Salep Nedir?

Pek çok Orchidaceae türünün yer altı yumrularından elde edilen bir içecek olan Salep, Anadolu'daki orkide türlerinin genel adı da Salepgil ailesinden gelmektedir. İp kökleri, dik ve silindirik sapları, çiçek salkımları veya sivri uçlu, kökleri yumru kökleri olan otsu bir bitkidir. Genişlemesinden dolayı, dondurmada hammadde olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Salep yumuşak ve ılık bir yapıya sahiptir ve kışın en çok tüketilen aydır. Bu içecek salebin lezzetinin yanı sıra içebilirsiniz de sağlığa birçok faydası vardır. Salep, kışın vazgeçilmez bir içecektir. Çok miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini içerir, kışın bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve özellikle solunum yolu hastalıklarına uygundur. Salep sıcak içeceklerde birinci sırada yer alırken, kışın sıcak içecek tüketimi artmaktadır. Burada vücut ısısını yükselterek soğuğun önlenmesi önemli rol oynar. Aynı zamanda soğuk havalarda artan grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarını da etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bu hastalıkların yaygın semptomlarından biri olan öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Salep bağışıklık sistemini güçlendirebilir, göğüsleri yumuşatabilir ve boğaz ağrısına fayda sağlayabilir. Vücut, hastalığın semptomlarını hissettiğinde, sıcak salip içmek rahatsızlığı büyük ölçüde azaltacaktır.

Şifa Kaynağı Salebin Faydaları

Tarçın ve salep birleştirildiğinde, sağlık yararları daha da artar. Öncelikle tatlı yiyemeyenler için tarçın iyi bir dengeleyicidir. Kan şekerini kontrol ettiği için ani tatlı krizlerini önleyebilir. Bu sayede sağlıklı koşullarda evde hazırlanan etlerden acıkmadan kilo vermek mümkündür. Salep tarçın ikilisi midede uzun süre kalabilen ve tokluk hissi veren iyi bir atıştırmalık ikamesidir. Sütte pişirilen salatalık, içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde vücudun daha fazla yağ yakmasını sağlar. Sağlıklı kiloyu korumanın temel bir kuralı vardır: kasları korumak ve kötü yağ hücrelerini yakmak. Bu sayede kilo verme daha kalıcı olacaktır. Celeb'in sütle yaptığı mucizelerden biri de yağın bozulma oranını artırmasıdır. Bu nedenle salebe kış aylarında beslenme planında özel bir pozisyon tahsis etmek önemlidir yani 1 bardakta 190 kalori vardır.

Soğuk hava nedeniyle kapalı ve bunaltıcı bir ortamda geçirilen süre de artacaktır. Yoğun çalışma ritimlerinde ve koşularda belirli aralıklarla uzun süre havalandırmadan kalmak yorgunluk ve baş ağrısına neden olabilir. Bazen işyerinde mola vermek ve bu molada tarçın aromalı salep yemek sadece hastanın acısını dindirmekle kalmaz, aynı zamanda baş ağrısını da giderir. Bütün bu sebepler göz önüne alındığında ise birçok insan için vazgeçilmez bir hale gelen salep insanların kış aylarındaki en yakın dostlarından birisi olmayı başarmış ve bunun sonucunda ise birçok insan tarafından sevilen ve tercih edilen bir içecek haline gelmiştir. Özellikle sağlık açısından faydaları göz önüne alındığında insanların oldukça ilgisini çeken bu içecek insanların kış aylarındaki vazgeçilmez içeceği olmayı hak etmektedir.