Son dönemde Türkiye’de yaşanan kur dalgalanması Türkiye’de yaşayan insanların teknolojik ürünlere erişimini daha da zorlaştırdı. Özellikle dolar kurunun bir anda 15 seviyesinin üzerine çıkması, teknoloji ürünlerine kısa sürede kur farkının yansıması teknoloji meraklılarını çıkmasa soktu.

Özellikle dolar kurundaki ani yükseliş sebebiyle teknoloji şirketleri Türkiye satışlarını kısa süreliğine durdurarak, fiyatlarda güncellemeye girmişti. Bunun sonucunda da kur farkı birçok ürüne yansıyarak bazı teknoloji ürünlerinin fiyatları 2 katına kadar yükselmişti.

Her şeye gelen zamların yanı sıra özellikle akıllı telefonlar ve bilgisayar parçalarına gelen zamların temel sebebinin apaçık dolar kurundaki ani yükseliş olduğu ortada. Bunun yanı sıra sonraki süreçte dolar kurunda tekrar bir düşüş meydana geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik önlem paketini açıklayarak, dolar kurundaki yükselişin önüne geçmek adına büyük bir adım attı. Bu adımın ardından ise teknoloji şirketlerinin ne yapacağı merak konusu oldu.

Dolar kuru yükselirken, Türkiye’de kısa süreliğine satışlarını durdurarak fiyatlarda güncellemeye giden teknoloji şirketleri, dolar kurunun düşmesi ile birlikte fiyatlarda indirime gidecek mi merakla beklenirken, bu anlamda ilk adım Apple şirketinden geldi.

Dolardaki ani artış ile birlikte fiyatlarını güncelleyen Apple şirketi, dolar kurundaki düşüşün ardından fiyatlarını tekrar güncelleyerek, bir nebze de olsa ürünlerinde indirim yaptı.

Diğer teknoloji şirketlerinden henüz bu anlamda bir adım atılmazken, Apple şirketinin bu duruma öncülük etmesi de teknoloji meraklılarını memnun etti. Bu durumun ardından aynı adımı diğer teknoloji şirketlerinin de atması herkes tarafından bekleniyor.

Kısa kısa bazı teknoloji şirketlerinin yetkililerinden gelen açıklamalar ise şu şekilde:

HP Genel Müdürü Emre Alaman:

Teknoloji ürünlerinin büyük bölümü dolar veya euro maliyetli olduğu için satış fiyatları kur değişikliklerine paralel hareket ediyor. Son yükselişte çoğu ürünün satış fiyatı arttı, ancak önemli bir kısmında fiyat artışı kur artışının altında kaldı. Kurdaki geri çekilmeyi üreticiler ve satıcılar fırsat olarak görüp fiyat düşüşü şeklinde hızlıca yansıtılacaktır. Hatta bunun üzerine kampanyalar da görebiliriz. Kurun geri, çekilmesi teknoloji sektörü için olumlu görüyorum.

Huawei Türkiye:

Günlük oynaklığa göre, karar vermiyoruz. Şu anda beklemedeyiz. Haftaya netleşir.

SamsungElectronics Türkiye Mobil İş Birimi Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Azdemir:

Türkiye’de, Samsung’un tüm modellerinin satışı internet sitemiz ve tüm Samsung satış noktalarından aynı şekilde devam etmekte. Doğru stok planlamasıyla operasyonlarımızı güvenli bir şekilde sürdürüyoruz. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz süreçte piyasa hareketlerini yakından takip edip kurun hızla arttığı dönemde dahi artan maliyetleri kullanıcılara en az yansıtacak şekilde bir fiyatlandırma politikası izliyor, ürünlerimizin fiyat değişimlerini kur artışının altında tutuyoruz. Piyasa koşullarını etkileyen çok çeşitli faktörleri değerlendirirken fiyatlandırma politikamızı yine müşteri odaklı yaklaşımımızla sürdürmeye devam edeceğiz.