Yaratılan ilk varlık, duruşuyla, ameliyle, sözleriyle olduğu gibi güzel ahlakıyla da tüm insanlığa örnek olan Alemlere rahmet olarak gönderilen Resulullah Efendimize Salat ve selam olsun.

Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelen mevlid kelimesi,  İslami bir kavram olarak Allah Resulü’nün dünyayı teşrif ettiği vakit olan Rebiülevvel ayının 12. Günü için kullanılır.

Mevlidi Nebi;

Hz. İbrahim Aleyhisselam'ın  “Ey Rabb’imiz! Onlara Senin ayetlerini okuyacak, Kitabı ve Kitaptaki hükümlerin pratik hayata uygulanması olan hikmeti öğretecek ve onları her türlü şirk ve günah kirlerinden arındırıp tertemiz kılacak, kendi içlerinden bir Elçi gönder.” duasına icabet,

Hz. İsa Aleyhisselam'ın “Ey İsrailoğulları! Şüphesiz ben, Allah’ın size, benden önce gelen Tevrat’ı doğrulayıcı ve benden sonra gelecek, Ahmed adında bir peygamberi müjdeleyici (olarak gönderdiği) peygamberiyim” müjdesine mazhardır.

Müslümanların Resulullah(sav) efendimiz ile münasebeti, yalnızca belli zamanlarda merasimlerden ibaret olmamalıdır. Yüce yaratıcı, “Hiç şüphesiz sen, pek yüce ve değerli bir ahlâk üzerindesin.”( Kalem Suresi, 4.Ayet) buyurarak Resulullah (sav) efendimizi kıyamete kadar gelecek olan bütün insanlara örnek bir insan ve doğru yolu gösteren bir rehber olarak gönderdiğini bildirmiştir. Bizlerinde kalben onunla beraber olmamız için onun ahlakıyla ahlaklaşmak ve ona itaat ederek gösterdiği örnek yaşamı yaşayabilmemiz halinde onunla münasebet kurmuş olabiliriz.

Şu yaşadığımız asırda insanlığın içinde bulunduğu manevi boşluktan ve buhranlardan kurtulması ve gelecek neslin inşaası ancak, aklın ve kalbin efendimizin örnek ahlakıyla doldurulması  ve Resulullah (sav) efendimizin tüm alemi kuşatan sevgisiyle donatılmasıyla mümkündür.

“Salat ve selam üzerine olsun” ona ümmet olmanın haklı gururunu yaşayanlar olarak, şu günlerde ona uzatılan dillere gereken cevabı, onun getirdiği sevgi, merhamet, adalet ve güzel ahlakı yayarak, yaşayarak ve yaşatarak vermeliyiz.

Selametle…