Tebessüm etmek, gülümsemek demektir. Sadece gülümsemek midir tebessüm? Tabi ki de hayır! Küçük bir tebessümün bile insanlar üzerindeki etkileri herkesçe bilinmektedir. Tebessüm bazen o kadar güçlüdür ki en amansız düşmanlıkları, en çetin savaşları sonlandırabilir. Tebessüm etmek sevmektir, sevilmektir, sevdiğini göstermektir. Tebessüm eden kişi daima karlıdır, kaybettiği bir şey yoktur. Üstelik ücretsizdir!

Tebessüm etmenin dinimizdeki önemi de çok büyüktür. Kâinatın efendisi efendiler efendisi Hz. Muhammed s.a.v buyuruyor; tebessüm etmek sadakadır. Maddi durumu yerinde olmayan, dolayısı ile malıyla hayır yapamayan insanların yapacağı en güzel iyilik karşısında bulunan insana tebessüm etmesidir. Tebessüm etmek insanların bize karşı güzel düşünmesini, bizi sevmesini sağlar. Ayrıca kişiyi güzelleştirir, kalbe huzur ve yüreği ferahlaştırır. Tebessüm eden bir insanın çirkin olduğunu söylemek adeta imkânsızdır. Onlarda gizemli bir sevecenlik, bir güzellik vardır. Hem ahlaki açıdan, hem de insani açıdan, erdem ve edep sahibi olan insanlar tebessüm olgusuna sahiptirler.

Hayatımızın her anında tebessüme yer açmak lazım. Saatlerce yapılan konuşmaların netice vermediği durumlarda, küçücük bir tebessüm ve birkaç anlamlı söz, her şeyi tatlıya bağlayabilir. Tebessüm kendimizi ifade etme biçimidir. Onu gerçekleştiren insanların iyi niyetli olduğunu düşünür onlara karşı kötü düşünceler barındırmayız. Gülümsemenin etkilerini bilmeli.  İnsanlara ve hayata karşı da daima tebessüm içinde olmalıyız.

Şair de diyor ya; gülmeyi çocuklar icat etti, biz büyükler tüketiyoruz. Biz büyükler tebessümü tüketmemeliyiz. Bu düşünceyi yıpratmak lazım, hatta ve katta ortadan kaldırıp, yerle yeksan etmek lazım. Çünkü biz insanlara gülmek yakışır, tebessüm içinde güzel sözler söylemek yakışır. Kalp kırmanın, insanları üzmenin hiç bir anlamı yok. Kâinat üzerinde insanların çok kolay bir şekilde gelişi güzel yaptıkları şeydir zaten kalp kırmak, insanları üzmek. Yazıma burada son verirken Anastasius Grün'ün tebessüm ile ilgili güzel sözü ile sizlere veda etmek istiyorum. 'Tebessüm, fırtınalı gökte doğan bir Gökkuşağı benzer.' Tebessüm içinde kalmanız dileğiyle!