18. yüzyıl Sanayi Devrimi’nin ardından hızla değişen dünya manuel üretimden seri üretime geçmiştir. Üretim şeklinde yaşanan bu değişim teknolojik yenilikleri de beraberinde getirmiştir. Çünkü bir ürünü kitlelere yetecek kadar üretebilmenin tek yolu, o ürünü teknolojik bir aygıt ile üretmek ile mümkündür. Duyulan bu ihtiyaç teknolojiyi hem üretimin hem de toplumun merkezine sokmuştur.

20. yüzyılda yeni iletişim araçlarının devreye girmesi ile yeni bir boyut kazanan teknolojik aygıtlar, bu yüzyıldan itibaren hem devletlerin/ülkelerin en iyisini yapmak için uğraş verdikleri bir platform hem de toplumun en önemli aracı konumuna gelmiştir.

İçinde bulunduğumuz 21. Yüzyıl, sadece kamusal alanla sınırlı kalmayan ve ceplerimize kadar girebilen teknolojik aygıtlarla kuşanmış durumda. Hastaneler, okullar, caddeler, evler hatta her gün kullandığınız cep telefonları dahi teknolojinin en basit göstergesi ve uzantısıdır. Hayatı kolaylaştırdığı ve zamanı daha nitelikli kullanmamıza olanak sağladığı için günlük hayatın en vazgeçilmez araçları olan teknolojik aygıtlar, özellikle son zamanlarda eğitim sektörüne de dahil olmuşlardır.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte eğitim sektörü de diğer sektörlerde olduğu gibi oldukça değişmiş ve gelişmiştir. Bu gelişim eğitim alma şekli anlamında olduğu gibi eğitimin yönünü de belirleyebilmektedir. Örneklerle açıklamak gerekirse teknolojideki ilerleme eğitim sektöründe yeni eğitim biçimlerinin ortaya çıkmasına neden olurken, eğitimin gelişmesi de teknolojik gelişmeye neden olmuştur. Bu şekilde bir döngü halinde teknoloji eğitimi eğitim de teknolojiyi hem geliştirmiş hem de değiştirmiştir. Online eğitim de işte bu değişimin bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır.

Uzaktan eğitim yöntemlerinden bir tanesi olan online eğitim, teknolojinin gelişimine paralel olarak ortaya çıkmış fakat gelişimiyle de teknolojiyi etkilemiş bir eğitim şeklidir. Bilgisayar kullanımının bir sonucu olan online eğitim programları online anlamda farklı teknolojik sistemlerin gelişmesine de olanak sağlamıştır. Sözü edilen sistemlerde e-ders, e-kitap, e-sınav ve e-danışmanlıktır. Online ortamda verilen derslerin yine elektronik ortamda oluşturulmuş e-kitaplarla takip edilmesinin ardından yine online olarak sınav yapılarak online eğitim sertifika programları tamamlanmaktadır. Tüm bu süreçlerde de gerek chat ortamlarında gerekse de sosyal medya ağlarında e-danışmanlık hizmeti verilmektedir.