Evet evet, bu soruyu direk sana soruyorum! Sen kaç kişiye kin güdüyorsun? Çünkü aynı soruyu her gün kendime de sorup duruyorum. Zira insan İslam fıtratı üzere doğar ve sonra içinde bulunmuş olduğu ortam ve cüzi iradesi ile ya iyiye ya kötüye yönelir.

Bu cüzi iradenin sonunda gösterdiği söz ve davranışlar bazen çok büyük olduğu için bazen de çok fazla olduğu için insanı cennete ve cehenneme götürür. Yâda şöyle söyleyeyim “iyi söz ve davranış kişiyi iyi bir insan, kötü söz ve davranış da kişiyi kötü bir insan eder.” Bakın Peygamber Efendimizin terbiyesinde yetişen Enes bin Malik radıyallahu anh anlatıyor: Biz bir gün Rasulüllah (sav) ile oturuyorduk.

Buyurdular ki: “Biraz sonra buraya Cennet ehlinden bir adam gelecek, onu görmek ister misiniz? Hepimiz pür dikkat biraz sonra gelecek kişinin kim olduğunu merakla bekledik. O sırada pabuçlarını sol eline almış, sakalından abdest suları damlamakta olduğu halde Ensar’dan bir kişi çıkageldi. Ertesi gün Hz. Peygamber (sav) bir gün önceki sözlerini tekrarladı. Aynı şekilde, yine o kişi geldi.

Hz. Peygamber (sav) üçüncü gün de aynı sözleri tekrarladı ve bu defa da aynı kişi çıkageldi. Peygamberimiz (sav) kalkıp gittikten sonra, “Bu adamı cennetlik yapan acaba nedir diye merak ettim.” Kendi kendime bir bahane uydurarak o kişinin peşinden gittim ve ona: “Ben babamla münakaşa ettim ve üç gün onun yanında kalmamaya yemin ettim. Eğer müsaade edersen, bir müddet yanında kalmak istiyorum.” dedim. O zat da bunu kabul etti.

Onun yanında üç gün kaldım. Bu üç gün içerisinde, adamın gece ibadeti yaptığını görmedim. Sadece adam yatağının içerisinde bir yandan diğer yana döndükçe Allah (cc) 'ı zikrederek tekbir getiriyordu. Onun bu durumu, sabah namazına kadar böyle devam ediyordu.

Bu arada, onun ağzından hayırdan başka bir şey işitmedim. Üçüncü gün olduğunda, fazla bir amel görememiştim. Adama dedim ki: “Ey Allah'ın kulu! Hz. Peygamberimiz (sav) üst üste: ‘Birazdan yanınıza cennet halkından biri gelecektir’ buyurdu. Her defasında sen geldin. Bunun üzerine, ben de senin yanında birkaç gün kalarak, seni cennet halkından yapan amelini öğrenip onları işlemek istedim.

Fakat bu üç gün içerisinde de fazla bir amel yaptığını görmedim. Seni bu mertebeye hangi amelin ulaştırmış olabilir? Dedi ki “ Görmüş olduklarından başka bir amelim yoktur. Amellerim bundan ibarettir.” Ben kendisinden ayrıldıktan sonra arkamda dedi ki, “Daha önce de söylediğim gibi o görmüş olduklarının dışında bir amelim yoktur.

Ancak şu var ki, kalbimde hiçbir Müslüman için kötü bir niyet beslemediğim gibi hiçbir Müslümana kin gütmem.” Şimdi tekrar sorayım, bir insanı cennetlik eden bu amel sizde de var mı? Yoksa bu ameli gerçekleştirmek ister misiniz? Cennete girmek için. Çünkü kalbinde hiçbir Müslümana kin gütmemek, cennet ehlinin amelidir. Bilin istedim.