Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Bu hamleden sonra pazartesi günü piyasaların nasıl bir tepki vereceği, döviz kurunun nasıl hareket edeceği merak ediliyordu.

* Daha piyasalar açılmadan İngiliz Financial Times ve Guardian gazeteleri Türkiye'ye yapılacak saldırıların sinyalini verdi. Gazeteler yeni Merkez Bankası başkanını hedef aldılar.

* Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısı yapılmış ve Merkez Bankası yüzde 17 olan faiz oranını 200 baz puan artırarak faizleri yüzde 19’a çıkarmıştı.

* Merkez Bankası’ndaki değişikliğin önceki başkan Naci Ağbal’ın faiz oranlarını 200 baz puan artırmasının ardından gerçekleştiğini vurgulayan İngiliz Financial Times, Türkiye düşmanlığı ile bilinen BlueBay Asset Management analistlerinden Timothy Ash’in “Çirkin bir tepki olacak” ifadesini öne çıkardı.

* Türkiye’yi yüksek faize mahkum etmek için daha önce Ağustos 2018, Mart 2019 ve Kovid-19 salgınıyla mücadele için piyasalara verilen 200 milyar liralık kaynak sonrasında gerçekleştirilen kur saldırılarını akıllara getiren bir ifade kullanan Financial Times, “Bu Erdoğan’ın verdiği tamamen akıldışı bir karar. Piyasalar pazartesi günü fikirlerini açıklayacak ve muhtemelen çirkin bir tepki olacak” göndermesinde bulundu.

* Bahsedilen o çirkin tepki faiz lobisi tarafından gerçekleştirildi ve Doların fiyatı bir bir iki saat içerisinde 8.50'ye kadar yükseldi. Ancak ortalıkta doları bir anda TL karşısında bu kadar değer kazandıracak ekonomik veya siyasi bir olay yoktu; olay tamamen faiz lobisinin Türk ekonomisi üzerinde yapmaya çalıştığı operasyonun sonucuydu.

* Aslında şu anda bizim düşük faiz, yüksek kur politikasına daha çok ihtiyacımız var. Düşük faiz, yatırım ve istihdam için olmazsa olmazımızdır. Yüksek kur ise ithalatı sınırlı tutmamız içindir. Panik yapmadan bekleyelim, her şey yerli yerine oturacaktır.