Büyüklerimiz işe hızlı başlayıp, sonra tavsattığımızı anlatmak için "Türk gibi başla, İngiliz gibi devam ettir, Alman gibi bitir" derlerdi. Heyecanlı bir millet olduğumuzun farkındayız; şevkle, gayretle başladığımız bir çok işi yarı yolda bırakıyor, azimle götürüp mutlu sonla tamamlayamıyoruz.
*
Sanırım bu huyumuz masa başında alelacele alınmış ivecen kararlarımızdan kaynaklanıyor. Örneğin şu "araçta sigara içme yasağı" Daha ilk günde 5 binden fazla araç sürücüsüne sigara kullanmaktan dolayı cezai işlem uygulanmış.
*
Vatandaş haklı olarak yasağa tepkili; çünkü daha önceden bu yasağın sosyal alanda gereği gibi tanıtımı yapılmadı, araçta sigara içmenin zararları ve gerekçeleri anlatılmadı; yani yasağın vatandaş nezdinde alt yapısı yapılmadı.
*
Tamam! ilk gün beş bin sürücüye ceza kesildi; sonra ne olacak? Her araca bir sigara kontrol komiseri mi koyacaksınız, bu mümkün mü?
Ceza uygulamasına geçmeden önce eğitim faaliyetlerine başlanabilirdi. Örneğin bu konuda kamu spotları hazırlanabilir, billboardlardaki afişlerle konu kamuoyunun gündemine taşınabilirdi. Böylece toplumsal tartışma başlatılır ve yasağa taraftar bir kitle oluşturulabilirdi.
*
Bu işle "Ben yaptım oldu!" demekle olmuyor; Türk gibi başlayıp Türk gibi bitiriyoruz....