Afganistan bizim şahit olduğumuz kadarıyla, yarım asırdır mütecaviz, hırsız, işgalci zalimlere karşı direnişe devam ediyor. Ondan önceki bir yarım asır da aynı çilelerle geçmişti. Sırasıyla önce İngilizlerin burnunu sürttü. Sonra Sovyetler birliğinin burnunu sürtmekle kalmadı, komünizmin otağını dağıttı. Son olarak da ABD ve NATO adı altında tüm batılı ülkelerin burnunu sürttü. Sadece bu başarı bile, ümmetin yiğit evlatları Afganlılar için yeteri bir izzettir. Şimdi Taliban nedir? Afganistan’ın durumu ne olacak? Vb. sorulara biraz olsun ışık tutması için Taliban’ın kendi sesine kulak verelim.


Taliban Sözcüsü, Zebihullah Mücahid'in basın konferansından satır başları:


“Her şey bir yana, dünya şunu bilmelidir: Amerika Birleşik Devletleri mağlup olmuştur. Sahadaki en yalın gerçek budur. Afganistan topraklarında 42 yıldır devam eden savaş bitmiştir. Mücahitlerin başarısının dünyada eşi benzeri yok.
Asıl sınav şimdi başlıyor; İnsanların beklentilerini karşılamak ve problemlerini çözerek onlara hizmet etmek zorundayız. İslam Emirliği sizin emniyetiniz için geldi. Can, mal ve namus güvenliğiniz İslam Emirliği güvencesinde. Normal hayatınıza devam edin.Kabil'de her noktada mücahitler konuşlanmış durumda. Hangi bölgede kim hırsızlık, yağma veya halka zulmediyorsa, en yakındaki birimlere haber verin. Yakalanıp, İslami hükümlerle yargılansın.


Asker ve memurlar da dahil olmak üzere genel af ilan edildi. Kadın erkek tüm hükümet çalışanları, korkmadan işlerine devam edebilirler.


Gerek yönetici gerek normal savaşçı olsun hiçbir mensubumuzun başkasının evine girmesine veya aracını almasına izin yok. Beytülmaldan ne bir tüfek ne bir araç almaya kimseye izin yok. Bunu yapanlar yönetime ve şehitlerin kanına ihanet etmiş olur ve hesabını sorarız.


Bütün kan davaları kaldırılmıştır. Cinayet davalarında İslâmî mahkemeler hariç hiçbir yetkili yoktur.
Esnaflar ve tüccarlar işlerine devam edebilir. Ülkemiz için bunu yapın ve işlerinize bakın.
Her türlü büyücülük, muskacılık ve falcılık yasaklanmış olup bu dakikadan sonra suçtur.
Uyuşturucu üretmek, satmak ve satılmasına aracılık etmenin cezası idamdır.
Afganistan'da faiz ticareti yasaklandı ve faiz borçları feshedilmiştir.
20 yılın ardından, bir kere daha yabancıları ülkemizden çıkararak, bağımsızlığımızı kazandık. Bu tüm millet için bir onurdur. Kimseden intikam almaya çalışmayacağız. Bağımsızlık her millet gibi bizim de hakkımızdır ve bunu elde ettik. Bunun için Allah'a şükürler olsun.


İslam Emirliği içeride ve dışarıda hiçbir düşman edinmek istememektedir. Yakında güçlü, İslami ve kapsayıcı bir hükümetin kurulmasına şahitlik edeceğiz. Afganistan artık bir savaş ve çatışma sahası değildir.


Tüm diplomatik misyonlar, kurum ve kuruluşlar, yardım kurumları güvende olacak. Tüm dünyayı, BM'yi ve komşularımızı temin ederiz ki kimse bizden zarar görmeyecek.


Dinimizin ve kültürümüzün gösterdiği ilkeler doğrultusunda hareket edeceğiz. Bu Afganların hakkıdır.


Kadınların evden yalnız çıkması yasak değildir. İslam Emirliği, kadınların haklarını şeriat çerçevesinde sağlayacaktır. Kadınlar ve erkekler aynı şekilde haklarından istifade edeceklerdir. Eğitim, sağlık, çalışma ve devlet kademeleri gibi alanlarda kadınlar da yer alacaktır. Kadınları İslam şeriatı çerçevesinde hiçbir hakkından mahrum bırakmayacağız. Kadınlara yönelik hiçbir ayrımcılık olmayacak.


Savaş bitti, ekonomiyi ve ülkenin altyapısını, refahını yeniden inşa edeceğiz. Ülkeyi kalkındırmak adına, bütün dünyadan gelecek mühendis ve doktorları kabul ediyoruz. Hepsine yüksek maaşlar ödeyeceğiz. Vatandaşlarımızın dünya ve ahiret yararı için çalışacağız.


Kız ve erkek çocukları ve yetişkinler okullarına kaldıkları yerden aynı şekilde devam edecekler. Onlar ülkemizin geleceği ve eğitime ahlaka çok önem veriyoruz.


Medya, faaliyetlerine özgür bir şekilde devam edecek. Hakaret ve iftira olmadığı sürece yazılı ve görsel basın dilediğini yazmakta serbesttir. Medya milli birliğimize ve çıkarlarımıza aykırı bir şekilde hareket etmemeli.


Sivil olsun, işgalcilerin tercümanlığını yapmış olsun, asker olsun, tüm vatandaşlarımız genel aftan faydalanacaktır. Kademe kademe bir şekilde tüm ülke normalleşecek. Kimse Afganistan'dan ayrılmamalı, kendi vatanına hizmet etmelidir.
(Taliban değişti mi?) Mefkure açısından, 20 yıl önce de Sünni Müslümandık, halen Sünni Müslümanız. Tecrübe, olgunluk ve vizyon açısından 20 yıl öncesine göre elbette büyük bir değişme kaydettik.


(Yabancı savaşçılar) Kimsenin Afganistan topraklarını başkalarına karşı kullanmasına izin verilmeyecek. Tüm Afganlar hükümet kurma sürecine katılacak. (Abdullah Abdullah, Hamid Karzai, Gulbeddin Hikmetyar'la temas halinde misiniz?) Herkesle temas halindeyiz.” Allah (cc) tüm İslam diyarının özgürlüğüne doğru bir adım eylesin. Amin! Subheneke... Bihamdike... Esteğfiruke... Muhammed Özkılınç