Uzun zamandır Türkiye’ye dair birçok teknoloji haberleri görülüyor. Bu haberler ise genel olarak askeri teknolojiler olarak göze çarpıyor. Bu haberler ise aklıma şu soruyor getirdi:

Türkiye’nin teknoloji yatırımları haberlere bakacak olursak eğer sadece askeri teknolojiler midir?

Şöyle bir göz gezdirelim:

Hepimizin bildiği ve bence teknolojinin bel kemiği olan Google’dan Türkiye’ye dair teknoloji haberlerine bakalım. 100 haberden neredeyse 75 tanesi askeri teknoloji haberleri. “Şu drone üretildi. Bu teknolojileri içeriyor” gibi.

Peki, Türkiye’nin tek teknoloji yatırımı gerçekten savunma sanayisi üzerine mi?

Bazı kesimlerce bu sorunun cevabı, “Elektrikli araç da üreteceğiz” oluyor.

Ve yetmezmiş gibi segmenti ile fiyat anlamında yarışacak bir araç olacağı söylendi.

Bu aracın fiyat segmenti Türkiye’de yaşayan insanların alabileceği bir düzey midir bilemeyiz. Bakıp birlikte göreceğiz.

Bunun haricinde Türkiye devletinin savunma sanayisi haricinde pek fazla teknoloji yatırımı olduğu söylenemez. Türkiye’de teknoloji yatırımları genellikle özel şirketleri tarafından yapılmakta ve bunlar ise dünya ile tam anlamı ile yarışacak düzeyde değil.

Genel olarak mobil yazılım teknolojilerine yatırım yapan özel şirketler, bu anlamda dünyada adlarından söz ettirseler de, tabi ki bunu takdir ediyorum ama günümüzde dünya ile yarışacak düzeyde bir teknoloji yatırımı söz konusu değil.

Burada da Türkiye’nin teknoloji ile imtihanı ortaya çıkıyor. Bu imtihan şu şekilde:

Türkiye Devleti’nin bir şekilde savunma sanayisi ve elektrikli araç dışında birçok farklı teknoloji alanında yatırımlar gerçekleştirmesi hem ekonomik anlamda bir ivme sağlayacak, hem de vatandaşların teknolojiye daha uygun fiyatlı ve daha kolay erişimine vesile olacaktır.