Evet sevgili okurlar, İstedim ki bu hafta ki konumuz kendimize yani şahsımıza ait üretim ve icat olsun. Arkadaşlar şöyle bir kendimize bakacak olursak boş zamanlarımızda nelerle meşgul oluyoruz?

Tabi ki elimizdeki telefon da falan filan boş işlerle meşgul oluyoruz. Çoğunluğumuz böyle değil mi? Elbette ki eğlenip kendimize zaman ayıracağız ama şöyle de yapabiliriz; kendimize sadece kendimize ait olan bir icat, bir üretim yani, bir uğraş meselâ bir resim, bir şiir ve yahut herhangi bir oyuncak ama bu oyuncak büyüklerinde ilgisini çekebilsin.

Neden olmasın meselâ bir maket ev , bir maket araba veya her hangi bir taşıt maketi ve sonra onun üzerinde çalışıp o kendinize ait gerek icat gerek üretileni daha da ileri boyuta taşımak çokta zor ve yapılabilmez değil, önceleri engel vardıe. Hemde devlet engeli ama şimdi bilâkis teşvik var. Ben hatırlıyorum, adamın biri bundan 35 yıl önce arabayı su ile çalıştırıyordu. Hani bizde bir söz var; boş durma beleş çalış.

İnanın son derece yerinde bir söz bari en azından ücretin tecrüben oluyor. Yine bir örnekle olayı biraz daha irdeleyelim. Meselâ ilk helikopter ile şimdi ki aynı mı? Elbette hayır. İlk olarak sadece bir fikir ile ve sonra o fikir bir projeye ve daha sonra üretime geçip, daha sonrada yine üzerinde çalışa çalışa bu günkü hâlini almadı mı? Bunu senin ve benim yapmamıza engel var mı? Elbette yok. Engel sadece kendi tembelliğimiz, evet ben sizden helikopter yapmamızı istemiyorum ama bir düşünelim, kendimize özel olan bir mucitlik ve onun mucide yani icat ettiğimiz her ne ise mucidi sadece sizsiniz çok mu uzak? Vallahi değil, sadece söylediğim bu kelime bizlere uzak öyleye gözümüzü açtık baktık ki, boşta duranlar ya okey ile ya da televizyonda kim kime ne yapmış la meşgul.

Arkadaş bana ne Survivor’dan kim elenmiş kim kalmış bana ne Esra Erol’da kimin eşi hangi akrabasına kaçmış. Daha derinlere dalmıyorum bile. Ya Allah aşkına şu okeye ve dâhi boş işlere ayırdığımız zamanın sadece 5'te birini üretime icada ayırıp, insanlığa faydalı bir uğraşımız olsa elin adamı bir lamba yaptı. Hem bütün insanlık kullanıyor hem de tarihe geçti ayrıca Efendimiz demiyor mu? “Yarın kıyamettin kopacağını bilsen dâhi elindeki fidanı dik” Okey yerine kendi icadımızla zaman geçirsek kıyamet mi kopar. Hem sevgili okurlar peki biliyor muyuz?

Bu anlattığım üretim ve icat neye benzer evlâda benzer evlâda AH bir üretmenin meyvesini alıp da onun hazına bir varabilseniz inanın yaşınız kaç olursa olsun geç kalmışım diyeceksiniz ya hiç bir şey yapamıyorsak elimizden hiç bir şey gelmiyorsa insanlığın hayrına sadece bir fidan dikelim, bari kurtlar kuşlar bizden sonrada nesiller faydalansın Üstelik bakın Allah ne diyor, “ilm-i isteyene veririm” En büyük sermaye ilim değil mi onu da ALLAH veriyor. Eee yani daha ne istiyoruz, ihtimaldir ki bu sözüme tebessüm ediliyor ama doğru değil mi sevgili okurlar, kâinatın sultanı EFENDIMIZ demiyor mu iki günü eşit olan ziyandadır bir başkasını bilmem ama benim burada anlayıp gördüğüm üretmekten bahsediliyor oysa bizler ne yazıktır ki bunu da sadece namaz ve oruç gibi kısıtlı anlıyoruz hatırlarsanız geçen haftaki halka hizmet hakka hizmettir demiştim.

Bu haftaki şiirim

MEKTEB-İ EDEBÎ TABİYE GELDİM HUZURU MUHABBET BULMAYA GELDİM BEN DERDİMİ BIRAKIP LAİNE DERGÂHI DERDE GARKA GELDİM O DERD-İ İLİM-İ İRFAN Kİ İLİM-İ EDEPTE GÖRMEYE GELDİM ILİM-İ DEFTER DEĞIL MURADIM GÖRÜNMEZ İLİMLER GÖRMEYE GELDİM