Dijitalleşen dünya ile birlikte son yıllarda internet kullanımı oldukça artmış ve yaygınlaşmıştır. Neredeyse internetsiz geçen bir günümüz dahi kalmamıştır. Yediden yetmişe herkesi neredeyse teknoloji bağımlısı haline getiren internetin en sık ziyaret edilen siteleri ise sosyal medya siteleridir.

Digital Turkey’in açıklamış olduğu 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de internet kullanıcısı sayısı 59.36 milyona ulaşmışken, bunun 52 milyonu aktif sosyal medya kullanıcısıdır. Bu verilerden de anlaşılacağı gibi sosyal medyanın hayatımızdaki yeri büyüktür. Ayrıca hayatımızı önemli ölçüde etkilediği de su götürmez bir gerçektir.

Gerçek Hayatların Yerini Sanal Hayatların Alması

Yüz yüze görüşmenin önemini yitirdiği bu günlerde, sosyal medya insanları gerçek hayatta yalnız bırakmıştır. İnsanlar sanal ortamlarda edindikleri arkadaşlıklar ve girdikleri etkileşimler üzerinden, sanal ortamda yalnızlıklarından kurtuldukları algısına kapılmıştır. Bu algının oluşmasında pek çok farklı etken bulunmakla beraber, " influencer, fenomen ve blogger " olarak adlandırılan, büyük takipçi kitlelerine sahip sosyal medya kullanıcılarının etkisi de azımsanmayacak kadar fazladır. Çok takipçili bu kullanıcılar öyle olmasa dahi hayatlarını mükemmel gösterme yarışına girmiştir. Bu yarışı dışarıdan izleyen takipçileri ise hayatlarını başkalarının hayatlarıyla kıyaslamaya başlamıştır.