Değerli hoca efendiler ve belletmenler! Bir pandemi fasılasından sonra, nihayet, cami dersleri başlıyor. Evlatlarımızın Kur'an'ı Kerim, temel dini bilgiler vs. İslami eğitim ve terbiyeler alacakları yaz kursları açılıyor. Allah (cc) hayırlı mübarek eylesin. Hayır, bereket ve hayırlı nesiller yetiştirmelere vesile eylesin. Her zaman söylediğimizi tekrar hatırlatalım ki, Kur'an öğretim ve eğitimi, yazla sınırlı olamaz. Hem çocuklarımız, hem de bizim hayatımız, Kur'an merkezli olmalıdır. Kur'an okumayı ramazan ayıyla sınırlandırmak ne kadar gaipse, Kur'an eğitimini de yazlarla sınırlandırmak daha da gariptir.

Dolayısıyla yaz bittikten sonra da mümkün mertebe talebe kardeşlerimizle irtibatımızı devam ettirelim. Ta ki her yaz sil baştan yapmayalım. Eğitim ve öğretim işine verilen emekler, kutsaldır. Dolayısıyla bir şekilde bu emeğin heba olmasını engellememiz lazımdır.

Çocuklarımız okul mevsiminde İslami eğitim ve öğretimden nerdeyse tamamen mahrum kalıyorlar. Birde buna çevre, okul, TV, internet vb. etkenlerin olumsuzluklarını eklersiniz neslin nasıl bir girdap içinde olduğunu anlamak zor değil. Bu sebeple bu yaz tatili daha da önem arz ediyor.

Anne baba, talebeler ve hocalar olarak, madem bu işe bu kadar emek veriyoruz bari hep beraber bu kısa zamanı daha verimli nasıl kullanabiliriz, beraberce istişare edip plan yapmak önemli. Her birimizin değişik tecrübeleri mutlaka vardır. Bu tecrübelerimiz birbirimizle paylaşalım. Biz de eğitim ve öğretimle ilgili bazı tecrübelerimizi sizinle paylaşmak ve haddimiz olmadan nasihat babından bazı uyarılarda bulunma ihtiyacı hissettik.

Belletmenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar:

  • Her işimizde olduğu gibi bu işimizde de öncelikle tashih ve tecdidi niyeti ihmal etmeyelim. Unutmayalım ki niyet, adetlerle ibadetlerin kesişim çizgisidir. Yanlış bir niyet ya da niyetsizlik, ibadetleri adetlere dönüştürür. Emeğimizi heba etmeyelim.
  • Başlangıçta pandemi vs. hastalıkların, imtihan gereği olduğunu, sabredersek, hem ecir, hem de şifa ve selamete kavuşacağımızı vurgulayalım.
  • Ehil ve tecrübeli kimselerle istişareler yaparak, eğitim ve öğretimlerimizin daha verimli olması için çaba sarf edelim. Bazen küçük bir detay, yaptığınız iş ve başarılarınızı inanılmaz derecede bereketlendirir.
  • Konuyla ilgili eğitim seminerlerine katılmalı, notlar almalı ve önemsemeliyiz. “Her yıl aynı şeyler” diyerek katılmamazlık yapmayalım.
  • Eğitimi en zor olan varlığın insan ve insanlardan da küçük yaşta olanlarıdır. Bunu bilerek son derece sabırlı ve azimli olalım.
  • Ama bir iş zorlaştıkça, ecri ve mükafatı da çoğalır. Bilindiği üzere değerli olan daha çok bedel gerektirir. Dolayısıyla tüm zorluklara değer.
  • Biz basit bazı mahalle çocuklarını eğitmiyor, aslında yarının toplumunu inşa ediyoruz. Bunu asla unutmayalım ve yaptığımız işin büyüklüğünü hep göz önünde tutalım.
  • Bu yaptığımız iş peygamberler ve onların yolunu takip eden; sahabe, havarî vs. Salihlerin mesleğidir. Onlarla haşr olmak ve cennette onlara komşu olmak gibi büyük bir kazancın içinde olduğumuzu unutmayalım.
  • Böyle büyük bir kazancı küçük dünyalıklarla asla kıyaslamayalım ve ihlasımızı zedeleyecek durumlardan uzak duralım. Tüm bu hizmetlerden, sadece Allah'ın (cc) rızasını hedefleyelim.
  • Çocuklara sadece Kur'an ın lafızlarını öğretmekle kalmayıp, Kur'an’ın mesajlarını kavramalarını da sağlamaya çalışalım. Kur'an’ın mesajlarını kavrayan bir çocuğun, lafızlarını okuması zayıf olsa da ayaklarının üstünde duracak ve kendi kendine de olsa eksiklerini tamamlayacaktır. Ancak bu mesajlardan mahrum kalanlar, Kur'an’ın metnini okumayı çok iyi bilseler de her an Kur'an yolundan ayakları kayabilir. Elbette bu tehlike her zaman her kes için mevcuttur. Ancak Kur'an ve sünnet ilimleriyle donanmış olanlar, sağlam bir korunma edinmişler demektir.
  • Çocuklarımızın Kur'an ve tecvidin yanı sıra, yeteri kadar; akaid, fıkıh, siyer, ahlak ve adab-ı muaşeret gibi temel bilgileri öğrenmeleri de önemlidir. Eldeki imkânlar ve zaman buna yeterli gelmeyebilir. Buna rağmen mümkün olanı vermeyi ihmal etmeyelim.
  • Talebelerle diyaloğumuzu, yaz aylarıyla sınırlı tutmayıp sonrasında da devam edelim. Bunun için mümkün olduğunca onların ve velilerinin isim ve en az bir telefonlarını listeleyerek, öğrendiklerini unutmamaları ve hayatlarında yaşamalarını sağlamak için takibe devam edelim.
  • Hem bu diyalog hem de kontrolün devamı için, sezon içinde ihtiyaç kadar veli toplantıları düzenleyelim. Ayrıca bu faydanın devamı için veli ve ailelerle diyalogumuzu devam ettirelim.
  • Çocuklara sert ve katı değil şefkat ve merhametli olalım. Ancak onları şımartacak şekilde laubali de olmamalıyız. Sertlik gerektiğinde ise tatlı sert olalım.
  • Resulullah (sav) ın şu hadisi şiarımız olsun:  “Allah (cc) a kasem olsun ki, bir insanın hidayetine vesile olman senin için dünya içindeki her şeyden daha hayırlı/değerlidir.” Siz bunlara nice maddeler ekleyebilirsiniz.
  • Yeterince yardımcı almayı da ihmal etmeyelim. Eğitimin verimli geçmesi için en fazla bir belletmene 20 öğrenci düşecek şekilde bir program yapalım. Hizmeti gören nice insanlar, gönüllü destekçimiz olacak ve bu konuda zorlanmayacağız inşallah.
  • Bu naçizane tavsiyeler, sadece birer örnektir. Siz bunlara ekleme çıkarma yapabilirsiniz. Kaldı ki bu gibi tespitler, genelde zaman, mekân, şartlar ve şahıslara göre değişebilir. Subheneke... Bihamdike... Esteğfiruke...