Teknoloji insan hayatında uzun zamandır varlığını sürdüren ve insan hayatını her daim kolaylaştırmayı amaçlayan icatlardır. Peki, bu icatlar her zaman insan hayatını olumlu mu etkiler?

Teknolojinin insan hayatı için olumsuz yönleri ya da herhangi bir zararı yok mudur?

Şimdi bunu inceleyeceğiz.

Teknoloji hayatımızın değişilmez bir parçasıdır. Son 20 yılda teknolojik atılımlar oldukça fazladır. Sağlıktan iletişime pek çok alanda teknolojik faaliyetler artmıştır. Teknolojinin yararları kadar zararları da bulunmaktadır. Teknolojinin zararları da son yıllarda en çok araştırılanlar arasına girmiştir.

Kanser Hastalığı

Yapılan araştırmalara göre teknolojinin en büyük zararları arasında kanser hastalığı gelmektedir. Teknoloji kanser hastalığına neden olmaktadır. Özellikle telefonlarda yüksek olan sar değerleri kişide kanser hastalığına sebebiyet vermektedir. Teknolojinin en büyük zararları arasında görülür.

Görme Problemleri

Teknolojinin zararları arasında görme problemleri gelmektedir. Aşırı derecede teknolojik aletler ile haşır neşir olan kişilerde bir takım görme problemleri nüksedebilir. Özellikle uzun süreli teknolojik aletlerin kullanımında hipermetrop ve miyop gelişimi başlayabilir.

Boyun Ağrısı

Teknolojinin zararlarının yanında boyun ağrısı da vardır. Boyun ağrısı özellikle teknolojik aletler ile aşırı derecede meşgul olan kişilerde görülür. Örneğin sürekli olarak bilgisayar başında durmak aynı boyun pozisyonunda kalmak boyun ağrısına neden olmaktadır.

Bağımlılık

Teknolojinin en büyük zararları arasında bağımlılık gelmektedir. Bağımlılık özellikle çocuklar başta olmak üzere yetişkinleri de tehdit etmektedir. Kişi sürekli olarak teknolojik aletlere bakma ihtiyacı hisseder. Bunun sonucunda da bağımlılık ortaya çıkar. Bağımlılık en büyük zararlardan bir tanesi olarak görülmektedir. Gündelik işlerinde dahi kişide bağımlılık belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Sosyal Becerilerde Zorlanma

Kişide teknolojinin önemli zararları arasında sosyal becerilerde zorlanma görülmektedir. Örneğin çok fazla oyun oynayan bir çocukta sosyal becerilerinde bozulmalar yaşayabilir. Bu kişiler yeni bir kişi ile tanışırken içe kapanık olabilirler. Tamamen sanal dünyaya kendilerini adadıklarından dolayı gerçek hayatta gündelik işlerini yapmakta zorlanabilirler.

Öfke Kontrolü

Öfke kontrolünde bozukluk yine teknoloji bağımlılığının yanında görülmektedir. Teknolojinin zararları arasında öfke kontrolü problemi gelmektedir. Bu kişiler gün boyunca aşırı asabi olabilirler. Teknolojinin getirmiş olduğu bir doğal sonuç olarak görülmektedir.