Yeni seçilen ABD Başkanı Biden, Putin'e "katil" diyerek Putin'in şahsı üzerinden Rusya'yı yeniden düşman ilan etti. Bu, kümesteki horozun klasik "tilki geliyor, arkama saklanın" korkutmasının devletler seviyesindeki versiyonudur.

* Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ABD hegemonyasına giren tek kutuplu dünya düzeninin ömrü uzun sürmedi, dünyada bölgesel yeni güç dengeleri zuhur etmeye başlayınca ABD'nin dünya patronluğu sarsılmaya başladı.

* Biden'in çabası, Rusya'yı yeniden düşman ilan ederek iki kutuplu yeni bir dünya düzeni tesis etmektir. Ancak Sovyetler birliği dağıldıktan sonra köprülerin altından çok sular aktı.

* En önemlisi, ABD'nin dünyadaki eski popüleritesi kaybetmiş olmasıdır. ABD, dünya liderliğini götüremedi, buna devlet tecrübesi ve kendi değerler silsilesi kafi gelmedi. Başta Irak olmak üzere gittiği her yere kan, göz yaşı ve kargaşa götürdü.

* Kanaatim odur ki, ABD bu saatten sonra 2. Dünya savaşından sonra ele geçirdiği dünya patronluğuna bir daha asla ulaşmayacaktır. Ancak bu gerçeği anlayıncaya ve kabul edinceye kadar bir çok masum ülkenin kanına girmekten çekinmeyecektir.

* Putin'in katilliğine gelince: ABD de, Rusya da katil devletlerdir. Bu konuda birbirlerine söyleyecek sözlerinin olmaması lazım. Antep tabiriyle söylersek: Kazan, kazana dibin kara demiş, tavanın gülmekten aklı gitmiş...