıklarının merkezi olmuştur.

M.Ö. 8-3 asırlarda İskitlere; M.Ö. 300- M.S. 93 yıllarında Hunlara; 522-744 döneminde Göktürk İmparatorluğuna; 744-840 devresinde Uygur devletine; 751-870 Karluk ve Karahanlılar İmparatorluğuna ve Saidiye Hanlığına merkez olan (1509-1679) bu Türk yurdu, tarihte daima önemli olmuş ve dikkatleri üzerine çekmiştir. 8. ve 18. asırlar arasındaki bin yıllık dönem, Çin İmparatorluğu ile önemli derecede kültürel ve siyasî işbirliğinin gerçekleştirildiği bir barış dönemi olmuştur.

Ancak bu barış dönemi, Doğu Türkistan'ın 1759 yılında Çin Mançu İmparatorluğu'nun işgali ile son bulmuştur. 1759'dan bu yana Doğu Türkistan'da 200'den fazla silahlı ayaklanma olmuş ve Doğu Türkistan halkı 3 defa hürriyetin tadını tatma fırsatı bulmuştur. 1863'te bağımsızlığına kavuşan Doğu Türkistan'da Yakup Han başkanlığında “Doğu Türkistan İslâm Devleti” kurulmuş ve bu devlet; Osmanlılar, İngiltere ve Rusya tarafından resmen tanınmıştır. Ancak bu bağımsız Türk devletinin ömrü kısa sürmüş ve 1876 yılında Çin-Mançu devletince yeniden işgal edilmiş ve 1884'te Sincan “Yeni Toprak” adıyla Çin İmparatorluğuna bağlanmıştır.

20. asrın başlarında Orta Asya'da oluşan milliyetçilik akımı neticesinde 1933 yılında Kaşgar'da Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu Cumhuriyetin ömrü 1937'de sona ermiştir. 1944'de Gulca şehri Çinlilerden temizlenmiş, “Üç Vilayet İnkılâbı” olarak bilinen bu ayaklanmalar neticesinde Doğu Türkistan Türkleri, Ali Han Töre başkanlığında Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ni kurmuştur.

Bütün Çin'e hakim olan Komünist Çin Kuvvetleri, 1949'da Stalin'in de onayı ile Doğu Türkistan'a girerek bu tarihi Türk ülkesini resmen işgal etmiştir. Doğu Türkistan bu dönemlerde insanlıktan nasibini alamamış zalim Çin Devleti’nin baskıları ve soykırımı ile gündemde yer almaktadır. Bu katliama biz insanlar olarak sessiz kalmamız ise çok dehşet verici bir durumdur. Gerek Türkiye Cumhuriyet’i Devleti, gerek BM gerekse de Uluslararası insani yardım kuruluşları bu drama karşı bir tepki vermeleri gerekiyor.

Benim diyen her insan evladının elini vicdanına koyup bu zorumda olan kardeşlerimiz için bir şeyler yapmalı, en azından yazımın girişinde de söylenildiği gibi “ Bir zulme engelleyemiyorsanız en azından onu herkese duyurun” sözünün dikkatinizi çekmesini isterim. Bu insanlar sırf Türktür diye sesini çıkarmayan Kürt, Arap, Laz, Çerkez vs. kardeşlerim gün geldiğinde senin de bu duruma düşeceğinin ihtimalini unutma! Sırf bir ırkın yok olmasını temenni ediyorsan unutma ki bu düşüncen insanlığın en büyük ayıp düşüncesidir. Vicdan ve merhamet sahibi olan her kişi gibi ben de en kısa sürede Doğu Türkistan'lı kardeşlerimin bu zorlu ve sıkıntılı dönemden tez vakitte kurtulmasını Rabbimden niyaz ederim.

SELAM VE DUA İLE